Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pod šibenicí se nedá psát pozitivně

Jsem uvnitř optimista. Rád bych psal nekritické a pochvalné články. Ale nejsem debil. Zato jsem povahou bojovník a můj vnitřní optimismus pramení z aktivního přístupu k životu a světu kolem.

Nejsou-li mé články kladně orientované, pozitivně laděné a sympatické, není to v tom, že bych byl nerudným a zapšklým škarohlídem nebo pesimistou. Pesimismus považuji za průvodní vlastnost fatalismu a odevzdanosti. V tomto smyslu jsem kverulantem, který chce svou nespokojenost a kritiku přetavit ve změnu k lepšímu. Byť je to někdy pošetilé.

Minule se mi podařilo takové pozitivní téma nalézt v rozumném projevu prezidenta Václava Klause na Žofínskémfóru 2010: http://streit.blog.idnes.cz/c/129150/Bud-me-Klaus-cte-anebo-je-opravdu-dobry.html. Podle reakcí článek zapůsobil sympaticky. Proč?

 

Pozitivní náboj tkví v předmětu poselství, ne v subjektu kritika

Václav Klaus vzal kritiku poměrů ve svém projevu do svých rukou. Navíc svou kritiku přednesl s noblesou a s argumenty. Na mě už mnoho nezbylo, proto jsem ho musel ocenit a pochválit. V jiných tématech, která jsem ve výše uvedeném článku zmínil, třeba s prezidentem zase nesouhlasím, ale případná kritika nevede ani k negativismu ani ke zbytečné averzi.

A není to proto, že bych měl lidsky prezidenta nějak zvlášť v oblibě. Prezident je úplně jiným člověkem než já. On se jeví jako jako organizátor a pragmatik, který má vše promyšlené, já jsem impulzivní a často jednám intuitivně. On vypadá pořádkumilovně, já jsem v tomto smyslu bohém. On je pilný jako včelička, já se jako lev vrhám za soustem, jen když je to nutné. On vypadá, že byl přičinlivým a zodpovědným studentem, já jsem byl provokatérem a postrachem učitelů. On miluje jazz, já tvrdý rock. Tady bych měl blíže k Havlovi.

Takže osobní sympatie ani náklonnost nehraje žádnou roli v tom, že dokážu ocenit nejen jeho inteligenci, ale především zdravý rozum a schopnost vidět kousek dál než drtivá většina politiků, a to nejen u nás. Nedá se nic dělat, můžeme být v tomto světě průměrnosti a rostoucího fanatismu hrdí, že máme v čele státu osobnost, která nepodléhá módním omylům a dobovým excesům.

Můj vnitřní, ale i vnější svět je pochopitelně zcela jiný než Klausův. Ale jsem ochoten jej respektovat, protože je s mým světem slučitelný. A různost nejenže obohacuje život, ale je i matkou pokroku.

 

Očistná kritika

Leč jsou i světy, které jsou neslučitelné nejen se zdravým rozumem, ale i s elementární korektností a slušností. Za všechny bych jmenoval svět prospěchářství založeného na lži, podvodu a na zneužívání nejen nižší inteligence některých občanů, ale i jejich nejhorších vlastností, jako je závist, zášť a nenávist. Takový je svět Paroubkův.

Bohužel právě Václav Klaus ční mezi politiky jako světlá výjimka. Velké strany přivedly politiku na okraj propasti. Malé parlamentní strany se této špíně přizpůsobily a využívají pouze svůj vyděračský potenciál. To, co nyní předvádí Strana zelených počínaje Kocábem přes Bursíka až k Dusíkovi, je toho smutným dokladem.

Politika stojí na křižovatce. Už jde nejen o stát, o živobytí, ale i o svobodu. Poslední vývoj je tristní. Kdo to nevidí, tak je v postavení hloupé žáby, která nevyskočí z pomalu ohřívané vody než se uvaří. Ten Augiášův chlév je třeba vymésti, a to radikálně. Teď na pozitivní články není místo.

Ačkoliv pozitivní může být i kritika, která nápravu vidí v pojmenování toho, co kritiku zaslouží. To není negativismus, ale snaha vybřednout z marasmu. Právě proto, aby bylo možno stavět před občany reálné pozitivní cíle, nejen vějičku na voliče.

 

Úskalí vazalské sebehany – syndrom čecháčka

Nadějné je, že Češi nejsou zakotveni optimisticky ani pesimisticky, ale jsou historicky skeptiky, kacíři a smějícími se bestiemi. Nic jim není svaté. Jak říká prostřednictvím Jana Nerudy Karel IV.: „Jak bych zde mlátil otep slámy! Nechť chci co chci, za krátký čas se všechno jinak zvrtne zas - mám já to bídu s vámi.“ Tato země nesvědčí věrozvěstům a spasitelům. A to ani těm novodobým, kteří se začínají globálně aktivizovat, a to je strašně irituje.

Oni naopak používají nikoliv kritiku očistnou, o níž jsem výše hovořil, ale kritiku v podobě samohany a sebemrskačství – jakousi kosmopolitní nadřazenost proti nám, pohanům z Východu. Jde o kálení si do vlastního hnízda. Zde nejde o vybřednutí z lejna, ale o jeho rozmazávání. Tato havloidní (sebe)kritika je destruktivní.

Jak napsal Václav Vlk st. v nádherném článku »A čemu se proboha divíte?« : „Kypí tam nenávist k vlastnímu národu, k vlastním politikům, nenávist k svobodě a demokracii. Pěstuje se tam nenávist k úspěšným, obludné pohrdání podnikateli a prostě všemi, co chtějí něco aktivně dělat. Ještě snad nikdy v dějinách nebyla veřejnost tak zpracovaná k nenávisti sama k sobě, ke svým lidem a svému národu, ke svým politikům. Ke své elitě a dějinám.“

 

Obrana proti politice nenávisti musí být tvrdá

Kdo si neváží sebe, tak má tendenci z toho komplexu nenávidět okolí. Tuto nenávist pozoruji i pod svými články. Podívejte se, jak se stupňuje od černé listiny přes kriminál až po šibenici:

(15.02.2010 17:46 buh je velky): pecina te ma stejne na cerny listine

(16.02.2010 15:45 Shackall0): Nač se hádat. Po volbách skončíte s blogováním oba!

(16.02.2010 15:52 maudite): zatimco Streit si po volbach prijde k zaslouzenemu teplemu mistecku v oplocene zemi a o jogurtech a toaletnimu papiru se mu bude jenom zdat.

(7.3.2010 22:39:49 GN) Na kazde prase se najde reznik, na to nezapominejte !

(19.3.2010 7:13:03 Bohoušek) Tenhle pisálek fakt potřebuje pověsit.

 

Teď je třeba bojovat za změnu. Za změnu k lepšímu. Nelze dopustit, aby se temné hrozby nenávistných fanatiků internacionální socialistické totality naplnily. Na oslavné články bude dost času potom.

 

Autor: Dušan Streit | neděle 21.3.2010 17:35 | karma článku: 29,43 | přečteno: 2317x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5380x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4003x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8113x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...