Peake na obranu? Fraška kulminuje ad absurdum

Já vím, že jsme už měli ve funkci nevojáky i zpěvačku, která zpívala milostnou píseň o radaru. Však také nevěděla, co se na obraně děje a co zrovna Barták s Kopřivou vyvádějí.

Nečas souhlasí :-(iDnes

 

Zbrojní zakázky jsou důkazem, jak to na ministerstvu obrany funguje. Já se však chci zabývat něčím jiným. A to degradaci obrany státu pouze na rozpočtovou položku pro obohacení zainteresovaných.

Vždyť naše armáda je už tak k smíchu, aspoň pokud se týče obranyschopnosti našeho státu. Řekl bych, že z toho hlediska zničili fašisté i s pozdějšími komunisty dohromady méně, než naši politici od Listopadu. Dokonce ani obyvatelstvo není vůbec chráněno před nebezpečím bombového, natož jaderného napadení. Ví někdo, kde jsou nějaké kryty?

Nedejme se mýlit, dnešní svět vůbec není tak bezpečný, jak se může na první pohled jevit. Naopak. Probíhá lítá restrukturalizace poměrů, které byly předtím fixovány bipolárním světem. Kromě zběsilé integrace v Evropě se ucházejí o svůj velmocenský vliv další mocné státy včele s Čínou. Putinovo Rusko se chce znovu stát supervelmocí. Arabský svět je i přičiněním Západu sudem prachu. Imigrační vlny ohrožují dosud stabilní státy...

Dnes bychom opravdu měli brát vážně možné hrozby a rozvíjet konzistentní obrannou strategii. Nechápu, kdo si může na vteřinu pomyslet, že by to z objektivních důvodů mohla zvládnout mladá a málo zkušená, zato hypeambiciózní politička, která o armádě nemůže mít ani potuchy. A to, že je z pseudostraničky bez volebního mandátu, tomu jen nasazuje korunu.

Představte si, jak to musí vnímat a jak se musí cítit zkušení generálové, když je má v podstatě na povel ministryně, jejíž odvážné fotky z předvolebního kalendáře by si mohli vojáci – kdyby byla vnadnější – vylepovat pro rozptýlení. Jak to dopadá, když se nerespektují odborná kritéria, bylo vidět na nákupu nevhodných a předražených letadel CASA, které mimochodem stále nefungují ani v rozsahu objednávky.

Tato vláda předvedla, že už si z lidí dělá jen srandu (žádný méně expresivní výraz se nehodí). Doplácí na to celý stát a všichni občané. Jen mi proboha do diskuse nepište, že jsem levičák nebo že chci u vlády komunisty. Ne, chci zodpovědnou vládu, která se tak neohání svou proklamovanou pravicovostí a úsporností, když činí pravý opak. Mladou dámu na ministerstvu obrany by nevymysleli ani komunisté před Listopadem. I oni už respektovali jakási odborná minima.

Snad je to jenom kachna. Myslím novinářská, ne v dehonestujícím významu, v jakém se drůbež často používá. Pořád si ale představuji, jakou vážnost a respekt by Karolína Peake měla mezi generalitou NATO.

Snad k takové hrůze nedojde. Nebo? V poslední době už jsme od této vlády byli vystaveni tolika neskutečným šokům... Třeba když jen hlasem korupčníka se protlačily proti vůli veřejnosti zákony, z nichž jeden má na vývěsním štítu, že „co bylo ukradeno, musí být vráceno“. No, když korupčník „napravuje“ údajné zlodějny, proč by Peake nemohla velet obraně?

 

Autor: Dušan Streit | středa 5.12.2012 10:46 | karma článku: 44,00 | přečteno: 4358x