Paroubek koupil blog.idnes i s blogery

Málem jsem omdlel. Po otevření článku na svém blogu se na mě tlemil Topolánek. A také Kalousek s Julínkem, které jako antireklamu zřejmě najal Paroubek. Tak jsem byl prodán i se svým blogem.

Podle některých kolegů bych jako pravičák měl pochopit, že blogový prostor není můj a že správa blogu stojí peníze. A tedy že si vlastník s ním může udělat, co chce. A jestli se mi „smlouva“ s provozovatelem či její změna nelíbí, mám jediné právo, vysublimovat. Nebude-li Streita, nebude na jeho blogu ani Paroubka či Topolánka.

Ale já takovýto přístup nepovažuji za pravicový, ale za levičácký. Prostě vrchnost rozhodla a tak jediné, co se s tím dá dělat, je to přijmout. Anebo táhnout. Dokonce někteří z nás se devótně vůbec necítí dotčeni a hledají za provozovatele argumenty pro jeho obhajobu. Nemám rád, když si někdo sype popel zbytečně na hlavu, když si někdo kálí do vlastního hnízda nebo vyjadřuje k tomu pochopení. To je takové čecháčkovské kapitulantství. Já raději budu kverulantem, který dá najevo, že se mu něco nelíbí.

Každá „smlouva“ má dvě strany. Ano, jedna je sice slabší, ale bez blogerů by prostě blogy.idnes nefungovaly. Je to bartrový obchod. My zadarmo píšeme a přivádíme větší počet čtenářů na portál iDnes. Na druhé straně se nepodílíme na nákladech jeho správy. Ale vkládáme do tohoto vztahu svá autorská díla. Nemusíme se cítit jako ponížení paraziti, které má právo silnější strana zneužívat neetickým způsobem.

Kolem tohoto problému už se jednou vedla debata. Bohužel mnoho blogerů zajímaly jen upoutávky na titulní straně. Hlavně výběry pokřivují „tržní“ soutěž mezi blogery. Já si nemohu stěžovat, ale subjektivní výběr není spravedlivý a de facto se stejně blogeři ucházejí o svou pozici na slunci pouze tehdy, když blog zrovna nenapíše někdo z tandemu Renata Francová – Jana Kolářová. Preference prostřednictvím VIP je opět takový anachronismus, zvláště když se tam může vyskytnout i osoba trestně stíhaná nebo blogeři, kteří nesplňují ani určené minimum článků.

Přesto admini nám dali tehdy příslib, že reklama sice bude, ale tzv. kontextová, která by v žádném případě neměla působit rušivě. Pokud si dobře vzpomínám, neměla být ani politická. Takto to tlumočili i blogeři, kteří se vybrali ze svého středu a jednali dokonce s šéfredaktorem. A dohody by se měly ctít.

Buď jsem dohody nepochopil, nebo je teď iDnes porušila. Admini mlčí. A já mám autorskou hrdost, tak se nemíním s takovým přístupem smířit. Bohužel, většina kolegů je „tvárné maso“. Uvidím, jak se situace vyvine. Ale aby mé texty byly komerčně orámovány ksichty našich politiků, to opravdu dlouho nevydržím. Takovou oběť přece po lidské bytosti není možno žádat.

 

PS A taky byla slíbena rubrika „zaujalo vás“, která měla odrážet hodnocení čtenářů, jež by nebylo tolik poplatné čtenosti. Tedy i výběrům redakce. Sliby chyby.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | středa 10.3.2010 18:25 | karma článku: 34,43 | přečteno: 2999x