Obchodní triky nad klasiku dle EU

Musíme si uvědomit, že boření osvědčených tradic je v EU programové, když vše stojí na výmyslech horlivých novodobých mesiášů a sociálních inženýrů. Dělat z lidí blbce je jejich nejoblíbenější kratochvílí. Každý konzervativně založený člověk musí trpět jak zvíře, když vidí tu neúctu k tradicím.

 

Nejde mi o žádné staromilství, ale hodnoty zůstávají hodnotami. Starý šperk nebo kvalitní obraz naopak časem získávají na hodnotě. Zase tady vidím analogii s přístupem komunistů, kteří si nevážili ani památek a na místě historicky cenných staveb stavěli sídliště. Týká se to i zažitých zvyklostí, které usnadňují život.

Pokud se týká takových tradic, nutno zdůraznit, že domácí tradice jsou i v rámci EU v různých zemích odlišné. Nějaké osvícené novátorské móresy, společné pro všechny, jsou jen ke škodě. V rozmanitosti a diverzitě totiž tkví důležitý evoluční potenciál.

Jsem rád, že včas český pivovarnický průmysl pochopil, že český spotřebitel nelační po europivech, i když cylindrokonické tanky místo spilek se i u nás rozmohly jako rakovina. Pokud bychom ovšem vsadili na europiva, byla by česká konkurenční výhoda při exportu ztracena a v tvrdé mezinárodní konkurenci by naše menší pivovary nemohly obstát.

Proto jsem také těžce nesl, že byla zrušena povinná informace o stupňovitosti piv. Jako všechno společensky škodlivé to má původ v direktivách EU, které v potaz neberou kvalitu, ale obsah alkoholu. Začaly se potom vyrábět různé latentní sedmičky a osmičky pod eufemismem „výčepní". Nevím, proč stočené lahvové pivo by se takto nelogicky mělo označovat. Je samozřejmé, že tato piva ani u chmele neležela.

Když jsme u alkoholických nápojů, neúcta k tradicím se rozmohla i skoro ve všech resrauracích. Tam je motivem ohlupování zákazníků. Stalo se mi už dokonce, že mi nabízeli pintu piva, což jsem pojal jako urážku. Ale obdobně to funguje i u tvrdého alkoholu. Už jen pamětníci si pamatují, že velká „půlka" už svým názvem informovala, že jde o půl deci, tedy o 5 cl. Malá pak představovala 2 cl. Dnes v restauraci dostanete téměř výhradně indiferentní 4 cl, aby zákazník nepoznal, že za stejnou cenu dostal o 1 cl méně.

Ale nejen to, většinou je ošizen více, protože jsou v módě necejchované skleničky. Nevím, jestli to umožnila náhrada našich normativních předpisů těmi unijními. Když ale budu pokračovat v těch alkoholických analogiích, tak stejně tiše obchodníci přešli (je to už více let) u balení destilátů a likérů z 0,75 l na 0,7 l. Na svén tchánovi jsem si ověřil, že to bez cenových změn prošlo tak nepozorovaně, že jsem musel jako důkaz starého balení přinést původní třičtvrtělitrovou láhev whiski, která se už prodává jako sedmička. Takto se za mého mládí prodávala pouze vína.

Štve mě to, protože nerad ze sebe nechávám dělat blbce. Já si rád zaplatím, ale jsem zvyklý na původní objemy i kvalitu. Dnes vám buď zmenší balení nebo aspoň obsah kvalitních surovin. Značka se přitom tváří tradičně, ale místo tradičních surovin obsahuje laciné a nekvalitní náhražky. Masné výrobky a cukrovinky by mohly povídat. Salámy už vlastně ani masnými výrobky nejsou.

A k tomuto trendu teď navíc Evropská unie od 11. dubna zavedla směrnici, která ruší dosavadní regulace váhy a objemu zboží u těchto výrobků:

Máslo a margaríny

Sůl a cukr

Těstoviny a rýže

Káva

Konzervy

Mražené výrobky (ryby, zelenina)

Zmrzlina (balení větší než 250 g)

Krmivo pro kočky a psy

Zubní pasty

„Čtvrtka" másla tak může mít jen 200 gramů, „osminka"  klidně 100 gramů. Ani mouka, cukr nebo třeba rýže už se nemusí vážit do kilových sáčků. Obdobné standardy jsou minulostí i u soli, kávy a podobně.

Samozřejmě, že to povede k nenápadnému, ale trvalému „zdražování" formou zmenšování množství. Už dříve se tak dělo u jogurtů, sušenek, oplatků, tyčinek a podobně, kde regulace už předtím neplatila. Definitivně se tak ruší „Grégrova vyhláška".

Tak si zákazníci dávejte pozor. Vlezli jsme do Evropské unie, tak musíme být obezřetní jak ostříž. ;-) V celkovém kontextu nám to však stejně nepomůže. :-( Stěžovat si můžeme na lampárně nebo v Bruseli - a vyjde to na stejno. Pokud byste chtěli někoho potrestat ve volbách, nemáte koho, protože domácí politici nic důležitého neovlivní.

Tož tak.

http://streit.blog.idnes.cz/r/15989/Evropska-unie.html

Autor: Dušan Streit | pátek 17.4.2009 12:06 | karma článku: 27,82 | přečteno: 2118x