Němečtí a francouzští predátoři prodlužují agónii Řecka

Každému už musí být jasné, že s eurem, které vše odstartovalo, tedy bez devalvace, se Řecko nedá zachránit. Než ale Řecko nevyhnutelně zkrachuje, chtějí ho nechat ještě vykrvácet. Nebo jde o jeho bezpodmínečnou kapitulaci?

 

Ještě v dnešním tisku doznívají včerejší optimistické články typu „Řekové se dohodli na škrtech, na tahu je zbytek Evropy“. Dnes už to neplatí, vyděrači přitahují oprátku, viz „Eurozóna další záchranu pro Řecko neschválila, požaduje další úspory“.

Přitom už ty původní podmínky byly pro Řecko vražedné. Mají si „vyrobit“ další tisíce nezaměstnaných, kdy jen státní správa má propustit 15 tisíc zaměstnanců. Mají si snížit koupěschopnou poptávku dalším snížením mezd a důchodů. Mají se zbavit privatizací nejvýnosnějších státních podniků (vodáren, rafinérií a dokonce i sázkové kanceláře). Dravci, které známe i u nás, si už mnou ruce. Ale na čem tedy budou Řekové vydělávat na úroky a na splátky?

Teď to už nestačí. Jen se poučme, jaký protektorát je schopna Evropská unie včele s Německem uvalit na stát v potížích, který si připravili na lopatu. Najednou je místo solidarity vidět vydírání a snaha - až mnichovského typu - oběť si podřídit, dorazit a hyenisticky vyždímat.

Žádné světýlko na konci tunelu Řecku nenechali. Dokonce ani žádnou prémii za poslušnost nenabídli. Žádné transfery mezi proklamativně solidárními Evropany ani ve výhledu nezmínili. Požadují bezpodmínečnou kapitulaci. Tak se vedou dnešní války v Evropě.

Řecko nemůže počítat s žádným smilováním. Dokonce v EU vymysleli, že slíbené a nastokrát podmíněné peníze na úhradu úroků a jistin „dobrodincům“, jimž se v běžném životě říká lichváři, mají být na zvláštním účtu, z něhož se přednostně (eufemismus pro výhradně) mají hradit dluhy! Vymysleli to dobře, protože na dluhy u německých i francouzských bank se budou skládat všichni. Přispěli jsme i my, naposled částkou 38 miliard.

Kalousek to zařídil. Ale neřekl, že i tím nás posílá pomalu na řeckou cestu. A Schwarzenberg si mne ruce. Kampak se hrabou Nečasovy obstrukce na tlak věřitelů.

Abych se vrátil k nešťastnému Řecku. To má právo na milosrdný krach bez asistence hyen.

 

 

 

Autor: Dušan Streit | pátek 10.2.2012 10:02 | karma článku: 40,49 | přečteno: 3592x