Nejzářivější hvězda v mlácení prázdné slámy potupena

Paroubek sám sebe vystavil svou nabubřelostí a vyděračskými metodami do ofsajdu. Nejenže přišel o slíbeného ministra, ale nemůže zabránit ani tomu, že uvolněný post získá největší politický soupeř.

Když Strana zelených stáhla své dva ministry, rozhořel se o jejich místa ve vládě boj mezi ČSSD a ODS. Za Topolánka to vypadalo, že se misky vah převáží na stranu socanů, když ministerstvo životního prostředí měl získat na základě pověření jejich nominant ministr zemědělství Šebesta.

Nečas však zaznamenal první velký úspěch. A to hlavně v tom, že z Paroubka udělal úplného pitomce, lze-li to ještě poté, co předseda ČSSD poskytl tisku svůj sobotní rozhovor. Tam nejenže se prohlásil za debatního mistra republiky, ale avízoval, kterak Nečase vytrestá.

O plánované schůzce u premiéra Fischera řekl: „Pokud by Nečas se mnou šel do nedělní debaty, tak jsem byl ochoten přijmout jeden z návrhů ODS, tedy že by řízením resortu životního prostředí byl pověřen premiér. Mohl mít vyřešený problém.“ Aby všem ukázal, jaký je nadutý trubec, tak Nečasovi vzkázal, že na jednání u Fischera nepřijde, ale pošle tam jen místopředsedu Urbana. Doslova dodal, že Nečas si prý nezasluhuje zvláštní ohledy.

Asi si myslel, že nový volební lídr ODS z takového „znevážení“ bude mít těžké spaní. Místo toho ten se s Fischerem dohodl – bez ohledu na požadavky Urbana -, že ministr nominovaný ČSSD ztratí své pověření. Ale nejen to! Nebude jej řídit ani sám premiér, jehož pověření chtěl Paroubek vydávat za ústupek za požadovanou vstřícnost Nečase, ale rovnou tuto vládní funkci získá nominantka ODS Bízková.

Fischer s Nečasem za rezignovaného přihlížení Urbana se také dohodli, že ministerstvo po Kocábovi bude řídit sám premiér. Je třeba připomenout, že tím ztratí ČSSD převahu jednoho hlasu, kterou od ustavení této přechodné vlády nad ODS měli.

Paroubek vytrestal sám sebe. Naparoval se, vyhrožoval, vydíral, nepřišel – prohrál. Doufám, že prasknutí té mastné bubliny bude slyšet a rezonovat ještě u voleb.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 8.4.2010 10:18 | karma článku: 41,39 | přečteno: 4569x