Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nad EU sa blýska, hromy divo bijú

Článek nebude o Řecku, i když tam došlo k první erupci skrytého napětí. Ukazuje se, že Řecko není jen obětí vlastní neschopnosti a rozmařilosti, ale i své vazby na euro, což znemožnilo adekvátní reakci národní banky zvýšením úrokových sazeb.

Ukázalo se, že malé ekonomiky v eurozóně jsou vydány na pospas nástrojům, které Evropská centrální banka nastavuje v zájmu velkých hráčů. Jenže jde o krátkozrakou hru, protože řecké problémy se budou zpětně přelévat do celé eurozóny.

Znovu se ukázalo, že řetěz má sílu svého nejslabšího článku. Tak dopadá vizionářství a integrační psychóza, kdy diverzita, která je normálně konkurenčním faktorem a motorem evoluce, se sešněruje nesmyslnou snahou po vyšší jednotě.

Když jsme se dotkli ECB, tak jejím prezidentem je Francouz Trichet. Byl výsledkem tvrdého boje, avšak za rok mu končí funkční období, které nelze zopakovat. Mezi silnými hráči se strhne mela.To abychom věděli, jak národní zájmy údajně nehrají v EU roli.

Sarkozy využívá toho, že Merkelová je zřejmě opravdu demokratka a tak doslova vybojoval pro svého muže Michela Barniera post komisaře pro vnitřní trh a služby včetně finančních. Hned chvástavě prohlásil, že jmenování Francouze eurokomisařem pro tuto důležitou agendu pomůže tomu, aby kontinentální ekonomický model převládl nad "zdiskreditovaným anglosaským modelem". Dále se doslova vyjádřil, že je uklidňující, že v době finanční krize triumfuje v Evropě francouzské pojetí regulace. Mě to tedy zneklidňuje!

Žádné špidlovské pindy o národní nezávislosti komisařů. Však také britští bankéři kontrovali, že nedopustí, aby londýnská City spadla do rukou Francouzů. Takže se neblýská jen nad Tatrou, Athénami, ale i nad Londýnem a potažmo nad celou EU. Kdy nastane další erupce, je jen otázkou času.

Můžeme to vidět také na tendencích ke „klasickému“ dělení Evropy, jaké měla před 1. světovou válkou. Jako protiváha Francie se na straně Německa začíná nepokrytě formovat „osa" s Rakouskem, Maďarskem, Chorvatskem, Kosovem, Albánií a pobaltskými státy. V této skupině je momentálně nejkřiklavější Maďarsko.

Však se také nad Tatrou mnohokrát už zablýsklo. Slovensko po rozpadu Československa je pro maďarské šovinisty Horní zemí. A Slovensko v defenzívě odpovídá podobně vyhroceným způsobem. Po jazykovém zákonu byl schválen i zákon o vlastenectví, jehož součástí jsou i státní symboly v každé třídě a také povinné zahajování týdenní výuky poslechem státní hymny.

No nevím. Považuji se za vlastence a poslech nebo zpěv státní hymny považuji za svátek a čest. Povinné orgie tohoto typu ve mně vyvolávají vzpomínky na to, jak jsme ve školách museli vždy přetrpět sovětskou hymnu, Píseň práce nebo Internacionálu. Doteď mám v této věci psychický blok na rozdíl od mých synů, kteří tento dril nezažili, a tak se jim ruská hymna líbí.

Že vlastenectví není nějakým provinciálním přežitkem, jsme se mohli přesvědčit na poslední olympiádě. Každý Kanaďan nebo Američan by se při hokejovém finále vysmál havlovskému kosmopolitismu. A zpozdilý je ten, kdo realitu národních států nemíní brát vážně. Tito utopisté svým přezíravým postojem nebo dokonce svým kontinentálním internacionalismem jen přilévají olej do ohně. Plamen vášní vzplane o to silněji, oč je větší snaha jej přidusit.

Óda na radost je krásná skladba, která za své evropanské zneužití nemůže. Však ji také za dob Blacmorea hráli na koncertech mí oblíbení Deep Purple. Dnes je však už jasné, že stále hlasitěji budeme slýchávat poněkud jiná díla:

To Slovensko naše posiaľ tvrdo spalo,

ale blesky hromu

vzbudzujú ho k tomu,

aby sa prebralo.

 

Bylo nám to třeba?

 

 

Autor: Dušan Streit | středa 3.3.2010 12:02 | karma článku: 34,46 | přečteno: 3689x
  • Další články autora

Dušan Streit

Myši, které řvou... po bolševicku

Titulkem parafrázuji starší britský film. Vždycky, když za nějakou hřmotnou iniciativou vidím militantní aktivisty Kocába, Bursíka, Štětinu nebo Dobrovského, je to pro mě neklamnou známkou, že jde o pěkné svinstvo.

15.3.2014 v 18:11 | Karma: 42,74 | Přečteno: 3492x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Pravdoláska, uzurpace pojmů, uchvácení Evropy, znásilnění svobod

Začal s tím Havel a jeho ctitelé, když si přisvojili, zprznili a zprofanovali slova „pravda“ a „láska“ orwellovským způsobem. V tomto newspeaku je „pravdoláska“ výsměchem původním pojmům.

13.3.2014 v 12:12 | Karma: 41,19 | Přečteno: 3830x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Eurorealista – odpornější tvář eurohujera

Jeden bloger, když jsem ho označil za stoupence EU, mi napsal: „Nejsem zastánce EU, nýbrž eurorealista, což mi na rozdíl od vás, radikálních eurospektiků, dává možnost posuzovat situaci méně zaujatě.“

11.3.2014 v 13:53 | Karma: 37,53 | Přečteno: 2323x | Diskuse| Politika

Dušan Streit

Nejzavilejší a nejzákeřnější jsou neúspěšní blogeři

Každému přeji svobodu a právo psát, jak uzná za vhodné. Nemám s žádnými blogy problém. Když mě článek nebo autor nezajímá, jednoduše ho nečtu. Prostě čtu máloco. A málokdy jsem diskutoval pod cizími blogy.

10.3.2014 v 15:22 | Karma: 8,94 | Přečteno: 855x | Diskuse| Hyde park

Dušan Streit

Propaganda jako za komunistů. Místo zpráv komentáře

Ukrajina tento fakt obnažuje nejlépe. Po Listopadu se novináři zaklínali, jak je třeba striktně oddělovat zprávy a případné komentáře. Faktem bylo, že komunisté to záměrně nerozlišovali. Vždy se jedná o neúctu ke čtenáři, k němuž se přistupuje tak, že je mu třeba každou informaci předžvýkat.

10.3.2014 v 11:06 | Karma: 41,90 | Přečteno: 3701x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...