MF DNES zase střelila kozla. Táňa Fischerová prezidentkou?

Pánbu s námi a zlé pryč. Proč ne rovnou Květa Fialová? Chce někdo udělat z volby prezidenta naprostou frašku? Nebo jde o propagandistický pokus zvolit ještě ovladatelnější typ než je její jmenovec?

Vyzařuje majestát hlavy státu?

 

Proti paní Fischerové jsem dosud nic neměl. Ale zcela se u mě shodila reakcí na svou „nominaci“: „Pro mě by to byla oběť. Není to žádná pohoda, ale možná kandidaturu nakonec přijmu. Do hloubky si to promýšlím“ (zdroj: iDnes). Prý ji k tomu vybízí spousta kolegů a přátel. Copak ztratila úplně soudnost a sebereflexi? Člověk, který nechápe, že nemá pro hlavu státu ani ty minimální předpoklady, vlastně tuto funkci - naštěstí jen mediálně - degraduje na svou úroveň.

Včera jsem psal v článku „Ješitný a bez gulí; hlavní předpoklad prezidentského kandidáta?“, že podle některých kandidátů to vypadá, jako by ješitnost, samolibost a rozbředlé postoje měly být hlavním kvalifikačním předpokladem pro prezidentskou funkci. Teď tomu Fischerová nasadila korunu.

Čekám, kdy se přihlásí také Věra Tydlitátová (za multikulturalitu a genderismus), Jana Hybášková (za cizí integrační zájmy), Kateřina Jacques (jako reprezentantka biomasy) nebo Alena Gajdůšková (za drůbeží intelekt v politice). Je tady prostě poptávka po Havlovi v sukních, aby byl rozvrat suverénního českého státu dovršen.

Za tím účelem (jiný si nedovedu vysvětlit) vyšel včera v MF DNES dokonce úvodník pod názvem „Ideální prezident? Žena“. Abych byl spravedlivý, jednalo se o výsledky ankety tohoto listu. Prý oslovili osobnosti. Jenže vůbec nešlo o reprezentativní vzorek společnosti. Jaké „osobnosti“, takový výsledek.

Koho se ptali? Například Terezy Boehmové, Lejly Abbasové, Petry Paroubkové, Tomáše Kluse, Ondřeje Hejmy, Jana Kačera, Ondřeje Lišky, Slavomila Hubálka... prostě, umělci, novináři, mluvčí, sociologové a psychologové, osoby spojené s politiky. Takovýmto výběrem respondentů vytvoříte žádoucí obraz, který ovšem nemá nic společného s reálným přáním reálné společnosti. Jenže když to zveřejní úvodník jednoho z nejčtenějších deníků jako hotovou věc... Vidím v tom pokus o sebenaplňující prezentaci.

Podobné obskurní figury by se neměly propůjčovat, aby z úřadu hlavy státu udělaly objekt frašky. Paní Fischerová, zůstaňte na prknech, to je váš svět. Stávající prezident se sice cítí na ledacos, ale v Národním divadle si zahrát nechtěl. Tímto mísením rolí proslul více jeho předchůdce. Jde o aroganci Nerů, Kim Ir-senů a Turkmenbašich. Vzpamatujte se. Česká republika si zaslouží v těchto nelehkých časech respekt k funkci prezidenta.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | úterý 10.7.2012 11:50 | karma článku: 40,93 | přečteno: 3108x