Korupčníci a pleticháři bojte se! O (ne/všeho)schopnosti a strachu

Snaživý pitomec je horší než vychytralý nadutec. V tomto smyslu byl Špidla pro svou stranu a stát horší než Paroubek. A ve stejné logice je Nečas horší než Topolánek; tedy pro ODS a stávající státní struktury.

 

Druzí jmenovaní nakonec vždy vyvolávají odpor proti sobě. Tady si mohli Paroubek a Topolánek podat ruce. Avšak Špidla, ten už poškodil nejen sebe a český stát, ale dokonce i Evropskou unii, tedy alespoň ve vnímání občanů. Snaživí pitomci vždy deklasují celý systém, který reprezentují a jemuž propůjčili svou tvář.

Nečas sice nebude hloupý, ale v politice je absolutní pitomec. Možná, že by ještě zvládl diferenciální rovnice, ale ve světě reálné politiky si neumí dát dohromady jedna a jedna. Navíc je to slaboch a bojácný typ snaživého školometa, který se ztrapní a nakonec zesměšní, kdykoliv začne dělat ramena. Prostě je to zoufalec, který pod tlakem neudrží názory ani proklamované zásady.

Zběhlým intrikánům Typu Kalouska se s takovým „materiálem“ dobře manipuluje, aniž by to oběť vůbec zaznamenala. Ta se klidně nechá přivést do situace, v níž se chová doslova sebevražedně. A to je případ našeho premiéra, jenž si u mě vydobyl přízvisko „suchý hadr“.

Nečas dělá jednu blbost za druhou a nepochybuji o tom, že za mnoha jeho chybami stojí šíbr Kalousek. Určitě má prsty i v odvolání Pospíšila, i kdyby si to Nečas ani neuvědomoval. Kalousek čeká a pase se na každé chybě Nečase, který mu pravidelně nahrává na smeč. Opačně to neplatí, Nečas všechny nabízené voleje promáchne (viz kauza Parkanové, v níž mohl Kalouska pěkně vykoupat).

Ale i Kalousek se přepočítal. Nečas je tak neschopný, že už ohrožuje nejen svou stranu, ale i koalici a dokonce celý zavedený parazitní systém, který se v Česku deset let zaváděl a dalších deset let upevňoval. Je v pozici takového Jakeše nebo Černěnka, kteří předznamenávali pád svého režimu. Teď hrozí, že erodující systém začne vyplivovat i své děti. Jenže Kalousek není potomkem toho zla, on je poslední mohykánem, jenž byl od začátku u všeho zlořádu a dodnes na něm parazituje.

Zatím se sice Kalousek krátkozrace přiživuje na Nečasově nebetyčné neschopnosti. Připomeňme si premiérův úlet o policejních plukovnících, který teď ještě překonal, když po aféře spojené s odvoláním Pospíšila nabubřele prohlásil, že postoje veřejnosti jsou pro něj druhořadé. Bože, to je ignorant.

Pohrdání občany těmito zaslepenci už dostoupilo takového vrcholu, že veřejnost přestane rozlišovat mezi hloupostí Nečase a vyčůraností jeho loutkovodiče Kalouska. Aspoň tedy doufám, že smyčka kolem Kalouska se utahuje bez ohledu na to, co politikové a kmotři plánují.

Když Nečas odvolal Pospíšila, možná měl Kalousek ještě radost, jaké stupidní zbrklosti (nebo možná naopak prováhání vhodné doby) se jeho koaliční konkurent dopustil. Také si asi myslel, že kauza Pospíšil zastíní kauzu Parkanová – Kalousek. Schwarzenberg se hned přiživil, že podporuje Bradáčovou, aby Nečase co nejvíce shodil.

Jenže asi podcenili, že veřejnost vyburcovali z letargie takovým způsobem, že ji najednou začaly zajímat poměry v orgánech činných v trestním řízení. Najednou budou všechny přešlapy pod bdělým okem více než kdykoliv předtím. Začíná se jim to vymykat z rukou a tak zmatkují všichni. To je příslibem, že už nebude platit Kalouskovo „vždyť tak to fungovalo deset let“. Tabu byla prolomena a v této atmosféře by si už jen opravdový blb dovolil myslet, že napříště může bez rizika skrývat miliardové machinace za politická rozhodnutí.

Legrační je glorifikace Pospíšila. Je to takový nikterak schopný a nikterak zásadový a odvážný Urbánek (poslední generální tajemník KSČ), jehož doba chvilkově zpopularizovala, aby posléze upadl do zaslouženého zapomnění. Ve válce pletichářů bychom neměli držet palce nikomu, i když někteří z nich – jako Pospíšil – mohou sehrát roli užitečných idiotů. Skutečné pozadí jeho odvolání se asi dozvíme až v době, kdy to už nebude vůbec zajímavé.

Doba je těhotná velkými změnami, které dnešní protagonisté vůbec nemohou vyhlížet s nadšením. Naopak...

 

Autor: Dušan Streit | pátek 29.6.2012 12:42 | karma článku: 38,45 | přečteno: 2556x