Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komu není Rady, tomu je Straka

Naplnily se moje nejhorší obavy. Ze situace ve svazu, potažmo i ve fotbalové reprezentaci. Ono totiž ani „srdíčko" v hnoji neobstojí.

 

Navíc jsem si vždycky myslel, že reprezentační trenér by měl kromě fotbalové kvalifikace mít i jisté nezbytné penzum inteligence. K tomu by měl vyhrát minimálně nějakou nejvyšší národní ligu. A sparťanské srdíčko je dobré pro klubovou soutěž, ale v reprezentaci to může vést až k protekci hráčů.

Hlavní ale je, že provizorií už bylo dost. Dosluhující vedení už nemělo činit žádné zásadní rozhodnutí. Uhrin by byl sice kvalifikovanější trenér, ale pokud by nebyl konečným řešením krizové situace v reprezentaci, taky bych jej jako provizorium nevítal. Kam totiž šlápne stávající svazové vedení, tam fotbalový trávník neroste.

 

Proto jsem už 2. dubna jsem napsal článek „Za prozatímního Radu prosím žádného překlenovacího Straku", což se přesně stalo. Uvedl jsem tehdy: 

„Teď budou všichni naléhat na vyhazov Rady. Já nejsem jeho příznivcem, ale nějaká nepromyšlená náhrada by mohla být kontraproduktivní. Než se udělá pořádek ve vedení fotbalového svazu, mohl by to s jasným zadáním koncepční přebudovy mužstva v té kvalifikaci Rada doklepat. Nějaký překlenovací letní Straka by celou věc ještě více zkomplikoval.

Že bez minulých opor je reprezentační mužstvo slabší, se nedá oddiskutovat. Jsme průměrným evropským mužstvem. Na příštím MS nemáme co pohledávat, ušetříme si aspoň nervy. Mělo by to vést ke koncepčnímu přebudovávání mužstva, které mělo začít už za Brücknera. Třeba Necid a Fenin jsou příslibem a bude záležet na všech mladých hráčích, jak se příležitosti chopí. Takový Nedvěd si své postavení také musel vydřít."

 

Mezitím Fenin se po katastrofickém zápase se Slovenskem nepředvedl ani tak na hřišti, jako v hospodě. Nebyl sám a příznačné bylo, že v ostudě s ním byl i kapitán Ujfaluši. Proto jsem 6. dubna napsal článek „Doufám poslední Ujfalušiho narozeniny v reprezentaci". Navrhoval jsem tyto kroky:

1) Okamžitě vyházet z reprezentace alespoň hříšníky, u nichž se už jedná o recidivu, tedy: Tomáše Ujfalušiho, Milana Baroše, Radoslava Kováče a Martina Fenina. Tady se ukázalo, kam vedla Brücknerova benevolence z roku 2007 (názor na něj viz zde).

2) Vydat prohlášení, že fotbalový svaz nepovažuje fanoušky za slabomyslné, nemíní obhajovat nesmyslná vysvětlování bývalého kapitána a ani do budoucna nemíní podobné chování v reprezentaci tolerovat.

3) Prověřit možné sankce a oznámit chování příslušných reprezentantů klubům.

4) V podmínkách, kdy postup na MS je s největší pravděpodobností ztracen, začít zásadní přebudovu fotbalové reprezentace. Rozhodnout, zda s Radou nebo bez něj (před průšvihem jsem byl tolerantní), ale při výměně trenéra preferovat dlouhodobé koncepční angažmá pro ME 2012.

 

Celá záležitost eskalovala drzým krokem Ujfalušiho, který se „vzdal reprezentace". Na to jsem 8.dubna reagoval článkem „Baroše, Kováče, Fenina - bezodkladně vyrazit!". V něm mimo jiné stálo:

„Mediální prostředí jen usvědčilo, dokonce i s fotodokumentací, že tito reprezentanti, jak bylo vždy uváděno, sice chodili rádi na reprezentační srazy, ale pouze aby se setkali s kumpány a vyrazili si do hospody a za levnými děvčaty. Odchozený zápas se Slovinskem dokládá, že kvůli výkonům na hřišti nepřijeli. A pokud někdy výjimečně propotili reprezentační dres, bylo to jen kvůli zvýšení chuti na pivo.

Ano, situace ve fotbalovém svazu je tristní, ale i proto, že nad situací, která není nová a vrcholila asi dva roky, zavírali zodpovědní činitelé oči. Ve světle této morálky mi výbuchy s Ghanou a s Tureckem nepřijdou tak nelogické. Víme, jak hráči „ladili formu"? Nebylo tomu tak, jako když se sejde parta amatérů, kteří se „soustřeďují" před zápasem a „tmelí kolektiv"  po zápase při pivě? Mnozí mi napsali, že je to přece normální. A já bloud jsem si myslel, že v profesionálním sportu a zvláště v reprezentaci nikoliv.

Nejhorší je, že tato dlouho neléčená choroba (s původem už za Brücknera) začala jako metastáze zachvacovat i nové nebo mladé hráče, jako jsou Svěrkoš, Matějovský a zejména Fenin, kteří mohli být nadějí na náhradu osvědčených opor. Ale u posledně jmenovaného se už jedná o recidivu a určitě by měl být potrestán. Rakovina se nesmí dále šířit, i kdyby měla následovat drastická resekce.

Ani pro Ujfalušiho by to nemělo skončit tím, že se furiantsky vzdal reprezentace. Právníci už by měli zkoumat smlouvy, jejich právní následky a škody, způsobené především na sponzorinku. Škody morální těžko kdo vyčíslí. Ale jestliže chceme prosadit v našem fotbalu nový přístup, je třeba u reprezentace jako u výkladní skříně začít s čistým štítem. Teď je k tomu příležitost, než začne kvalifikace na mistrovství Evropy 2012."

 

Zrekapituloval jsem to proto, že na svých šest týdnů starých slovech trvám. A kvitoval jsem s povděkem, že svaz vinníky z reprezentace vyloučil. A teď by s novým trenérem všechno mělo vyznít jako plácnutí do vody? Vyloučit a následně se doprošovat? To snad ne!

Ano, před Kollerem bych se nestyděl pěkně poprosit. Nedvěd naopak je už bohužel pasé. O Kováče bych ani nestál. A Ujfaluši jako kapitán neobstál. Nejen morálně, ona propadla i herně celá obrana, a to včetně Čecha. Přemýšlet jako Straka se sparťanským srdíčkem o Řepkovi je prostě šílené. Nedá se už reprezentaci látat od zápasu k zápasu.

Tím chci říct, že provizorní trenér by neměl dělat krátkodobá nekoncepční rozhodnutí, jichž je vlastně součástí. Chce to koncepční práci s horizontem pro ME 2012. Jako tomu bylo před rokem 1996. Tato generace odešla, je třeba vychovat novou. K tomu nepotřebujeme hecíře, ale stratéga. To srdíčko nechť je bonus.

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 14.5.2009 13:48 | karma článku: 25,03 | přečteno: 1941x
  • Další články autora

Dušan Streit

Další zákeřná sketa – Viktor Nárožný

Nevím, jestli se jedná o alter ego Leo Wolfa nebo o reálného zákeřného fízla, který pomlouvačně kydá špínu s cílem mě znevěrohodnit.

27.3.2014 v 14:12 | Karma: 11,77 | Přečteno: 5382x | Diskuse | Hyde park

Dušan Streit

Atomová Julia by z vozíčku ubránila Krym

Na Bělehrad! Tato scéna Švejka mávajícího berlí na kolečkovém křesle se mi vybavila poté, co byl zveřejněn odposlech telefonátu Tymošenkové s bývalým místopředsedou ukrajinské bezpečnostní rady Šufryčem.

27.3.2014 v 12:03 | Karma: 42,50 | Přečteno: 4004x | Diskuse | Politika

Dušan Streit

Totalita protektorátní byla ještě zrůdnější než komunistická

Německá okupace byla horší než sovětská. A člen KSČ, který z ní po Listopadu vystoupil, aby dělal politiku jinde, je hoden většího opovržení než dnešní člen KSČM.

26.3.2014 v 11:32 | Karma: 44,06 | Přečteno: 8116x | Diskuse | Politika

Dušan Streit

Ministryně Válková, omluva zdaleka nestačí!

Tato předlistopadová členka KSČ, trvale bydlící v bavorském Pasově, která byla ještě v roce 2011 vedoucí katedry na plzeňských právech, jež sama získala profesuru na tak „prestižní“ univerzitě, jako je trnavská, se nikdy neměla stát českou ministryní, navíc v resortu spravedlnosti.

25.3.2014 v 12:02 | Karma: 38,45 | Přečteno: 2540x | Diskuse | Politika

Dušan Streit

Divadelní ministr obrany vs normální pán. Vadí ještě komunista víc?

V jídelně máme televizi a já mám hloupý zvyk při obědě přes protesty svého staršího syna pouštět ČT 24. A tak v neděli většinou vidím kousek Otázek Václava Moravce. Nemám ho rád, nedívám se cíleně, takže nevídávám začátek ani konec.

24.3.2014 v 11:15 | Karma: 43,15 | Přečteno: 4594x | Diskuse | Politika
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Rozdáváme kola za milion korun

15. července 2024

Členství v iDNES Premium má velkou spoustu výhod. Čtenáři se dostanou ke všem prémiovým článkům na...

Trumpa při pokusu o atentát trefili do ucha. Střílel mladý republikán, nepřežil

14. července 2024  1:01,  aktualizováno  14:56

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Donald Trump přežil pokus o atentát. Na...

„Nakonec na mě plivnul.“ Nizozemec loví Češky a prodává je na gangbang

18. července 2024

Premium Stovky českých žen k natáčení tvrdého porna v Nizozemsku naverboval v uplynulých letech Daniël van...

ONLINE: IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  17:56

Sledujeme online Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelí potížím s...

Zemřela Shannen Doherty. Hvězda Beverly Hills 90210 podlehla rakovině

14. července 2024  15:17,  aktualizováno  17:04

Po téměř deseti letech boje s rakovinou zemřela americká herečka Shannen Doherty, informují média....

Zpožděné lety odletěly z Prahy, trable s odbavením u některých aerolinek trvají

19. července 2024  10:38,  aktualizováno  20:30

Sledujeme online Výpadek celosvětového odbavovacího systému postihl i pražské letiště, zpožďovaly se kvůli němu...

U Sušice spadl paraglidista, vrtulník ho přepravil do nemocnice v Plzni

19. července 2024  20:17

V pátek krátce po 16. hodině spadl u Sušice paraglidista. Na místo vyrazily všechny složky...

Šéf pražské policie čelí tlaku za výroky o zásahu na fakultě. Má být odvolán

19. července 2024

Premium Petr Matějček patřil mezi nejviditelnější tváře policejního zásahu při prosincové střelbě na...

První dny Turka v europarlamentu: mlžil o hymně, sdílel auta a sčítal hlasy

19. července 2024

„Už to všichni pochopili, že do Brusele přišla změna,“ říká postava Dolpha Lundgrena s tváří Filipa...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 1144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3937x
Nevěřím umělým celebritám a politikům. Hledám odpověď na otázku „Proč?“ a nedám pokoj, dokud si neudělám vlastní názor, většinou navzdory bolševicky přijímanému mainstreamu. Podporuji aktivní přístup k životu. Jsem konzervativním ateistou, pro kterého však je osobní svoboda nade vše. Chci se podělit o své obavy, že plíživě přicházíme jak o tradice, tak o stále větší část svobod. Není náhodou, že spolu s tím ztrácíme národní svébytnost. Bytostně odmítám všechny utopie jako je Evropská unie.
Poslouchám hard rock, nejraději DEEP PURPLE. Mám v oblibě sport a považuji jej za součást hygieny. Hodně čtu, rád píšu a formuluji své názory. Pozor, jsou někdy otevřené a provokativní!
Když 2x prokliknete mou fotku, uvidíte sami...