Když slyším gender, dostávám kopřivku

Už mám té politické korektnosti plné zuby. Nejen, že jde o ptydepe, jako z dob reálného socialismu, ale někdo se tady prostřednictvím slov pokouší poroučet větru dešti.

 

Gender je indický hudební nástroj a nevím, která „chytrá" hlava si toto slovo vypůjčila pro zastření toho, že lidský druh se - stejně jako ostatní savci - vyskytuje ve dvou pohlavích. Toto slovo se snaží zastřít sexuální podstatu člověka. Nemám na mysli žádný pejorativní význam, ale samotný princip existence lidí daný přirozeným rozmnožováním.

Toto slovo mi připadá jako stejné obcházení reality, když se slepým říká nevidomí, hluchým neslyšící a hasičům požárníci. My starší jsme si skrývání pravého významu slov užili za socialismu dost, přitom ani za postižení ani za hašení požárů není důvod se stydět. A stejně tak za pohlaví. Nejde jen o eufemismy, ale hlavně o to, že se pak náhražkovým slovům připisují zkreslené významy, poplatné nějaké politické ideologii. Paradoxní je, že tyto manýry ve svém eseji „Slova" kdysi kritizoval Václav Havel, který se později stal protagonistou mluvy, kterou sám pokládá za politicky korektní.

Ale pravdu měl v tom, že slova jsou mocná zbraň. Teď nás tedy mlátí po hlavě „genderem", „udržitelným rozvojem", „politickou korektností", „globálním oteplováním", „harašením", „sociální antropologií", „niterností" apod. Společným jmenovatelem těchto slov je iracionalita, nejen společenská, ale už i přírodovědná. Že Havel se stal známým mystikem, dokládají třeba laureáti jeho nadace Vize 97 (např. Stanislav Grof nebo Zdeněk Neubauer), kteří i prostřednictvím vzdělávacího systému útočí na zdravý rozum (homeopatií a jinými iracionalitami).

Takže gender má iracionálně skrývat rozdíly mezi pohlavími. Nebudu se tady zabývat feminismem. Ale takové pojetí vyhovuje jak feministkám, tak transsexuálům a vůbec lidem s poruchami sexuální orientace. Je to jakási móda „unisex", která neodpovídá ani žádoucímu společenskému modelu, ani přírodním zákonitostem. Říká se, volný jak pták. Ale i ptáci vědí, kdy je nutné, aby samička seděla na vejcích a sameček nosil potravu.

Nemohlo být jinak, než že se všech těchto nesmyslů chytla Evropská unie, viz třeba zde (ale nejen zde). Vlastně nemá co jiného na práci než „poroučet větru dešti" a místo evolučních zákonitostí ordinovat sociální inženýrství. Od materialismu tak prostřednicrvím politické korektnosti směřujeme ke společenskému idealismu. A k němu jak známo, než se zjistí, že to nemůže fungovat, je zapotřebí aspoň částečná totalita doprovázená hrou na demokracii. Toho se právě stáváme svědky, kterak k nám směřuje z EU.

A výrazem toho je i slovo „gender", považující člověka za jednotku bez ohledu na sexuální determinaci. Ostatně je to stejně odporné slovo, jako byl kdysi chozrasčot.

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 4.9.2008 11:22 | karma článku: 32,50 | přečteno: 3746x