Hloupost už Schwarzenberga nadnáší

Tento formální šéf TOP 09, v euforii ze stoupajících preferencí v Praze a v záplavě populistických keců Kalouska, už si nevidí do pusy. Lépe řečeno, mezi ústy a rozumem se přerušilo spojení. To máme pěkného kandidáta.

Teď jsem na to přišel...

 

O podlosti a populismu při návrzích obou protagonistů ve věci převzetí tíže náhrad obětem amnestovaných trestních řízení aboličního typu jsem dnes už psal v článku „Schwarzenberg s Kalouskem opět předvedli svou podlost“.

 

Odpoledne jsem však otevřel i Právo a tam jsem na Schwarzenbergův rozhovor „Stát by měl vymáhat peníze od pachatelů“. Čili už se nejedná jen o populismus, že stát by měl (z Klausovy viny) všechno obětem nahradit, ale o vyloženou hloupost a neznalost základů práva. Aby s tím občany, zejména oběti, účelově nemátl, rozhodl jsem se znovu napsat.

 

Schwarzenberg doslova mudruje: „...pachatelé budou v mnohém nepříjemnější situaci, když to po nich bude vyžadovat stát a ne jednotliví poškození, kteří by se toho třeba vzdali, protože nemají na advokáta“.

 

Bože můj pohanský! Jak může být takový diletant ministrem zahraničí! Kde bere drzost se ucházet o postavení hlavy státu! Mohl by mít pravdu tak leda v diktatuře.

 

Je to jednoduché. U neukončených trestních řízení vlekoucích se déle než osm let padly amnestií (abolicí) veškeré nároky a neexistuje žádná možnost přiznat adhezi, tedy jakékoliv náhrady škod. Kde nebyl rozsudek pravomocný, všechny nároky padají. Avšak hloupým politikům to nebrání plkat něco o civilních (občanskoprávních) žalobách. Byly by to však vyhozené peníze na soudní poplatky i advokáta. Pachateli stačí uplatnit námitku promlčení, která se i v nejdelším případě do osmi let vejde dvakrát.  A šmytec!

 

Tohle dá rozum každému průměrnému čtenáři. Takže Schwarzeberga nenadnáší jen populismus, ale i značná dávka hlouposti. Nechci takového prezidenta! Je ze všech kandidátů nejhorší; a to nejen fyzickou dispozicí.

 

Pokud mi v diskusi nějaký knížecí fanoušek bude chtít oplatit stejnou mincí, nechť prosím mé argumenty odborně vyvrátí. Jinak to budu považovat za žvásty.

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | středa 9.1.2013 17:35 | karma článku: 37,49 | přečteno: 3303x