Exhibicionista Viewegh hnojí

Když účinek nesmyslné a drzé zviditelňující petice - mimochodem zveřejněné jako inzerát - vyprchal, náš bulvární spisovatel kuje žhavé železo pobrekáváním, že se proti němu spikli i novináři seriózních novin.

 

Moje babička často citovala rčení „Kdo s čím zachází, tím také schází". Pan Viewegh vzal svou kariéru doslova přes bulvár a metro, kde nechal vylepovat unylé milostné plakáty, jež měly propagovat jeho budoucí trhák. Oslovoval přesně ty lidi, kteří čtou bulvární noviny a časopisy, sledují limonádové sitcomy a telenovely a později se shlédli v jeho škváru.

Vždy dbal o sebeprezentaci a tak se stal vděčným objektem bulváru. Prostě jsou skutečné osobnosti - i mezi umělci -, kteří bulvár nezajímají a pak jsou „celebrity", které jsou na bulváru existenčně závislé, jako třeba Pomeje, Michal, Hanychová a jiné nuly. Nikdo nemůže za to, že se mezi ně dobrovolně zařadil i Viewegh. Copak je normální, aby dospělý chlap psal o sobě deníček a ještě jej pak zveřejnil?

Když nechtěl nést rizika, o nichž každý svéprávný člověk ví, neměl si zadávat. Kdo se brodí žumpou, nemůže být alabastrově čistý. Měl si rozmyslet, jaké fotky si nechá kvůli reklamě pořídit a vůbec, zda nežije náhodou bulvární život. Neměl si „myslet", že bulvár bude jen jeho bezplatnou reklamou na zvýšený náklad nebo návštěvnost filmu. Všichni dotčení musí počítat s tím, že si bulvár neochočí a popularizaci „zaplatí" senzacemi, třeba smyšlenými. Nic jako "měkký" bulvár neexistuje. Když se prostě upíšou ďáblu, logicky skončí v pekle.

Když si teď Viewegh s Vašutem nasazují masku spravedlivých rytířů, je to k smíchu. Jestli ten koláč ctnosti chtěli mít, neměli ho sežrat a při tom ještě mlaskat. Žádat zvláštní ochranu je pošetilé, troufalé a směšné. Mají k dispozici nezávislé soudy, jako všichni ostatní.

Ostatně si myslím, že když první plácnutí do vody nepřineslo očekávaný efekt, další akce jsou naplánovány přes seriózní média. Docela se divím MF Dnes, že dala Vieweghovi prostor k jeho sebelítostné póze. I když...docela jsem si ujasnil, jaký je spisovatel, aniž jsem si musel kazit vkus jeho tvorbou.

Že by to byla předzvěst nějakého nového literárního nebo filmového "skvostu"?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | středa 3.6.2009 8:19 | karma článku: 34,22 | přečteno: 3064x