Euroběsy Jiřího Havla a Jiřího Pehe

Včera tito pánové otevřeli další kampaň za ratifikaci Lisabonské smlouvy. Snaží se nás poštvat proti prezidentovi na základě strachu ze ztráty eurokomisaře. Jejich děs je mi ale k smíchu.

 

Jeden v MF Dnes (Havel) a druhý v Právu (Pehe) zahájili druhé kolo kampaně za dovršení lisabonské studené okupace. Nikdo mi nevymluví, že jde o účelovou a koordinovanou akci a další ze série ataků na prezidenta.

Argumentují tím, že jestliže nebude schválen „Lisabon", tak podle dosud platné smlouvy z Nice má být počet komisařů menší než 27. Hlavně Pehe zcela ignoruje tam ukotvený rotační princip a straší, že z kola půjde ven ten, kdo blokuje Lisabonskou smlouvu. Ale to je čirá lež.

Zaprvé „Nice" dle rotačního principu zaručuje spravedlivou variaci počtu komisařů ze všech členských zemí, takže přinejhorším by šlo o jedno období.

Zadruhé o jakékoliv redukci komisařů by právě díky tomu, že „Lisabon" ještě neplatí, musela jednomyslně rozhodnout Evropská rada. A tam jak známo je i zástupce České republiky. Takže by musel hlasovat proti vlastní zemi.

Zatřetí, aby byly splněny „záruky" Irům, které jim vlády členských zemí daly před opakovaným referendem, nemůže se počet komisařů snižovat, aniž by to podkopalo soudržnost při obhajobě legitimity těchto kejklů.

Začtvrté český eurokomisař bude mít v EU zcela jistě na starosti nějakou bezvýznamnou agendu typu zmocněnce pro vrátnice či kancelářské sponky. Opravdu nechápu, proč o to vůbec usilovat.

Zapáté komisař - zejména vzešlý z malých členů - se okamžitě stane devótním eurokolaborantem a není žádným přínosem pro zdrojovou zemi. Špidla se tím dokonce holedbá, že tam není za ČR, ale za EU.

Zašesté si dobře pamatujme, že obdobný respekt k našim právům člena EU, jako předvedli Havel a Pehe, předvádí šéf nejvýznamnější frakce v Evropském parlamentu, tedy předseda Evropské lidové strany Joseph Daul. Podmiňovat zachování komisaře ratifikací „Lisabonu" - to je sprosté vydírání.

Mě tedy vůbec případná ztráta trafiky pro nějakého dalšího „Špidlu" vůbec neděsí. Toto křeslo, o něž se poperou doma neúspěšní politici, nemá žádný vliv na to, kam ta šílená integrační mánie směřuje.

Takže hrozby eurofilů J.Havla a J. Pehe by byly komické, kdyby neměly signifikantní vyděračský charakter.

 

PS Dnes v Právu výstižně Petr Schnur vysvětlil, proč se EU  v otázce víz nepostavila za ČR: "Klauzule solidarity je pro velké, pěšák jde do bitvy za krále, nikdy král za pěšáka".

Více: http://streit.blog.idnes.cz/r/15989/Evropska-unie.html

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | čtvrtek 30.7.2009 10:46 | karma článku: 41,72 | přečteno: 5985x