EU, ropa, Írán, ceny a tak dále... Co dluhy, propanakrále?!

EU po francouzském avízu skutečně uvalila embargo na dovoz íránské ropy. Náš evropský věrozvěst Schwarzenberg podepsal a moudře zamudroval: „Doufejme, že sankce budou mít žádoucí účinek. Ve skutečnosti ovšem nevíme úplně, jaký to bude mít výsledek na ceny ropy a tak dále.“

 

A my ostatní to víme!

Věděli jsme to už někdy od 5. ledna (viz můj článek), kdy Alain Juppé přes agenturu Reuters lehkovážně – nebo úmyslně? - vypustil informaci, že EU na konci ledna zahájí embargo íránské ropy. Bral jsem to jako nepochopitelný zásah do vlastních řad.

Evropská unie, chaoticky se zmítající ve svém strukturálním zadlužení, nemůže potřebovat ničeho méně než právě zdražení ropy. Je jasné, že zvýšení cen ropy zdraží všechno ostatní. V době ordinovaných úspor to má blízko k sabotáži. Nebo je to jen zpupnost a neschopnost tolik vlastní EU? Nechci spekulovat, že se na této kampani dalo také vydělat nejen těmi, kdo o ni věděli dopředu, ale i těmi, co jsou zainteresováni přes náhradní zdroje.

A víte, komu íránská ropa bude nejvíce chybět? Řecku (!), které odebírá z Íránu čtvrtinu své spotřeby. Hned v závěsu jsou Itálie a Španělsko. Tyto státy mají šetřit, až to přivádí jejich ministry k pláči nad osudem svých spoluobčanů, ale na drahou ropu bude asi peněz dost. Nebo jde už fakt o záměr? Na tohle se máme skládat?

Já, když mám volit mezi alternativou spiknutí a hlouposti, tak v případě EU volím nabubřelou hloupost hegemonů, servilní hloupost lokajů a bytostnou hloupost veškerého evropanského internacionalismu. Na jejich hlouposti jistě někdo však vydělá a jiný se přiživí.

A tak jakožto dovozci vydělají Indie a Čína, jimž to pravděpodobně zlevní dovozy ropy z Íránu. Jakožto vývozci vydělají Rusko a Saudská Arábie a vlastně všichni ostatní exportéři. Nefouká vítr i odsud?

Důležité jsou ještě tyto aspekty: Gesto EU nebude mít na Írán a jeho jaderný program žádný vliv. Írán svou ropu prodá i jinam. Musíme si také uvědomit, že íránská ropa je kvalitnější než potenciální náhrady.

Výsledkem, který už vidíme u pump a začneme pociťovat i všude jinde, bude jen ZDRAŽENÍ. U nás se k němu připojila vláda „rozpočtové odpovědnosti“. Zatímco zadlužení se mají na dluh skládat na cizí dluhy, někdo dělá všechno proti tomu, aby jakýkoliv růst dostal šanci.

EU prostě není pomoci.

A vláda, která se zuby nehty drží této odumřelé větve vývoje, si sama píše vysvědčení. Ale trest postihne nás všechny. U každého natankování, účtu za energie či u pekaře si vzpomeňme na ty naše „dobrodince“. Za svoji blbost a servilitu na nás uvalí ještě další daně.

 

Ceterum autem censeo Unionem Europaeam esse delendam!

Autor: Dušan Streit | úterý 24.1.2012 14:43 | karma článku: 36,38 | přečteno: 3236x