Dva tisíce miliónů za jedinou a zlou aplikaci. Tak „šetřila“ TOP 09

Drábkův systém pro výplatu sociálních dávek se podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu prodražil pětkrát oproti původně sjednané ceně zakázky. I ta však byla sjednána nezákonně bez výběrového řízení.

 

Jen za software na výplatu sociálních dávek tak připadne na každého občana České republiky (vč. dětí i důchodců) zaplatit do roku 2015, dokdy je podepsaná smlouva, firmě Microsoft 200 korun. Samozřejmě to z daní zaplatí v příslušném mnohonásobku ti, kteří do systému přispívají, nikoliv z něj čerpají.

Je notoricky známo, že Drábkův trestně stíhaný náměstek Šiška se při zadávání mnohamiliónových zakázek vůbec neohlížel na zákonný postup a dokonce se nebál při tom používat nátlaku a uplácení.

Vypadá to, že všechny změny, podle nichž se Úřady práce proměnily ze státního servisu pro zvýšení zaměstnanosti na úřad státní šikany, měl jeden hlavní cíl, a to vyvést miliardy ze státního rozpočtu soukromým firmám podle vůle vedení MPSV. Na nejbezbrannějších tento nový přístup sice nějaké prostředky „ušetřil“, ovšem i tak jde jen o zlomek promrhaných peněz. Nadto se v budoucnu takový krátkozraký přístup prodraží podruhé.

Všichni si pamatujeme, že ani vyhozené stamilióny nezabránily tomu, aby systém nekolaboval. Naopak byl udržován při životě jen mimořádnou obětavostí zaměstnanců úřadů práce. Dosud dochází ke zpožděním některých výplat dávek, které jsou mnohdy jediným zdrojem příjmů.

A proč to všechno? Nové vedení ministerstva plánuje odstartovat novou obří veřejnou zakázku v objemu 1,4 miliardy korun na nový systém pro výplatu těchto dávek (zdroj iDnes). Daňovým poplatníkům bude předložen účet na dalších jeden tisíc čtyři sta miliónů, pokud se ovšem zakázka tradičně neprodraží, což je předem jisté.

Bude se někdo zodpovídat za ty prošustrované dvě miliardy, nebo si někteří jen budou beztrestně užívat provizí? Pravděpodobně část těchto peněz skončila i ve stranické pokladně TOP 09. Jestli vám to připomíná řecký model, nebudete daleko od pravdy.

To jsou otázky, na něž bychom zvláště před volbami měli hledat odpovědi. A přitom je třeba mít na paměti, že článek se zaměřil jen na jediný z mnoha informačních systémů, které lační politici budou mít pod palcem. V tomto světle se jeví postihy obyčejných zlodějíčků málem jako nespravedlivé.

Můj závěr je, že TOP 09 je asi stejně tak „rozpočtově odpovědná“ jako „pravicová“. To jsou jen mimikry pro méně chápavé voliče.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | pondělí 9.9.2013 12:54 | karma článku: 39,44 | přečteno: 2547x