Dění v Praze ukázalo pět problémů české politiky, jimiž jsou:

1. Kalousek; 2. Kalousek; 3. TOP 09; 4. lékaři ve vrcholné politice; 5. boj o kšefty, ne o ideje. Dále budu pokračovat volně plynoucími poznámkami, kde se jednotlivé body prolínají.

 

Samozřejmě, že na počátku je tristní úroveň funkcionářů, ale i členské základny ODS, ČSSD a účelové skvadry pro politickou nesmrtelnost Kalouska. V tomto marasmu jdou do politiky v drtivé většině lidé nikoliv kvůli veřejné službě, ale s vyhlídkou na osobní prospěch. Z toho rekrutují všechny podrazy nejen vůči sobě navzájem, ale hlavně vůči voličům. Klientelismus, korupce a kšefty s veřejnými penězi stojí za celou dnešní politikou. Nejde o nic jiného než o dělbu kořisti.

Praha, jako nejbohatší město, které vysává zbytek republiky, je největším rejdištěm těchto šejdířů, čachrářů a dryáčníků. Je nejilustrativnějším názorným vzorkem praktické politiky u nás. Je také největším lákadlem pro šíbry všeho druhu, aby se uhnízdili v politice. Ovšem v menším se i jinde děje totéž, i když za menšího mediálního zájmu.

V Praze jde o opravdu tučné sousto aktuálních investic a zakázek: Pražská plynárenská (5,4 miliard), metro - trasa D (25 + 18 miliard), čistička odpadních vod (11 miliard), svoz odpadů (1 - 7 miliard), revitalizace ostrova Štvanice (450 - 650 milionů). To už je kořist, při jehož dělbě nechce zůstat stranou Kalousek, který jinak okupuje státní finance a má na to už jen něco přes rok.

Tak jako Kalousek „nestál“ osobně za letouny CASA, kauzami s Nomurou a MUS se švýcarskými konty, Hávovými obchody nebo internetovým sázením (zapomeňme na obehrané padáky a tanky T-72, elektronické mýto nebo zrušený tendr na odstranění ekologických škod), teď „nestojí“ za útokem TOP 09 na pražský magistrát. Vždy na to má lidi. Vlastička by mohla vyprávět.

Církevní „restituce“ prosadil, ovšem druhý pilíř mu nějak drhne. Škody na Drábkově ministerstvu jsou ovšem šílené. Zato se vydařil solární byznys, pro který Kalousek hlasoval. Zatím nikdo nepopřel spekulace, že se na tom přiživil i Hávův Omnipol. A Schwarzenberg pěkně pod pokličkou připravuje prodej Lobkovického paláce Němcům za cenu paneláku. No, mohl si nechat Kalousek ujít Prahu, která ročně utratí kolem 45 miliard korun?

Nahrálo mu, že v čele pražské ODS je lékař. V drtivé většině to je neštěstí, i když také zde výjimky potvrzují pravidlo. Ale většinou to jsou buď bezskrupulózní prospěcháři těžící ze své popularity (Rath, Langer, Dryml, Bém, M. Barták, Macek, Heger, Julínek, Cabrnoch...) nebo nepraktičtí oportunisté a mudrlanti (za všechny jmenujme P. Sobotku). Gynekolog Bohuslav Svoboda je podle mě druhý případ a na intrikána Kalouska nemá. To si mohl naivně myslet jen politický diletant Nečas.

Další věc, která se díky Praze ukázala natvrdo – a zase souvisí s Kalouskem – je ta, že TOP 09 se bez zaváhání spojí se socany, klidně i na celostátní úrovni. Je to paradoxní pouze zdánlivě. TOP 09 jen ohlupuje naivnější část nelevicově založených občanů svou pravicovou rétorikou. Důvtipný čtenář ovšem pochopí, že pravicová strana nezvyšuje daně, zejména ty majetkové, nezadlužuje zemi a nezbavuje vlast suverenity jako Kalouskova sebranka.

Mnozí nadávají na Klause a připisují mu nejhorší vlastnosti a viny. Ale za jeho časů šlo v politice kromě motivace přízemně majetkové také o ideje, principy a program. To dnes vymizelo úplně, ať zleva, či zprava. Možná teď křivdím jen KSČM...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | pátek 24.5.2013 13:35 | karma článku: 41,38 | přečteno: 3019x