David Černý uvolnil Jana Krause až ke křeči

Tak se nám samozvaná intelektuální elita předvedla. Oba protagonisté se cítí vyvoleni nám nastavovat morálku, veřejné mínění, někdy dokonce i zákony. Naštěstí se shodnou jen na dvou věcech: že chtějí extrabuřty a že prezident Klaus je ďábel.

 

Na prvním místě jsou osobní výhody. Chtěli by si ochočit i bulvár, ale i ostatní média, aby o nich psali, ale hezky! Protože prezident se také ochočit nenechá a nevidí důvod je preferovat, stal se jejich nepřítelem. Do zástavy si vetkli právě symboly, které jsou velmi blízké jeho ideovému protivníkovi Havlovi. Přece jen potřebují nějakou ikonu ke své prázdnotě.

Nevynechají žádnou příležitost, aby se zviditelnili nějakou taškařicí proti prezidentovi. Místy to bývá nechutné, jako poslední happening proti prezidentovi na Hradě. Kromě dvou jmenovaných mezi časté dekadentní účastníky takových akcí patří namátkou Viewegh, Ludvík Vaculík, Holubová, Kocáb, Šípek, Halík, Svěrák, Smoljak, Sommerová, Basiková, Marhoul, Just, I. Klíma, Jasques a podobní.

Není vám divné, že se vždy jedná převážně o exponenty z uměleckých, případně humanitně zaměřených kruhů? Nějaké opravdové osobnosti na poli vědy jsou výjimkou. Ti pracují, nikoliv ale na své sebeprezentaci.

Na rozdíl od skutečných osobností tzv. celebrity neustále pracují na své image. Když se začal prostřednictvím petice proti bulváru zviditelňovat Viewegh, čekal jsem, o co mu jde. A ejhle,vzápětí se začal propagovat nějaký jeho film. A zviditelnit se třeba prostřednictvím prezidenta, no to je úplné terno. Takže Viewegh samozřejmě nemohl vynechat ani tu poslední ostudnou akci na Hradě.

Ale vraťme se k tématu a oběma protagonistům Krausovi a D. Černému. Oba jsou to extrovertní magoři - a myslím, že plánovitě, nikoliv z nedostatku inteligence. Jenže pozor, Černý je autentický magor ad absurdum až na krev, on je neřízená střela. Vzpomeňme na Entropu, která i přes zcela opačný záměr se zvrhla do geniality tím, že z EU udělala to, co je - tedy zmatek a chaos, navzdory - spíše v důsledku - své přeorganizovanosti.

Kraus, to je něco jiného. On je zvyklý dávat knížecí rady a pěstovat si své ego na úkor zesměšňování druhých. On se cítí ve svém pořadu Pánem Bohem a podezírám, že si tu úchylku přenáší do osobního života. A tu máš čerte kropáč, kosa narazila na kámen.

Černý přišel pozdě, nasadil dvojníky a tím by byl převzal velení. Kraus neobstál. Vyhořel jak papír a žlučovitě to vzdal.

Ejhle, jak to dopadá, když těm stoupencům proklamované „pravdy a lásky" někdo šlápne na kuří oko vlastním egem. Najednou ztratí glanc a svůj velkorysý nadhled a zapomenou na takové banality jako je globální oteplování, světový mír, panevropanství, lidská práva v Číně a na Kubě, hrozby Ruska i žárovky na Hradě.

Zbude jenom uražené ego celebrity, které chtělo zasahovat do všeho.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | pátek 19.6.2009 16:19 | karma článku: 46,79 | přečteno: 27689x