Chobotnice Paul: Řídí nás hlavonožci?

Máme další celebritu, tedy chobotnici Paula, která „předpověděla“ všech sedm zápasů, na něž se jí Němci „ptali“. Ačkoliv mezi všemi celebritami nebude Paul nejhloupější, jeho uctívání už přesahuje rozumné meze.

V dnešním světě se mísí bulvár a realitou natolik, že značná část populace zblbla. Věštkyně jsou v televizi, v inzerátech nabízejí své placené služby, chodí za nimi i prezidenti. Doba je vymknutá z kloubů. Vypadá to, jako by dnešní svět řídili hlavonožci. A podle toho to také vypadá.

A co tedy chudák Paul?

Pravděpodobnost, že uhádne vítěze sedmi zápasů, je 1 : 128. Pravděpodobnost výhry první ceny ve sportce je 1 : cca 14 miliónům, a přesto se občas vyhrává.

Je také možné, že Paul byl předmětem předchozí manipulace a buď byl natrénován na německou vlajku, nebo mu pod ni dávali chutnější krmi. Úspěšný byl právě proto, že Němci se dostali tak daleko.

Ale on „trefil“ i dvě prohry Němců. No dvakrát prostě mohl Paul „selhat“. Pravděpodobnost, že se shodne v tomto případě dvou proher, je 1 : 49. Pokud by měl dvě porážky ze sedmi zápasů označit obě předem, byla by pravděpodobnost 1 : 21. Zase žádný zázrak.

A možná, že němečtí fotbalisté jsou pověrčiví a předpověď měla sebenaplňující účinek.

Při minulém mistrovství Evropy se Paul zmýlil, když tipoval nesprávně vítězství Němců nad Španělskem. Prostě, je to hlavonožec – patriot. Ovšem nevíme, zda mu někdo nepomáhá. Každopádně je to dobrá reklama. A tady bych viděl rozuzlení zápletky, jíž ještě napomohly letošní dobré výsledky Němců.

Prostě dobrý kšeft pro Mořský svět v německém Oberhausenu. Je to obdobná popularita, jakou si vydobyla Larissa Riquelme, která nosila mobil na prsech a slibovala, že po vítězství paraguayského národního týmu poběží nahá ulicemi Asunsiónu. Také jí napomohlo, že Paraguay hrála nezvykle dobře. Když však nakonec vypadli, slib věnovala Španělům :-)

Horší je, že za posledních dvacet let se u nás zvýšila promořenost populace duchařinou, pověrami, pavědami, okultismem a metafyzikou v ohlupujícím významu. Je to v celém světě, ale u nás jsme na takovou agresivní podobu nebyli zvyklí. A neblahé důsledky nyní sklízíme...

Vzpomeňme s despektem na ty, kdož k nám tady ony transcedentální bludy z nejvyšších míst pomáhali zavlékat. Je přece něco mezi nebem a zemí, že pane exprezidente?

Někdy to vypadá, že i ten hlavonožec by v politice napáchal méně škod.

 

PS Děkuji pánům Fasulisovi a Baartenovi, díky nimž jsem opravil svou chybu u pravděpodobnosti, za kterou se stydím. Ale je jen podporou mých argumentů, že pravděpodobnost je dvojnásobná, než jsem původně chybně uvedl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | úterý 13.7.2010 11:34 | karma článku: 22,65 | přečteno: 1964x