Bohuslava Sobotku posedl duch Milouše Jakeše

Ano, je slušnější než nabubřelý Paroubek; to je každý. Ale toto střídání stráží připomíná situaci, kdy Miloš Jakeš – jak si tehdy říkal – vystřídal Gustáva Husáka v čele své strany. A tak si říkám, že se můžeme dočkat i socanské obdoby Karla Urbánka.

Paroubka je zbytečné rozebírat, vše podstatné o něm už bylo řečeno a důrazně se vyslovili i voliči. Ale pozor, stalo se, co jsem předvídal (jak je z prokliků zřejmé). Jak teď prokázal svou podporou akce Ztohoven s občanskými průkazy, svůj populismus hodlá ještě vystupňovat liberálním převlekem. Málokoho asi ošálí, když si vzpomeneme na CzechTek a vybavíme si jeho nohsleda Pecinu, avšak Paroubkův tah na osiřelé Sládkovy voliče je zřetelný.

Tento člověk, pokud se i se svým fortifikovaným populismem nebude mít možnost slavně vrátit, ČSSD rozloží. A tohleto má za zády Sobotka. Jenže on netuší nic. Nepochopil ani volební vzkaz. Bláhově si myslí, že odkladem volebního sjezdu strany získá výhodu na svého konkurenta Haška. Houby s octem.

Zatímco ODS „přečetla“ volby správně a udělali nikoliv jen kosmetické změny, v ČSSD nepochopili nic. Nedělám si iluze, že ODS radostně směřuje ke světlým zítřkům, ale socani se zmítají v agónii. Tuto stranu nepotopil totiž jen Paroubek, i když byl personifikací nenáviděného papaláše. Ale dostali se snad v poparoubkovské éře na výsluní jeho kritici? Ani náhodou.

Zatímco v potopolánkovské éře došlo v ODS k popravám Langra, Bendla, Béma a k sebevraždě Blba z Horní Dolní, v ČSSD stačí uvést prostý seznam zatuchlého kádru: Za Sobotkou Škromach, Zaorálek, Jandák, Rath, Urban, J. Havel, Martínek, Pecina a další neosauři* české politiky, kteří se prostě do nové doby nehodí, i kdyby nová krev v některých nových stranách nesplnila očekávání. A možná přijde i Dryml...

Zatímco ODS ukázala svou lepší tvář prostřednicrvím první místopředsedkyně Němcové, ČSSD se svým laciným trikem blondýn (Borůvková, Brožová, neoficiálně i P. Paroubková) vyhořela. Rybník jím vypálily holky z Věcí veřejných (Klasnová, Kočí a Andrýsová). I kdyby jejich vzdělání či životní zkušenosti nebyly špičkové, tak vzpomeňme, kam a s jakou výbavou to dotáhl třeba Vlček, abychom je nepodceňovali. Ta laťka totiž vůbec není vysoko a zdá se, že po volbách se naopak mírně zvýšila.

Vrátím se ještě k Bohuslavu Sobotkovi. Že je zcela mimo, prokázal i tím, jak tvrdošíjně prosazuje nepřijatelného Zaorálka do čela sněmovny. Zvláště, když ke všem argumentům proti němu přidáme i řečnické schopnosti tohoto nešťastníka.

Nechtěl bych být Bohuslavem Sobotkou, nosí na těle terč a neví o něm. ČSSD čekají špatné časy. A vůbec jim nemusí stačit k nabytí staré slávy ani krize v kombinaci s úsporným programem příští vlády. Litovat toho nebudu.

Jen pozor na Paroubka, tak se rodí extrémisté...s programem „čím hůře, tím lépe“.

 

*) novodobí dinosauři © Streit :-)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dušan Streit | úterý 22.6.2010 10:17 | karma článku: 41,47 | přečteno: 4206x