Bílek a další čtyři důvody, proč na EURO 2012 propadneme

Řeč není tentokrát o evropské měně, která propadá rovněž, ale o fotbalovém mistrovství Evropy. Ačkoliv jsem vlastenec a sportovní fanda, tentokrát jsem našim od začátku nevěřil. Můj tip na Rusko byl 0:4. Proč?

 

Hlavním důvodem je trenér Bílek. Nechápal jsem, jak mu předseda svazu Pelta mohl dát dlouhodobou smlouvu právě před ME. Není pochyb, že výbuch na šampionátu Bílka tak či onak smete. Jenže výpověď smlouvy zřejmě přijde draho a Bílek se snese z fotbalových výšin na zlatém padáku.

Všechny další důvody výkonnosti této reprezentace souvisí s tímto trenérem. Podívejme se na ně:

Začnu od útoku, kde se trápí osamocený Baroš. Nechci se přidávat k laciné kritice tohoto hráče. Jistě nemá výkonnost ani formu, jakou měl před osmi lety. Ale je mi ho líto. Bílek totiž nepochopil, že Baroš není Koller. Ani s Kollerem se mi nikdy nelíbila hra na jednoho útočníka. Ale copak je Baroš nějaký hrot? Není to hráč, který by mohl hrát zády k brance, není zázračným hlavičkářem, který bude sbírat míče ze vzduchu, není žádný Drogba, aby se sám probil přes blok soupeřů. Potřebuje nahrávače a kolegu, který by mu odlehčil. Lepší je, když hraje ze stran. Možná by vyrostl po boku Necida nebo Lafaty.

Záloha je, jaká je, Nedvěd nebo Poborský se nerodí v každé generaci. Je vůbec zázrak, že se Rosický dostal po tak dlouhé zdravotní pauze zase do reprezentace. Určitě se snaží, ale vrcholnou formu nechal v Arsenalu. Sám všechno nezvládne. Nemohu si pomoci, ale chybí mi k němu Štajner. Nechápu, proč jej Bílek měl pouze jako alternativu pro případ, že by zranění nedovolilo Rosickému hrát. Štajner nikdy nezklamal, má za sebou sezónu snů, byl motivovaný udělat pro reprezentaci vše, je to tvůrčí a nevyzpytatelný hráč. Na to, že nebyl nominován, reagoval sice neprofesionálně, ale jen to svědčilo o jeho touze reprezentovat bez postranních úmyslů. Bílek se dopustil velké křivdy a udělal fatální chybu.

Obrana vlastně neexistuje. To, co se ukázalo v zápase s Ruskem, byla katastrofa. Nevím, jestli jste si toho všimli, ale bylo to až komické. Obranu jsme – zřejmě na pokyn Bílka – „zajišťovali“ zónově v jedné linii. A tak vždy vzorně vyrovnaná čtveřice couvala před útočníky soupeře až k pokutovému území. Pak stačilo obejít jednoho obránce nebo přihrávkou překonat tuto zónu a bylo po obraně. Opravdu působilo až směšně, jak byla čtveřice našich obránců narýsovaná dle pravítka, jako by se srovnávali podle pruhů na trávníku. A před nimi zela mezera, kterou nevyplňovali vracející se záložníci. Fotbal sleduji více než 45 let, ale něco podobného jsem nikdy neviděl.

Nakonec jsem si nechal brankáře. My bychom prohráli, i kdyby nám chytal Pánbůh. Ale přiznejme si, že Čech v reprezentaci málokdy v důležitých okamžicích mužstvo podrží. Jestli ano, většinou přidá i nějaký kiks...nebudu zlomyslně vzpomínat... Ano, na čáře má skvělé reflexy. Ale neumí vybíhat, je váhavý a nerozhodný ve vápně. Když jsem viděl s jakou razancí Buffon, Cassilas nebo Neuer vyboxovávali balóny přes hlavy dnešních zabijáků, přišlo mi to až líto. Navíc je bohužel na Čechovi vidět, že už má strach se vrhnout soupeřům nekompromisně pod nohy. Spoléhat na to, že nám Čech v brance přinese nad soupeřem nějakou výhodu, by bylo liché.

A jak tipuji Řecko? Přinejlepším to vidím na 1:1. Ale daleko spíš prohrajeme 1:2. Každý lepší výsledek by mě překvapil.

No, ale co se dá dělat, fandit budu :-)

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Dušan Streit | úterý 12.6.2012 10:22 | karma článku: 33,59 | přečteno: 2875x