Agent StB Babiš špiní prezidenta Klause údajnou ochranou korupce

Učinil tak v Bakalových Hospodářských novinách (viz iDnes).

 

Tento scénář velmi zapadá do vztahu, jaký mají kruhy kolem Václava Havla k současnému prezidentovi Václavu Klausovi. Zdá se, že článek je předzvěstí, kterak se takřečená pravda a láska pragmaticky začíná paktovat s ČSSD. Babiš měl jako bývalý člen KSČ vždy blízko k lidem ze sociální demokracie. Příznačné je, že dobré vztahy ho pojily také s Ivanem Langrem.

Člověk, který parazituje na biopalivech a dokázal, že bylo přehlasováno prezidentovo veto, by měl raději mlčet. Má sice pravdu, že po nástupu kliky Topolánek-Dalík-Řebíček byla korupční linka z výtečníků typu Grosse, Zgarby, Fencla, Krause, Vlčka, Hojdara, Palase, Mrštiny, Bušiny, Srby, Součkové a podobných nejen přesměrována, ale i umocněna, ale připisovat to prezidentovi, je nehorázné.

Prezident Klaus nemá korupci opravdu, ale opravdu zapotřebí. Daleko spíš Babiš žehrá na to, že momentálně mu není korupční prostředí nakloněno. Prostě se ujali „vlády“ kmotři z druhého tábora a vzali to za Topolánka opravdu od podlahy. Ani Urban v Monte Argentariu to nedokázal prolomit.

Babiš už zapomněl na to, že by měl být Klausovi vděčný, že pomáhal vytvořit otevřené podmínky, v nichž i takováto předchozím režimem zprofanovaná figura mohla zbohatnout. Ale tak to bývá. Když zloděj nakrade, přestane mu vyhovovat zločinnost a začne jako ctnostný občan volat po právu, aby udržel svůj status quo.

Jenže na své dobrodince by neměl kydat špínu. Klause lze jistě kritizovat politicky, ale nelze věřit, že právě on by stál za korupcí. Tohleto bylo jistě pod jeho rozlišovací úrovní. V této oblasti byl opravdu naivní troškař. Asi podcenil, jací rafani do politiky později přijdou.

Jinak má ovšem i Babiš pravdu, pokud tvrdí, že korupce u nás překročila únosnou míru. Jeho volání však připomíná stížnosti zhrzených hráčů, kterým dosud rozhodčí nadržoval, že začal připískávat protistraně.

Jistě bychom si všichni přáli, aby hra i v ekonomice byla fair. Ale to už je jiný příběh...a v tom by Babiš nemohl hrát žádnou roli.

 

 

Autor: Dušan Streit | pondělí 19.9.2011 12:28 | karma článku: 38,50 | přečteno: 4342x