Lesk a bída talk-show u nás

Klidný a kultivovaný rozhovor s tibetským dalajlámou, který vstává ve 3:30 ráno nepovažuji za show, ale za televizní setkání s moudrým člověkem. Na druhé straně některé pořady zařazované do kategorie talk-show bych označil až za bulvár. Někdy se stydím za moderátora a někdy i za hosta. Nejen za způsob vyjadřování, ale i za obsah. Někteří lidé nejen doma nemají televizi, ale nesledují ji ani jinde. Jsou tak ušetřeni konstatování, že ztratili čas sledováním hloupého pořadu, ale na druhé straně nemohou více poznat zajímavé osobnosti z jiné stránky. To už ale za bulvár nepovažuji Domnívám se, že většině lidí dnes chybí posezení a vyprávění ve společnosti příjemných a zajímavých lidí. A tak si to částečně nahrazujeme sledováním různých rozhovorů v televizi, nebo setkáním blogerů. :-) Většina moderátorů vydává své nejlepší rozhovory také knižně a jsou čtenářsky velmi úspěšné.

Bolkoviny se reprízujíwww.bolkoviny.cz

Tištěnému slovu chybí nejen gesta a výraz tváře autora, ale hlavně barva hlasu a jeho intonace. Naštěstí při přímém televizním přenosu máme "téměř" jistotu, že nebylo nic vystřiženo. V televizním internetovém archivu jsou sice rozhovory sestříhané, ale velmi rád si najdu pořad, který má výborného moderátora a pozval si zajímavé hosty.

A tak se těším, že si večer v klidu sednu a poslechnu si zajímavé názory karikaturisty Vladimíra Renčína . Šikovný Marek Eben se většinou zeptá na věci, které by mne také zajímaly. Víte, že dnes již klasická postava Dlabáček je pojmenována podle přítele karikaturisty, který souhlasil s využitím jména v kresbách? Naopak pro použití jiného jména musel Vladimír Renčín jít k soudu. Od srdce jsem se zasmál, když autor nakreslil vtip, kde Rambousek mu dluží 20 Kč. Poštou začal dostávat "dlužné" dvacetikoruny od mnoha Rambousků v Čechách i na Moravě.

To jsem uvedl jen jako krátký příklad humorných obsahů rozhovorů, ale je to pohoda "pozvat si k počítači třeba Roberta Redforda a dozvědět se více o aféře Watergate, nebo natáčení filmu "Zaříkávač koní". Díky dobré angličtině Marka Ebena je mnoho zajímavých hostů i ze zahraničí. Velmi úspěšný pořad běží již 10 let a má více než 300 pokračování. Divácké ohlasy jsou natolik pozitivní, že nevadí ani menší sledovanost pořadu, protože jde skutečně o kvalitu. Chcete rozhovor s dalajlámou? Je zde .

 

V pořadu "Na plovárně" se soustředí moderátor vždy na jednoho hosta. "V baru jménem Krásný ztráty" obsluhuje vždy dva hosty hudebník a výborný hostitel Michal Prokop . Má také velmi zasvěcené otázky z oblasti kultury a společnosti, protože také pracoval jako náměstek ministra kultury a v řadě dalších funkcí. V archivu najdete zajímavé dvojice hostů a určitě si snadno vyberete- např. "slovenské" zpěvačky Hanu Hegerovou a Janu Kirschner, bratry Etzlery- (herec a zpravodaj).aj. Michal Prokop dříve moderoval politický pořad a má bohaté zkušenosti. Pořad s názvem podle písně na text Pavla Šruta je vysílán již 8 let a měl na návštěvě již přes 500 hostů.

Zvláštní kategorie talk-show je dlouholetá "Noc s Andělem", která bývá navštěvována velmi zajímavými hosty a moderována je citlivým Pavlem Andělem, ale pro normální smrtelníky, kteří musí ráno do zaměstnání je začátek ve 23:30 příliš pozdní. Škoda. Jsou to rozhovory a hudba v reálném čase a on-line můžete psát dotazy mobilem. Je to opravdu pořad pro noční diváky.:-( (doplněno 21.11.08)

 

Pak je celá řada talk-show, kde bývají pozváni tři hosté - Všechnopárty - Karla Šípa , která měla například ve svém speciálním sobotním provedení sledovanost přes 1,3 miliónu diváků a předběhla krátkodobě ve sledovanosti i další pořad se třemi hosty "Uvolněte se, prosím" Jana Krause . Také zde bývají velmi zajímaví hosté a svérázný humor obou moderátorů pobaví toho, kdo se chce trochu zasmát. Navíc někdy jsou v talk-show i pěkné hudební vstupy.

Bulvární a vulgární pojetí talk-show podle mne zastupují pořady "Mr.GS" a "Pustit žilou", kde jsou moderátory lidé, kteří dříve působili společně v pořadu Tele Tele. Nenašel jsem podrobný popis sledovanosti jejich "produktů", ale negativní divácké reakce vyjadřují názor části diváků. I když je zřejmé, že i tento druh humoru a zábavy si své diváky také najde. Naštěstí bývají vysílány po 22 hodině, a tak tam moderátorka donutila redaktorku z novin vyslovit tak ubohé výroky, že se červenal i pozvaný místopředseda vlády Jiří Čunek.

Naštěstí se údajně uvažuje o ukončení vysílání po 15.tém dílu "Pustit žilou", který byl natočený podle smlouvy. Kdysi se Veronika Žilková znechuceně vyjádřila o jídelní kombinaci banánů a rybiček, ale její pořad má daleko horší úroveň .

 

Celá řada pořadů s rozhovory z různých důvodů již skončila - např. Bolkoviny , Banánové rybičky , Café-X ale v archivu na internetu je možné některé díly ještě vidět . A některé se ještě reprízují.Troufám si říci, že byly obsahově na vyšší úrovni, než dříve uvedené.

Dramaturgové televizí však nezahálejí a hledají nové moderátory a nové formy talk-show, takže můžeme očekávat nový pořad, který bude uváděn fotografem Janem Saudkem.

Nechme se možná příjemně překvapit.

Bohužel největší nepříjemné talk-show nám doslova předvádějí v televizi "naši" politici, kteří jeden den vysloví jeden postoj a pár dní po volbách prohlásí, že budou spolupracovat s někým, koho původně ze spolupráce kategoricky vylučovali. To bohužel není humor ani vtip.

Autor: Miroslav Štorch | čtvrtek 20.11.2008 20:20 | karma článku: 25,03 | přečteno: 4471x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10