Fotbalová kouzla Cristiana Ronalda

Nejlepším fotbalistou světa minulého roku 2008 byl vyhlášen po hlasování mezinárodní fotbalové federace FIFA portugalský hráč Cristiano Ronaldo , který je nositelem příjmení, jenž bylo spojeno už několikrát s nejlepšími hráči. Brazilští hráči Ronaldo (2002) a Ronaldinho (2004 a 2005) byli také nejlepšími fotbalisty roku . Jeho technika kopů (video 2008) do fotbalového míče (video) je pro většinu diváků zahalena tajemstvím s nádechem magie. Většina fotbalistů je při střelbě ráda, když vystřelený míč směřuje do okolí branky. U Ronalda převážná většina jeho střel končí v prostoru mezi tyčemi a břevnem branky. I čeští fotbaloví kanonýři konstatují, že jim není jasné jakým způsobem trefuje Cristian Ronaldo míč zejména při provádění přímých kopů. Na internetu je archivováno velké množství krásných gólů tohoto hráče.

Fotbalový talent od pánaboha z PortugalskaReuters

Vysoká pohybová inteligence a taktické myšlení

Stačí se podívat na videonahrávku žonglování Ronalda s fotbalovým míčem v televizním studiu s partnerem Billym Wingrovem. Okamžitě pochopíte, že to není cirkusová dovednost, ale ovládání míče, které Cristiano Ronaldo plně využívá při své hře v Manchesteru United ve prospěch celého družstva.  Tak se letos díky jeho rozhodujícím gólům dostalo do finále Ligy mistrů. Zde se tým Cristiana Ronalda utká s družstvem FC Barcelona. Vynikající schopnost čtení hry i nacvičené signály umožňují překvapovat soupeře (video) zajímavými taktickými variantami v dobývání soupeřovy branky. V semifinále Champions League 2009 proti Arsenalu např. Ronaldo přihrál svému spoluhráči patičkou a rozběhl se po pravém křídle tak rychle, že obránce mu nestačil.(Ronaldo uběhne 100 m s míčem za 10,75 s. ). Zpět mu pak přihrál Rooney a Ronaldo vstřelil druhý gól v utkání z pozice, ve které by většina ostatních hráčů nestačila míč dostihnout. On nejen vystřelil směrem na branku, ale stačil ho umístit vedle brankáře Arsenalu pod břevno. Dokonale technicky, takticky i fyzicky vybavený útočný hráč s čichem na gólové situace. O svém možném přestupu do Realu Madrid se již vyjádřil, že se neuskuteční, i když to byl dříve jeho sen.

Skvělá biomechanika střelby Cristiana Ronalda

V celém světě se fotbalové kluby snaží přeplácením získat vynikající střelce s velmi rychlou střelou na branku. Kdysi jsem dělal biomechanický rozbor rychlosti pohybů u karatistů. Z rychlostních kamer a zpomalených záběrů úderů jsme výsledky dále zpracovávali na počítačích.. Také u fotbalového kopu jde o souhru velkých skupin svalů. Cristiano Ronaldo má vynikající kopací techniku a často bývá přirovnáván k vynikajícímu exekutorovi trestných kopů Davidu Backhamovi, který také hrál za Manchester United. Ronaldo se před kopem delší dobu soustředí (video) na provedení pohybového úkolu a v typickém roznožení pravděpodobně napne svaly stehen v tzv. izometrické kontrakci, která asi umožní rychlý stah svalů později. Pak po krátkém rozběhu se pomocí silných břišních svalů rychle předkloní a provede klasický fotbalový švih pravou nohou a kopne do stojícího míče. Současně narovnává tělo z předklonu a jako pákou těla zesiluje kop. Fyzikálně se tzv. hybnost nohy a celého těla při rozběhu ( celé dolní končetiny včetně stehna) přemění jen částečně na velkou rychlost míče. (  Lehcí fotbaloví žáci nemohou nikdy vyvinout velkou rychlost jako zdatný dospělý hráč.) Mnoho kilogramů hmoty nohou a těla hráče zrychlí téměř půl kilogramový míč na rychlost až 150 km/h . Výhodu mají hráči se silnými svaly na nohou a robustní konstrukcí těla. ( Pelé, Maradona, Gerd Muller, Figo, Ronaldinho aj.) Cristiano Ronaldo je výjimkou podobně jako měl nejrychlejší švih náš Jan Železný v hodu oštěpem. Má mimořádnou rychlost narovnávání nohy (extenze), a tak menší hmotnost v hybnosti nahrazuje větší rychlostí. Navíc má vynikající kopací techniku a zasahuje míč tak, že klesá za zdí obránců do branky místo toho, aby přestřelil.Na zpomalených záběrech je vidět rotace balonu do strany i dolů, a tak vzniká pod míčem podtlak a  míč rychle klesá jako v tenisu při topspinu. Proto branku Ronaldo nepřestřeluje.( Tenista  Nadal díky náročným topspinům zasahuje kurt častěji než jiní hráči). Ostatní fotbaloví střelci ve světě uznale obdivují Ronaldovu skvělou techniku a góly, kterými rozhoduje dramatická a vyrovnaná utkání. Také proto získal za minulý rok Zlatý míč pro nejlepšího hráče hrajícího v evropských klubech.


Autor: Miroslav Štorch | sobota 9.5.2009 21:34 | karma článku: 22,96 | přečteno: 5428x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10