Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Daj-li mi medaili? Vezmou-li mi medaili?

Korejský střelec Kim Čong-so už musel vrátit stříbrnou a bronzovou medaili z Pekingu pro doping. Byl jedním z mnoha, kteří si pomáhají nedovolenými a nemorálními prostředky. Co vše jsou lidé schopni udělat pro medaili z olympiády? Plavci si dříve vyholili hlavy a celé tělo. Jiní si dokonce nechali nafouknout střeva vzduchem přes konečník. Transfuze krve a okysličování (EPO). Speciální trénink s elektrickými impulzy do svalů. Plánované těhotenství a následný potrat jako prostředek zvýšení výkonnosti. To jsou zrůdnosti, ke kterým se někteří lidé snížili, aby se zvýšila pravděpodobnost jejich úspěchu v soutěžích. Zdraví za medaili ! Touha po vítězství a technika je mnohem dále než sportovní fair-play a etika. Všechny žene olympijské heslo : Citius – altius – fortius ( Rychleji – výše – silněji ) Pracoval jsem tři roky ve vrcholovém sportu a vím o čem píšu :-(

Peking a doping - 2 vrácené medaile Korejceagentura

S poctivostí nejdál dojdeš“ říká staré české přísloví. Ti nepoctiví jsou tam ale dřív – aforismus)

Poctivá cesta

Anton Špelec ostrostřelec domobrany by asi nedostal medaile jako Kateřina Emmons a David Kostelecký. Ti museli v tréninku nastřílet statisíce ran, aby své tělo a hlavu vycvičili pro speciální pohybový ůkol. S velkou přesností zasáhnout cíl na deset, padesát i více metrů v klidu nebo i v pohybu. Kanoisté na divoké vodě projeli desetitisíce branek v chladném a nepříjemném počasí. Atleti naběhali tisíce kilometrů a provedli desetitisíce skoků, vrhů a hodů. Využívají nejmodernějších poznatků z biomechaniky a fyziologie. Sledují optimální pohyby namodelované na počítačích a natočené vlastní pohyby na videozáznamech. Sociologové rozebírají vztahy ve sportovních kolektivech pro lepší výsledky a učí je spolupracovat. Někteří sportovci si již trvale poškodili zdraví, jiní použili legální prostředky pro léčení a regeneraci. Sportovní psychologové je učí zvládat zatížení na velkých soutěžích i v tréninku. Využívají všechny poznatky o vhodné výživě,doplňování tekutin a minerálů při výkonu.

Zakázaná nebezpečná cesta

Jako doping se ve sportu zjednodušeně označuje používání pravidly zakázaných podpůrných látek a prostředků (Wikipedia)- podrobněji http://cs.wikipedia.org/wiki/Doping

Řada sportovců zemřela při soutěži po užívání dopingu – např. britský cyklista Simpson přímo na Tour de France. Další zemřeli v mladém věku na selhání srdce, rakovinu nebo poškození jater. Vítěz olympijských her 1988 v běhu na 100 m – Kanaďan Ben Johnson vytvořil sice nový světový rekord 9,79 s, ale byl v Soulu pro doping diskvalifikován a rekord nebyl uznán. Zlatou medaili získal druhý Carl Lewis a uznán jeho rekord 9,92 s. Viz video http://www.youtube.com/watch?v=cCh5QswxQ6k

Trenér diskvalifikovaného Bena Johnsona Trevor Graham trénoval později také trojnásobnou olympijskou vítězku ze Sydney 2000 Marion Jonsovou, ale ta také musela vrátit všech pět medailí a její výkony individuální i ve štafetách byly anulovány. Její bývalý manžel C.J.Hunter byl mistrem světa ve vrhu koulí v Seville , ale byl také později diskvalifikován pro doping. Otcem dítěte Marion Jonsové byl bývalý světový rekordman v běhu na 100 m Tim Montgomery, ale také on musel vrátit zlatou medaili za vítězství na 100 m na OH 2000 v Sydney a stříbrnou za OH 1996 v Atlantě. Na OH 2004 v Athénách nestartovali z podivných důvodů řečtí reprezentanti, kteří také získali na OH 2000 v Sydney medaile ve sprintu. Na OH Athénách byl prokázán doping nejen u 22 sportovců, ale také u dvou koní v jezdeckých soutěžích. Doufejme, že v Pekingu většina soutěžících dodržuje zásady fair-play a nebudeme zklamáni, že vynikající výkony jsou výsledkem dopingu, který bude prokázán třeba až po ukončení olympijských her.

Uvažovalo se, že budou zrušeny světové rekordy z doby, kdy řadu dopingových látek laboratoře schopné odhalit.Bohužel k tomu nedošlo. Dodnes platí např. světový rekord žen v sedmiboji Američanky Joynerové-Kerseové. Její švagrová Griffith-Joynerová zemřela údajně na srdeční selhání ve věku 37 let a drží dodnes světový rekord žen v běhu na 100m a 200m. Také v běhu na 400 m žen platí dodnes světový rekord závodnice z bývalé NDR Marity Kochové, která trénovala v systému řízeného dopingu. Nejlepší diskařka letošního roku Ruska Piščalniková ani na OH do Pekingu nepřijela. Proč asi? Doufejme, že fenomén sprintu Jamaičan Bolt také nebude vracet medaile a jeho rekordy nebudou zrušeny. Musíme věřit, že je to zcela mimořádný běžecký talent, který dosahuje výkonů bez dopingu.

Cizinecké legie v boji o medaile

Jako divákovi se mi nelíbí, když např.ve stolním tenisu za družstvo mužů Rakouska startuje Číňan a Maďar s rakouským občanstvím. Sportovní komentátoři napočítali, že na olympijských hrách v Pekingu reprezentuje ve stolním tenisu za jiné státy 33 Číňanů. To je snaha získat schopné sportovce do reprezentace i za cenu velmi rychlého udělování občanství.Arabské státy udělují občanství závodníkům z Afriky. Ti si dokonce původní jména mění na arabská. Za Gruzii startují na OH v Pekingu bývalí Brazilci v beachvolejbalu a mnoho podobných.Ovšem armády Gruzie ani Ruska nedodržely mír v době konání olympijských her - jak tomu bylo zvykem ve starověku. Reprezentace států na OH se podobají klubovým týmům v kopané, kde startují nejlepší sportovci „nakoupení“ z celého světa. Je to dokonalá globalizace sportu. Hon na medaile mi připadá uměle vytvořený médii, protože po olympijských hrách se o řadě sportů nepíše, přestože dosahují výborných výsledků v meziolympijských letech.Je to jedno v jakém odvětví se medaile získá, ale hlavně že ji máme ! Štěpánku Hilgertovou obdivuji za dokončení obtížné jízdy na divoké vodě a její zamávání divákům, když bylo jasné, že už medaili nezíská. Švédský zápasník zahodil bronzovou medaili, protože chtěl zlatou, o kterou ho připravili rozhodčí - jak řekl. Byl olympijským výborem dodatečně diskvalifikován. Mnoho rozhodčích opravdu brání v zisku medailí.Co všechno by jiní sportovci byli schopni podstoupit, aby získali alespoň bronzovou ?

Útěcha na závěr

Pro naši útěchu byla vytvořena statistika v počtu medailí, kde Česká republika je na 1.místě.Je to zcela jednoduchý přepočet počtu obyvatel na jednu medaili. Tam jsme daleko před Čínou, USA i Ruskem. Místo vrcholového sportu je lepší si jen pro zdraví zahrát s přáteli tenis, nohejbal nebo se jen lehce projet s rodinou na kole, ne ?

 

http://filmovezvuky.fdb.cz/anton-spelec-ostrostrelec/

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Štorch | středa 20.8.2008 1:54 | karma článku: 16,53 | přečteno: 3675x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

Zrušení některých hraničních kontrol v Evropě způsobilo opravdu volný pohyb osob a zboží. Za zboží můžeme považovat ale i drogy, zbraně. A bohužel kvete i obchod s lidmi. Touha EU po zisku je větší, než potřeba pocitu bezpečí.

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51 | Přečteno: 388x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Porazí dnes Plíšková opět světovou jedničku ?

V semifinále US Open sesadila Karolína Plíšková dlouholetou světovou jedničku Serenu Williams a dnes ve finále ji čeká nová světová jednička Angelique Kerber z Německa. Karolína jí na trůn pomohla a hned dnes ji může porazit.Věřme

10.9.2016 v 20:37 | Karma: 21,34 | Přečteno: 614x | Diskuse| Sport

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

Kdysi dávno před půlstoletím si děti nehrály doma na počítačích a tabletech, ale hodně běhaly venku s kamarády. Kluci lezli po stromech, hráli fotbal na každém plácku, kde bylo místo. Nebo s hokejkami proháněli tenisové míčky.

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02 | Přečteno: 495x | Diskuse| Letní běh

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

Těšili jsme se doma na kvalitní přenosy z OH 2016 v HD rozlišení na dvou vysílacích kanálech a osmi streamech na webu České televize. Bohužel v některých případech šlo o rozhlasové zprávy ze soutěží, které nebyly přímo přenášeny.

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27 | Přečteno: 3562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

Od letošního 1.května Česká pošta opět zdražila po třech letech o 23% známky na dopisy, pohlednice na 16 Kč , doporučené dopisy z 34 Kč na 38 Kč (o 11,7%). Úroveň služeb se ale podstatně zhoršuje. Mám dost nepříjemných zkušeností.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10 | Přečteno: 2136x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Student vyhrožoval své škole ve Strakonicích, pak se sám přihlásil policii

22. května 2024  13:08

Policisté dnes zasahovali u jedné ze strakonických středních škol, kde podle jejich sdělení místní...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Češi začali stavět mikrobyty. Paradoxně mohou prohloubit krizi bydlení

22. května 2024

Premium Češi stále častěji řeší, kde bydlet, když je to tak nedostupné. Velký byt je luxus, zájemci proto...

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...