Daj-li mi medaili? Vezmou-li mi medaili?

Korejský střelec Kim Čong-so už musel vrátit stříbrnou a bronzovou medaili z Pekingu pro doping. Byl jedním z mnoha, kteří si pomáhají nedovolenými a nemorálními prostředky. Co vše jsou lidé schopni udělat pro medaili z olympiády? Plavci si dříve vyholili hlavy a celé tělo. Jiní si dokonce nechali nafouknout střeva vzduchem přes konečník. Transfuze krve a okysličování (EPO). Speciální trénink s elektrickými impulzy do svalů. Plánované těhotenství a následný potrat jako prostředek zvýšení výkonnosti. To jsou zrůdnosti, ke kterým se někteří lidé snížili, aby se zvýšila pravděpodobnost jejich úspěchu v soutěžích. Zdraví za medaili ! Touha po vítězství a technika je mnohem dále než sportovní fair-play a etika. Všechny žene olympijské heslo : Citius – altius – fortius ( Rychleji – výše – silněji ) Pracoval jsem tři roky ve vrcholovém sportu a vím o čem píšu :-(

Peking a doping - 2 vrácené medaile Korejceagentura

S poctivostí nejdál dojdeš“ říká staré české přísloví. Ti nepoctiví jsou tam ale dřív – aforismus)

Poctivá cesta

Anton Špelec ostrostřelec domobrany by asi nedostal medaile jako Kateřina Emmons a David Kostelecký. Ti museli v tréninku nastřílet statisíce ran, aby své tělo a hlavu vycvičili pro speciální pohybový ůkol. S velkou přesností zasáhnout cíl na deset, padesát i více metrů v klidu nebo i v pohybu. Kanoisté na divoké vodě projeli desetitisíce branek v chladném a nepříjemném počasí. Atleti naběhali tisíce kilometrů a provedli desetitisíce skoků, vrhů a hodů. Využívají nejmodernějších poznatků z biomechaniky a fyziologie. Sledují optimální pohyby namodelované na počítačích a natočené vlastní pohyby na videozáznamech. Sociologové rozebírají vztahy ve sportovních kolektivech pro lepší výsledky a učí je spolupracovat. Někteří sportovci si již trvale poškodili zdraví, jiní použili legální prostředky pro léčení a regeneraci. Sportovní psychologové je učí zvládat zatížení na velkých soutěžích i v tréninku. Využívají všechny poznatky o vhodné výživě,doplňování tekutin a minerálů při výkonu.

Zakázaná nebezpečná cesta

Jako doping se ve sportu zjednodušeně označuje používání pravidly zakázaných podpůrných látek a prostředků (Wikipedia)- podrobněji http://cs.wikipedia.org/wiki/Doping

Řada sportovců zemřela při soutěži po užívání dopingu – např. britský cyklista Simpson přímo na Tour de France. Další zemřeli v mladém věku na selhání srdce, rakovinu nebo poškození jater. Vítěz olympijských her 1988 v běhu na 100 m – Kanaďan Ben Johnson vytvořil sice nový světový rekord 9,79 s, ale byl v Soulu pro doping diskvalifikován a rekord nebyl uznán. Zlatou medaili získal druhý Carl Lewis a uznán jeho rekord 9,92 s. Viz video http://www.youtube.com/watch?v=cCh5QswxQ6k

Trenér diskvalifikovaného Bena Johnsona Trevor Graham trénoval později také trojnásobnou olympijskou vítězku ze Sydney 2000 Marion Jonsovou, ale ta také musela vrátit všech pět medailí a její výkony individuální i ve štafetách byly anulovány. Její bývalý manžel C.J.Hunter byl mistrem světa ve vrhu koulí v Seville , ale byl také později diskvalifikován pro doping. Otcem dítěte Marion Jonsové byl bývalý světový rekordman v běhu na 100 m Tim Montgomery, ale také on musel vrátit zlatou medaili za vítězství na 100 m na OH 2000 v Sydney a stříbrnou za OH 1996 v Atlantě. Na OH 2004 v Athénách nestartovali z podivných důvodů řečtí reprezentanti, kteří také získali na OH 2000 v Sydney medaile ve sprintu. Na OH Athénách byl prokázán doping nejen u 22 sportovců, ale také u dvou koní v jezdeckých soutěžích. Doufejme, že v Pekingu většina soutěžících dodržuje zásady fair-play a nebudeme zklamáni, že vynikající výkony jsou výsledkem dopingu, který bude prokázán třeba až po ukončení olympijských her.

Uvažovalo se, že budou zrušeny světové rekordy z doby, kdy řadu dopingových látek laboratoře schopné odhalit.Bohužel k tomu nedošlo. Dodnes platí např. světový rekord žen v sedmiboji Američanky Joynerové-Kerseové. Její švagrová Griffith-Joynerová zemřela údajně na srdeční selhání ve věku 37 let a drží dodnes světový rekord žen v běhu na 100m a 200m. Také v běhu na 400 m žen platí dodnes světový rekord závodnice z bývalé NDR Marity Kochové, která trénovala v systému řízeného dopingu. Nejlepší diskařka letošního roku Ruska Piščalniková ani na OH do Pekingu nepřijela. Proč asi? Doufejme, že fenomén sprintu Jamaičan Bolt také nebude vracet medaile a jeho rekordy nebudou zrušeny. Musíme věřit, že je to zcela mimořádný běžecký talent, který dosahuje výkonů bez dopingu.

Cizinecké legie v boji o medaile

Jako divákovi se mi nelíbí, když např.ve stolním tenisu za družstvo mužů Rakouska startuje Číňan a Maďar s rakouským občanstvím. Sportovní komentátoři napočítali, že na olympijských hrách v Pekingu reprezentuje ve stolním tenisu za jiné státy 33 Číňanů. To je snaha získat schopné sportovce do reprezentace i za cenu velmi rychlého udělování občanství.Arabské státy udělují občanství závodníkům z Afriky. Ti si dokonce původní jména mění na arabská. Za Gruzii startují na OH v Pekingu bývalí Brazilci v beachvolejbalu a mnoho podobných.Ovšem armády Gruzie ani Ruska nedodržely mír v době konání olympijských her - jak tomu bylo zvykem ve starověku. Reprezentace států na OH se podobají klubovým týmům v kopané, kde startují nejlepší sportovci „nakoupení“ z celého světa. Je to dokonalá globalizace sportu. Hon na medaile mi připadá uměle vytvořený médii, protože po olympijských hrách se o řadě sportů nepíše, přestože dosahují výborných výsledků v meziolympijských letech.Je to jedno v jakém odvětví se medaile získá, ale hlavně že ji máme ! Štěpánku Hilgertovou obdivuji za dokončení obtížné jízdy na divoké vodě a její zamávání divákům, když bylo jasné, že už medaili nezíská. Švédský zápasník zahodil bronzovou medaili, protože chtěl zlatou, o kterou ho připravili rozhodčí - jak řekl. Byl olympijským výborem dodatečně diskvalifikován. Mnoho rozhodčích opravdu brání v zisku medailí.Co všechno by jiní sportovci byli schopni podstoupit, aby získali alespoň bronzovou ?

Útěcha na závěr

Pro naši útěchu byla vytvořena statistika v počtu medailí, kde Česká republika je na 1.místě.Je to zcela jednoduchý přepočet počtu obyvatel na jednu medaili. Tam jsme daleko před Čínou, USA i Ruskem. Místo vrcholového sportu je lepší si jen pro zdraví zahrát s přáteli tenis, nohejbal nebo se jen lehce projet s rodinou na kole, ne ?

 

http://filmovezvuky.fdb.cz/anton-spelec-ostrostrelec/

 

Autor: Miroslav Štorch | středa 20.8.2008 1:54 | karma článku: 16,53 | přečteno: 3675x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10