Člověk - homo computerus - degeneruje ?

Kategorie různých závislostí se rozšiřuje od alkoholismu, tabakismu až k závislostem na mobilních telefonech, počítačích a internetu. Psychiatři už pro to  mají názvy. Několik miliónů let  se " homo erectus" člověk vzpřímený pohyboval vlastní silou po zemi. Prošel dalšími stádii vývoje. Pak se stal člověkem moudrým " homo sapiens ", který začal používat technické vynálezy, aby si usnadnil život. Nemusí už pracně kopat do země jámy na lov mamutů.  Bagry a razicí stroje vykopou tunely pro vlaky, metro i dálnice, aby lidé nemuseli chodit a mohli snadněji jezdit. Počítače dnes řídí většinu složitých zařízení od kosmických stanic, letadel, lodí, vlaků až po automatické pračky či jaderné elektrárny. Možná máte i ve svém automobilu počítač hlídající spotřebu, řídící motor, brzdy nebo chování podvozku. Co ale, když se počítače porouchají ? To je dost děsivá představa. Bohužel, takové situace nastávají.

Homo Computerus Bohemia v Prazeflickr.com-mikhalit

 

Dlouhá práce a zábava u počítače

Dlouhé sledování monitorů počítačů nezpůsobuje poškozování zraku, ale způsobuje únavu očí. Mezi příznaky tzv. okulárního diskomfortu patří podle odborníků např. zvýšené slzení očí, začervenání očních spojivek, zhoršené zaostřování spojené s pocitem rozmazaného obrazu.U některých lidí dochází k pocitu tlaku v uších a později přerůstá až do bolesti hlavy. Při práci s obrazovkou se snižuje počet mrknutí až 4x vlivem převažujících pohledů svislým směrem. Podle expertů se zvětšuje plocha odkrytého oka a zvýší se vypařování slz. V důsledku toho se dostavuje suchost očí, což se projevuje jako "písek v očích"

Elektromagnetický smog

Vedle monitoru nestavte kovové lampy – dochází tak k sekundárnímu vyzařování elektromagnetického pole. Japonská studie potvrdila, že ženy pracující dlouhodobě u počítačů mají statisticky významně vyšší počet potratů. Výrobci mob.telefonů usilovně přesvědčují uživatele, že elektromag. pole vyzařovaná z moderních telefonních přístrojů splňují hygienické normy v USA i Evropě. Bohužel,množství elektromag.vln ve vyspělých zemích je tak vysoké, že nikdo neví, jak to dlouhodobě působí na lidské zdraví. V nemocnicích mohou mobilní telefony narušit činnost citlivých přístrojů, a tak bývají místa, kde je používání mobilů zakázáno. V letadlech bývá nařízeno vypínání mobilních telefonů při startu a přistávání. V blízkosti skladů výbušnin je také zakázáno používat  radary, vysílačky a mobily, aby působením magnetického pole nedošlo k výbuchu.

Podle novějších studií mohou činnost lidských buněk a funkci organismu narušovat mnohem slabější magnetická pole a toky, než která stanovují současné mezinárodní hygienické normy.

Pracovní neschopnost ze sezení u počítače ?

Ve vyspělých zemích bývají častou příčinou pracovní neschopnosti bolesti páteře a svalová únava. Hlavním důvodem těchto problémů může být dlouhodobé sezení u práce s počítačem, jak uvádějí odborníci. Dříve to byly především písařky, které měly problémy s páteří a rukama od klasických psacích strojů.

V dnešním světě trávíme dlouhé hodiny u počítačů, protože uspokojují většinu našich potřeb. S počítačem můžeme komunikovat mnoha způsoby s lidmi na celém světě. Mnoho lidí už má zaměstnání na počítačích  přímo doma. Můžeme nakupovat v internetových obchodech, platit  internetbankingem,  vzdělávat  se (e-learning), bavit se (televize, filmy, rozhlas, hudba, hry) . Počítač může fungovat s webovou kamerou jako videotelefon, který byl kdysi pro nás dalekou hudbou budoucnosti.  Nemusíme u počítače jen dlouho nepohodlně sedět, ale můžete i  klečet. Nebo u počítače doma ležíme.. Práce u počítače nenabízí mnoho pohybu. Řada lidí tloustne a svaly ochabují. Někteří lidé místo spánku u počítačů ponocují a mnozí " paří " on-line hry bez ohledu na čas. Počítačové hry  se dnes hrají  i profesionálně. Existují dokonce reprezentační družstva států v různých druzích her.

A tak z virtuálního světa vyjděme co nejdříve na procházku do reálného okolí. Pokud můžeme, tak do přírody. Naštěstí je většina lidí rozumná a užívá počítače přiměřeně. Pak snad " člověk počítačový " nezdegeneruje.

 

 

Autor: Miroslav Štorch | středa 8.12.2010 22:34 | karma článku: 17,72 | přečteno: 3635x
  • Další články autora

Miroslav Štorch

Chceme v Česku domobranu ?

17.11.2016 v 19:40 | Karma: 19,51

Miroslav Štorch

Můj první kilometr v roce 1967

30.8.2016 v 15:46 | Karma: 21,02

Miroslav Štorch

Televizní perličky na OH v Riu

22.8.2016 v 21:46 | Karma: 25,27

Miroslav Štorch

Česká pošta mne štve.

8.5.2016 v 20:12 | Karma: 34,10