Pohřeb za 109 miliard eur. Rozmanitost? Ne, brzká budoucnost Řecká.

V Řeckých bájích bylo zvykem dávat padlým válečníkům na oči dvě zlaté mince jako poplatek pro Charóna - převozníka, který převážel padlé přes řeku Styx do říše mrtvých. Angela Merkelová se tedy rozhodla udělat krachujícímu Řecku poslední službu a tuto skromnou tradici dodržet. Ovšem s malou úpravou. Místo dvou zlatých mincí převozníkovi zaplatí 109 miliardami eur.

Bankrot Řecka předpovídali profesionálové i ekonomové amatéři již na jaře loňského roku, když se šokující informace o jeho finanční situaci dostali na povrch. Dnes lze směle říct, že se jejich prognóza naplnila. "Evropský Titanic", jak Řecku mnozí lidé říkají, se se svými stovkami děr v trupu a sraženým ratingem potápí ke dnu a jen šílenec by se ho snažil zachraňovat.

Jinak to ale vidí německá kancléřka Angela Merkelová, která by spolu s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym mohla napsat eurokuchařku svých záchranných receptů pro Řecko a eurozónu, které jsou ale ve skutečnosti dobré jen naoko. Merkelová má tedy vařečku v ruce a bude opět vařit! Stále totiž věří, že je co zachraňovat, a proto hodí pasažérům "Eurotitanicu" tučný záchranný kruh ve výši 109 miliard eur (2,7 bilionu Kč), které půjdou především z bank členských států, ale také ze soukromého sektoru (50 miliard eur). Pochopitelně nechce slyšet ani slovo o tom, že by se plán nepodařil a těch 109 miliard by s sebou Řekové jen tak stáhli ke dnu, k čemuž i tak pravděpodobně dojde. Je to nový trend cpát léky zvířeti s nevyléčitelnou nemocí, zdá se. A to není zdaleka všechno z nových receptů kuchařky Angely Merkelové. Kromě záchranného kruhu ještě ráda rozdává čas. Lépe řečeno vteřiny před katastrofou. To jediné totiž Řekové mohou získat těmi rádoby záchrannými recepty, ale nic víc, pokud jak Merkelová říká, jim "prodlouží dobu splatnosti úvěrů a zlevní půjčky". I kdyby ten čas získali, bude jim k ničemu. Své dluhy nejsou za žádnou cenu schopni splácet. Ve skutečnosti Řekové jen oddálí svůj konec, který je nevyhnutelný.

Bál jsem se, že tuto skutečnost mnozí státníci a eurobyrokraté nikdy nepochopí a budou se i nadále vyzdvihovat jako zachránci, kteří Řekům vykládají jejich cestu do pekla dalšími a dalšími eurobankovkami. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ale konečně přišel k rozumu, když se, i když neúspěšně, snažil Merkelové tento plán rozmluvit. Nakonec jej přijal s nepříliš důvěryhodnými slovy o tom, že nadstandardní výjimky ve věci řecké krize se v případě podobné situace u jakéhokoliv jiného státu opakovat nebudou. I přesto jej ale jeho eurobyrokracie neopustila, když záhy poté předložil svůj návrh na založení nezávislé ratingové agentury pro Evropskou unii, aby se prý lépe předcházelo podobným situacím. Zkrátka na bortící se základy chceme stavěti nové zdi, chápu-li to správně.

Když v Česku krachuje hospoda, přichází Zdeněk Pohlreich a s ním také spása. Řecko ale není hospoda, paní kancléřko, a proto mu ani Vy, ani Váš záchranný recept nepomůže, pokud tedy Řekům nechcete přispět na jejich vlastní pohřeb. Ono se nevidí každý den, když na hranici spolu s viníkem zbytečně hoří i 109 miliard eur.

Autor: Jáchym Stolička | úterý 26.7.2011 9:43 | karma článku: 19,73 | přečteno: 1728x