Může za vše Nemesis z Prahy? (o:

Skutečnost, že se ukrajinská vládní koalice rozpadla během návštěvy českého premiéra, zaujala zahraniční tajné služby - zvláště, když zjistily, že se Topolánkovi hroutí pod rukama i jeho vlastní vládní uskupení. Šéfové exekutivy řady mocností proto dostali ráno na stůl složku s nadpisem: Nemesis z Prahy.

Já nic, já muzikantFlickr.com

Šéf americké centrální banky Bernanke dokonce údajně nařídil okamžité vyšetřování, zda se český premiér v posledních dnech neobjevil na Wallstreetu. Kdyby se to potvrdilo, byla by fatwa nad Salmanem Rushdiem jen dětskou hrozbou, protože s padajícími americkými akciemi přišli ropní šejci o zvýšené zisky za předraženou ropu v uplynulém roce. A věděj, jsou věci, na které si Alláh nenechá šáhnout. 

Kreml pak pozvání, které poslal do Strakovky vůdce ruské opozice Garry Kasparov („Uvažajemyj, prijechajtě – zaigrajem v šaši.“), označil za čirou provokaci, kterou Rusko nebere na lehkou váhu. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov hned také svolal mimořádnou tiskovou konferenci a do Prahy vzkázal: „Chatitě radar? Chorošo. Nu kakda prijechajet Topolanek v Maskvu, my sašlom naši Topoly na Pragu, Znajetě rakety – bum! I Pragi nebudět,“ – prskal celý brunátný šéf ruské diplomacie. 

Nad Ruskem mohl český premiér mávnout rukou a naježeným bodákům Hradní stráže před residencí prezidenta republiky, která ho odmítala vpustit, se mohl zasmát, ale horší bylo, že se pro něj stávala půda příliš horká v celé Evropě. Nejen, že řada zemí zrušila náhle pozvání, včetně Rakouska, kde si chtěl před Vánocemi zalyžovat, ale dokonce bylo oznámeno, že místo slavnostního předání předsednictví EU v Paříži bude uspořádán telemost. 

Nicméně, ne pověstné stéblo - dokonce lano hodila tonoucímu politikovi americká administrativa. Přímo z oválné pracovny v Bílém domě přišla telefonická nabídka na místo zvláštního emisara pro Čínu v Pekingu. „A když už tam pojedete, zastavte se s mým osobním pozdravem v Teheránu,“ pravil Dabljů. 

Český premiér nebyl ani zdaleka tak zkoprnělý jako jeho čínský protějšek, když na druhý den studoval složení americké delegace, jejíž návštěvu již dopředu potvrdil. Od japonské okupace nestála Maova strana před takovou výzvou: Jak jen neztratit tvář? Nakonec tam, kde selhali zkušení západní diplomaté, asijské lišky našly řešení a čínský velvyslanec v Praze dostal urgentní depeši s příkazem: Okamžitě dopravte do Pekingu Tlustého!

Autor: Pavel Stockl | středa 17.9.2008 9:40 | karma článku: 12,18 | přečteno: 693x
  • Další články autora

Pavel Stockl

Česká soda Pavla Béma

4.12.2008 v 12:00 | Karma: 17,51

Pavel Stockl

Bylo, nebylo Kdybyčesko č. 1

29.10.2008 v 9:41 | Karma: 25,65

Pavel Stockl

Zakažme zločinné ISMY

24.10.2008 v 12:30 | Karma: 8,87

Pavel Stockl

Bída opozice v přímém přenosu

22.10.2008 v 18:30 | Karma: 36,71

Pavel Stockl

Zvrhlé komunistické spiknutí

22.10.2008 v 14:13 | Karma: 23,90