Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak V. I. Lenin zprznil historii...

Představme si mladou krasavici s ambicemi na titul světové královny krásy, které nějaký Lenin znetvoří obličej kyselinou sírovou... Její nádherný život se rázem změní v noční můru. A podobně i v každém okamžiku dějin potenciálně existovala možnost nějaké alternativy. V jakém světě bychom asi dnes žili, kdyby 7. listopadu vypuklá Velká říjnová socialistická revoluce byla vojensky potlačena, nebo kdyby vlak – v jehož zapečetěném vagonu jel Lenin VŘSR spáchat – vykolejil a spadl do propasti?

Odpověď, která se nabízí, bude pro mnohé dosti šokující: patrně bychom dnes žili v socialismu... Tento na první pohled fantasmagorický závěr však má své reálné zdůvodnění, neboť evoluční alternativa k VŘSR  a k jejím důsledkům v podobě bolševismu, totality a nefunkční státní ekonomiky, existovala.

Skutečným antagonistou kapitalismu, který vznikl zcela přirozeně v lůně kapitalistické společnosti a byl již  v 19. století značně rozvinut, bylo totiž družstevní vlastnictví! Družstevnictví tehdy řešilo narůstající antagonismy kapitalismu svým vlastním nenásilným způsobem i při zachování soukromého vlastnictví a vlády ho využívaly zejména tam, kde selhával trh. Ve Francii byl významným propagátorem výrobního družstevnictví – „státních dílen“ – L. Blanc… V Německu přispěl k zakládání „výrobních asociací“ zejména F. Lassalle. Klasickou teorii družstevního socialismu vypracoval Ch. Gide, který v roce 1898 vyhlásil svůj stoletý program socializace a vzniku družstevních republik.

Jaký by byl asi následný vývoj ukázala např. „epizoda“ v podobě baskické Mondragonské družstevní korporace (ZDE a ZDE): její první družstvo – ULGOR, založené v roce 1956 katolickým knězem Arizmendiarrietou a pěti nadšenci, expandovalo v korporaci, jejíž celkový obrat v roce 2008 činil 16 miliard euro, měla 92 000 zaměstnanců a její celková aktiva byla 33 miliard euro. Družstvo dosáhlo ziskovost 2x větší než je španělský průměr, nejvyšší produktivity v celém Španělsku a má dceřiné podniky po celém světě. MCC přežilo Frankovu diktaturu i světové krize, založilo si vlastní banku, systém sociálního pojištění, výzkumný ústav i vysokou školu.

Vyšší produktivita i ziskovost MCC nejsou nějakým darem nebes, ale logickými důsledky principů na kterých jsou družstva založena, a jsou jimi solidarita a demokratické sdílení informací i majetku družstva. Pokud takovéto principy ve formálním družstvu chybí, družstvo není konkurenceschopné a zaniká popř. živoří; v opačném případě však expanduje. Tzn. že nebýt Lenina a VŘSR, takové MCC by dnes pravděpodobně fungovaly ve všech regionech všech států rozvinutého světa a jejich principy solidarity a demokracie by logicky působily i v politice...

Vypuknutí (dočasně) světodějné Velké říjnové socialistické revoluce a násilné rozšíření bolševismu do dalších států bylo tudíž dějinným faux pas, (byť snadno vysvětlitelným jako důsledek katastrofy kapitalistické společnosti v podobě 1. světové války po níž rychle následovala katastrofa ještě strašnější). Nicméně z toho všeho plyne alarmující závěr, že dějiny se vlastně po celé 20. století pohybovaly po slepé koleji a místo přirozené společenské evoluce vybujel exces! To by nevadilo v antice, ale ve 21. století, v době globalizace mnoha existenčních hrozeb, to znamená vysoce riskantní situaci.

Co se fakticky stalo? Kapitalismus se ve své přirozené obraně vůči exportu bolševických revolucí a hrozbám zestátnění národních ekonomik adaptoval (sociální stát), sjednocoval a nakonec globalizoval; jenomže v tomto gigantickém střetu Západu a sovětského impéria byl zcela mimo ideologii vytěsněn a ekonomicky potlačen onen přirozený živel, tzn. družstevnictví. Kapitalismus tak 7. listopadu 1917 ztratil svého přirozeného (tzn. socialistického) antagonistu, čili dějinně perspektivnější subjekt, plnící současně i regulační funkci. V důsledku této staleté dysfunkce kapitalismus zcela nezdravě hypertrofoval (a stal se obludným tyranosaurem – s mozkem dinosaura), i přemnožil (a chová se jako hejno přemnožených sarančat).

Utvořila se nesmírně riziková disproporce: zatímco věda a technika spočívající na (přírodovědecké) pravdě se za pouhé století nepředstavitelně rozvinuly a jejich produkty vytvářejí i globální hrozby, společenské systémy, spočívající nezřídka na lžích, podvodech a ovládnutí médií ve svém vývoji stagnují, ovládány politiky existenciálně zakotvenými i v tisíc let starých a primitivních náboženských pověrách. Správu mnoha států světa nepřímo ovládají soukromé nadnárodní korporace a fakticky je tak silně potlačena demokracie. V globalizovaném světě plném existenčních rizik se o osudech této planety rozhoduje na tajných zasedáních samozvaných elit a vše místo demokraticky zvolené a funkční globální instituce (OSN) řídí několik šílených samozvanců, jejichž osobnost asi nejlépe vystihl již v roce 1879 Jules Verne postavou německého profesora Schultze v románu Ocelové město.

A vsjo éto, dorogój Vladimír Iljič Lenin, tóže i tvajo dělo!

 

Autor: František Stočes | neděle 7.11.2010 16:14 | karma článku: 14,11 | přečteno: 2831x
  • Další články autora

František Stočes

Kulturní paradox a aspekty moderní ideologie /7/

Ideologie moderní politické strany by měla vnímat civilizační rizika kulturního paradoxu, kterým je obrovský protiklad mezi úspěchy vědy a techniky a primitivními, masově vlivnými náboženskými ideologiemi.

23.11.2019 v 17:28 | Karma: 8,90 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politika

František Stočes

Dobydou čeští družstevníci stupně vítězů? /6/

Během 1. světové války se angličtí nepřátelé družstevnictví pokusili nejen o ekonomickou likvidaci britských družstev, ale dokonce i o fyzickou likvidaci družstevních elit!

1.9.2019 v 17:27 | Karma: 9,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika

František Stočes

Přehled politické podpory družstevnictví /5/

Osudovým problémem Západu je, že ekonomika, generující mj. demokracii, solidaritu a spravedlnost, zde tvoří pouhých 5%; zatímco jejích 95% plodí predátorství, individualismus a egoismus. Západ se tak vyvinul v anomální civilizaci

19.8.2019 v 0:48 | Karma: 7,21 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

František Stočes

Příběh britské Družstevní strany /4/

Ve Velké Británii byla před více než 100 lety založena politická strana, do které může vstoupit každý britský občan, který je členem některého z (dnes téměř 7000) britských družstev. Jmenuje se the Co-operative Party (CP)

15.8.2019 v 23:31 | Karma: 5,33 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

František Stočes

Utajovaná družstevní epopej /3/

Absurdní střet predátorské a byrokratické marxistické ekonomiky, popsaný v předchozím blogu /2/, zcela zdeformoval vývoj XX. století.

8.6.2019 v 15:24 | Karma: 10,12 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36,  aktualizováno  12:57

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 12:55

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Hory jsou poprvé bez souvislého sněhu, hlásí meteorologové. Zůstaly jen zbytky

3. května 2024  12:51

Čtvrtek byl podle Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) prvním letošním dnem, kdy nikde na...

Ukrajina může použít naše zbraně v Rusku, říká Británie. Eskalace, reaguje Kreml

3. května 2024  10:26,  aktualizováno  12:41

Ukrajina může použít britské zbraně k úderům na ruském území. Během návštěvy Kyjeva to oznámil...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik