Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

21. srpen 1968? Nalijme si čisté víno!

Senzačním odhalením přispěl k dnešnímu výročí 21. srpna 1968 P. Pithart; i když tak trochu proti své vůli. V článku České a izraelské osudy jsou propletené totiž už 29. listopadu 2007 a v jiných souvislostech napsal: „Bývalý prezident Weizmann... řekl, že bez Československa by stát Izrael svoji existenci tehdy neuhájil... Pak Moskva nařídila otočit a Československo začalo vyzbrojovat arabské státy, především Egypt... Tato absurdita definitivně probudila ze socialisticko-komunistického snu silnou izraelskou levici… V létě 1967 byly hlasy československých spisovatelů, protestující proti přerušení diplomatických styků s Izraelem na pokyn Moskvy jednou z rozbušek nadcházejícího ´osmašedesátého´.“ (Lidové noviny, 29. listopadu 2007).

Rozbuška českých „revolučních" spisovatelů byla jistě zcela legitimní; nicméně bychom si měli nalít čistého vína a přiznat, o co v Pražském jaru 1968 vlastně šlo. Nádherná atmosféra oné doby (v prvomájovém průvodu svorně a nadšeně pochodovali komunisté i hippies) vyvolala i veliké naděje západních intelektuálů a květinových revolucionářů, jejichž tehdejší úsilí o reformu kapitalismu ztroskotalo.

Pražské jaro bylo naopak pokusem o reformu socialismu bolševického v „socialismus s lidskou tváří". Jenomže jak to vypadá, o socialismus šlo spíše mnohým naivkům či hlupáčkům, Dubčeka nevyjímaje. Drtivá většina z nich vůbec netušila, že protagonisty, vyhlašujícími se za svědomí národa a volajícími po socialismu s lidskou tváří, jsou „ze socialisticko-komunistického snu definitivně probuzení" farizejové.

Dlužno tedy konstatovat, že Brežněv, který zde měl spolehlivé agenty, nebyl zase tak úplně padlý na hlavu a rudá velmoc si svou poválečnou kořist ze spárů vyrvat nenechala. Proč také, když americké jednotky v Západním Německu zdvořile ustoupily desítky kilometrů od československých hranic do německého vnitrozemí, aby náhodou nedošlo ke střetu se sovětskými invazními vojsky. ČSSR prostě byla pouhým pěšákem v bipolárním šachu dvou velmocí a USA si jindy bez skrupulí došláply na svého nezbedného ex-agenta M. Noriegu, který je strašil znárodněním Panamského průplavu.

Ještě zbývá odpověď na otázku, které se upřímně vysmívají historikové: Co by se stalo, kdyby se nestalo to, co se stalo? Kdyby zde šlo o skutečnou reformu bolševického socialismu, např. formou transformace státní ekonomiky na družstevní (a ne o změnu v kapitalismus včetně obratu zahraničně-politické orientace státu). Vpadl by k nám kvůli tomu Brežněv? Patrně nikoliv. Takže jsme ztratili vzácných 20 let...

Velice podobnou atmosféru měla (i naděje západních intelektuálů opět vzbudila) Sametová revoluce, která vyvrcholila super farizejstvím v podobě prezidentské přísahy věrnosti V. Havla socialistickému Československu. O kapitalismu při ní nepadlo ani slovo; a kdyby onen milion demonstrantů na Letenské pláni tušil, že se Československo záhy rozpadne a česká ekonomika se rozkrade v podmínkách legislativního bezvědomí protřelými cizími popř. českými neo kapitalisty, demonstranti by se zhnuseně rozešli; což si autor, jako očitý svědek, troufá tvrdit.

Západ jsme v průměrné životní úrovni stále nedohnali, pracujeme kapitalisticky a bereme „socialistické mzdy", vyrábíme zahraniční auta za mzdy, kvůli kterým by stávkovali snad i zaměstnanci v Koreji. A jsme rádi, že máme alespoň tu mizerně placenou práci. Média lžou jako za bolševika, politické strany se mění v mafie. Mravní úpadek i arogance politiků v tomto státě jsou otřesné. Dle policejních analytiků budou tito politikové brzy vystřídáni; bohužel ale organizovanými zločinci; Berlusconi by asi mohl vyprávět... Zkrátka již nyní jsme ztratili dalších 20 roků; ale to, jak vypadá vláda peněz jsme přece věděli i předtím.

Ovšem když již bylo nalito vzácné víno, k jakému přípitku tu sklenku zdvihnout? Inu, na co jiného, než na nové Politické jaro, či na novou Sametovou revoluci! Ale ať ji tentokráte raději provedou a onu nádhernou atmosféru zažijí třeba... Afro-Američané! Zaslouží si to. Navíc jsou zdatní sprinteři a nějaký Havel je tak snadno nedoběhne.

Takže: Na zdraví!

Autor: František Stočes | pátek 21.8.2009 18:14 | karma článku: 29,87 | přečteno: 3691x
  • Další články autora

František Stočes

Kulturní paradox a aspekty moderní ideologie /7/

Ideologie moderní politické strany by měla vnímat civilizační rizika kulturního paradoxu, kterým je obrovský protiklad mezi úspěchy vědy a techniky a primitivními, masově vlivnými náboženskými ideologiemi.

23.11.2019 v 17:28 | Karma: 8,90 | Přečteno: 454x | Diskuse| Politika

František Stočes

Dobydou čeští družstevníci stupně vítězů? /6/

Během 1. světové války se angličtí nepřátelé družstevnictví pokusili nejen o ekonomickou likvidaci britských družstev, ale dokonce i o fyzickou likvidaci družstevních elit!

1.9.2019 v 17:27 | Karma: 9,53 | Přečteno: 414x | Diskuse| Politika

František Stočes

Přehled politické podpory družstevnictví /5/

Osudovým problémem Západu je, že ekonomika, generující mj. demokracii, solidaritu a spravedlnost, zde tvoří pouhých 5%; zatímco jejích 95% plodí predátorství, individualismus a egoismus. Západ se tak vyvinul v anomální civilizaci

19.8.2019 v 0:48 | Karma: 7,21 | Přečteno: 355x | Diskuse| Politika

František Stočes

Příběh britské Družstevní strany /4/

Ve Velké Británii byla před více než 100 lety založena politická strana, do které může vstoupit každý britský občan, který je členem některého z (dnes téměř 7000) britských družstev. Jmenuje se the Co-operative Party (CP)

15.8.2019 v 23:31 | Karma: 5,33 | Přečteno: 283x | Diskuse| Politika

František Stočes

Utajovaná družstevní epopej /3/

Absurdní střet predátorské a byrokratické marxistické ekonomiky, popsaný v předchozím blogu /2/, zcela zdeformoval vývoj XX. století.

8.6.2019 v 15:24 | Karma: 10,12 | Přečteno: 613x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik