Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TK

osvetitel

24. 8. 2009 5:17
coto tam nize blabolis xaeris otom jak CSR

zapad v te Jalte zasantrocil do sovetskeho vlivu a ceskych politiku se nanic neptal? Nebyl to nahodou sam Benes kterej zanevrel na zapad po te Mnichovske zrade a ze ktereho se stal behem valky i poni Stalinuv vazal? A nebylo to nahodou pul CSR ktera komunisty po valce dobrovolne volila? Mas pocit ze toco Benes a socialni demokrate behem a tesne po valce pripravovali za spoluprace komunistu pro nove CSR,nemelo natu Jaltu zadny vliv? Nebo chces snad poprit ze vte dobe kdy se chylila valka ke konci, bylo CSR prevazne pro sovetsky naladene? A kdo byl hlavni garantor pro Benese zese vrati zpet na "trun,a ze budou sudetaci odsunuti? Nebyl to nahodou hlavne Stalin? Kdyz pominu to ze tesne pred koncem valky meli bezpecnostni aparat v CSR v rukach komuniste, >>>>

0 0
možnosti
TK

osvetitel

24. 8. 2009 5:35
Re: coto tam nize blabolis xaeris otom jak CSR

tak kdopak si asi tak dobrovolne nasazoval komunisty a pro sovetske sluhy do klicovych pozic v CSR? Nebyli to nahodou socialni demokrate? To zesi tu spolupraci s Gottwaldem a s komunisty Benes a spol. predstavovali jinak, jeste neznamena ze za vse cose udalo tesne po valce v CSR muze pouze zapad!! I tak byl v Jalte domluven vliv v CSR na 50 : 50, a ci toje asi vina , ze si v CSR pod sovetskou zastitou komuniste urvali vse pro sebe? Slysel jsi" xaeris"Benese a spol. v CSR burcovat proti komunistickemu nebezpeci a nebo se davali komunistum dobrovolne vyznamne funxe,jako dostal napriklad L. Svoboda,ktery pak v rozhodujici chvili rekl Benesovi,ze armada nepujde proti "lidu"?!!! CSR uz melo vse "zpocitane" behem toho Slovenskeho povstani a prez ten "Kosicky vladni program",ale verze ze vsichni Cechoslovaci byli obet zapadu,se lepe posloucha, ze?:-))

0 0
možnosti
TK

osvetitel

24. 8. 2009 1:13
Ono zase to nalite vino nebude tak ciste Frantisku?

:-))) To ze ze zacatku USA byla proti vzniku statu Israel a Soveti pro, a proc se to pak otocilo,vi snad kazde dite ,takze nikdo nemusel nic "senzacne" odhalovat! A to jak in 1968 "zalezelo" Israeli na osudu CSSR,jsou take zname veci !! Okupace prisla hlavne proto ,ze oni pozadali mistni skalni ceskoslovensti komuniste ve sluzbach SSSR,kteri se obavali zuctovani za ty 50ta leta a ztraty svych koryt!! To same plati i o tech skalnich ze sousednich statu !! Proste hrozil dominovej efekt ve vsech sovetskych satelitech a mozna i v samotnem SSSR! A proto nemohli Soveti tolerovat u prostred Evropy dalsi "Jugoslaviji", napric tomu ze nane v te dobe bylo CSSR totalne ekonomicky odkazane, a navic tvrdilo do sveta,ze ten svuj "experiment" nemini vyvazet za hranice CSSR!!

0 0
možnosti

originalni_demokrat

22. 8. 2009 22:36
fascinuje mě

jak spousta lidí brečí o tom jak nám západ ublížil, nepřišel nám na pomoc apod... co taky chránit zemičku, která se obtížně brání a hned kapituluje. Jak jsme si to po roce 1918 zařídili, tak to máme. ;-D

0 0
možnosti
S

SIDLSD

22. 8. 2009 16:50
Myslím,

že je pomulu čas na nějaké - Poučení z krizového vývoje - za posledních 20 let. Průšvih je v tom, že 3/4tiny národa počád myslí socialistiky, polovině se pořád stýská po socializmu, a 1/5tina by neváhaka vzít za koumouše do ruky i "klacky". To je pak každé poučení marné. :-(

0 0
možnosti
S

SIDLSD

22. 8. 2009 16:53
Re: Myslím,

Omluva za překlepy. Příště si to přečtu než-li to odešlu. Fakt.

0 0
možnosti
C

cojanato

22. 8. 2009 0:53
Velmi pěkně napsáno

R^Zajímavě podáno.

Soudruzi už dávno ztratili svoji "lidskou tvář" a jejich vlezdopr_elkové rovněž. Příště žádný samet, ale pytlovinu na ně.:-)

0 0
možnosti
JP

Jadap

22. 8. 2009 0:14
Příčiny Pražského jara

Celé to krátké období má několik zásadních příčin. SSSR chtěl mít vojensky zajištěnu nejvzdálenější část svého bloku. 3 prezidenti, poslední A. Novotný, byli osloveni, aby to bylo umožněno, všichni odmítli. Novotný navíc byl ze strany Kremlu považován za příliš liberálního, proto ho bylo nutno vyměnit. Moskva vybrala Dubčeka, který se zdál poddajným. Následné uvolnění nastalo také v důsledku zahájení kritiky Novotného, což se vymklo ÚV KSČ z ruky. Další události každý zná, ovšem na počátku byla strategie SSSR umístit jednotky v ČSSR. Když se to nepodařilo po dobrém, museli to udělat způsobem, jakým to udělali. Takže vše pod taktovkou Brežněva, i když na chvíli se ten orchestr rozladil. Socialismus s lidskou tváří byl vedlejší samozřejmě nechtěný produkt, viděno ze strany dirigentů.

0 0
možnosti
TK

osvetitel

24. 8. 2009 7:02
Re: Příčiny Pražského jara

Zde si dovolim odporovat! Podle ruznych informaci si na sebe Novotny upletl bic sam ,kdyz nechal zmlatit ty studenty co pouze chteli "svetlo"! Je faktem ze si Breznev na Novotneho moc nepotrpel od te doby co mu prastil Novotny s telefonem, ale stou zmnenou vedeni v CSSR nemel nic spolecneho,pouze ji toleroval jako bezvyznamnou,protoze v te dobe na strane Dubceka stali tez jemu oddani soudruzi !! A byl to paradoxne hlas skalniho komouse,ktery se Novotnemu pomstil zato ze on verejne obvinil jeho dceru s uniku tajnych informaci !!! Jeste pred Vanocema pripravoval Novotny zatknuti Dubceka a spol. z cehoz v hodine 12cte seslo, kdyz otom nekdo z jeho "vernych" informoval sovety a Breznev ktery chtel v CSSR klid a nevidel zadnou hrozbu pro SSSR,pouze bezvyznamnou zmnenu v CSSR politice, rekl sve NJET!!!

0 0
možnosti
ŠB

stařec bez moře

21. 8. 2009 22:53
Už tehdy jsme měli politiky na prd.

Zpackali co mohli a hlavně Slováci ve své touze po samostatnosti přispěli ke konci obrodného procesu, ale ono by to stejně k ničemu nebylo. Jesti je socializmus z principu na prd, tak mu nepomůže ani lidská tvář.

0 0
možnosti
P

pragl

21. 8. 2009 22:37
analýza

Velmi zajímavý příspěvek k analýze 68 a dalších let. Podobných komentářů je v současné době mediokracie naprostý nedostatek.R^R^R^

0 0
možnosti
XX

xaeris

21. 8. 2009 21:30
Takže ještě dvě deci, čistého

Srpen 68 byl důkazem dvou věcí.Za prvé, že nás  Západ, stejně jako  s Mnichovem, nechal napospas agresivnímu sousedovi, a za druhé že Češi, stejně jako po Mnichově,  nejsou schopni se zbraní v ruce bránit své území proti ozbrojenému agresorovi.Že se tu našlo pár statečných, jako u rozhlasu, to na této ostudě nic nemění.A navíc,  srpen 68 umožnil všelijakým komunistickýcm kreaturám typu udavače Jiřího Pelikána emigrovat na západ a tam si užívat bezstarostně blahobytného života kapitalistických prominentů, zatímco  ostatní znormalizovaní soudruzi si museli na svoje přepychové kapitalistické mlaskání počkat doma až do Havlo-Čalfova sametového podzimu 89.Když čisté, tak čisté.

0 0
možnosti
K

kaktusak

21. 8. 2009 21:33
Re: Takže ještě dvě deci, čistého

Západ v roce 1968 nebyl naším spojencem, ale nepřítelem. A spojenec byl zavázán bránit socialismus, což se taky stalo.

0 0
možnosti
RR

rezjir

21. 8. 2009 19:29
Stalin nic nenařídíl

jenom někdo ukradl vlak s ´25 vagony s naloženými Spitfiry. Jinak ten Stalin kvůli ochraně leteckého mostu Žatec Izrael rozpoutal berlínskou krizi, aby odpoutal od Československa pozornost.

0 0
možnosti
  • Počet článků 191
  • Celková karma 22,56
  • Průměrná čtenost 2103x
Publicista, externí komentátor někdejšího deníku Právo lidu. Člen ČSSD 1992-2018. Dřívější aktivity: Koordinátor družstevní skupiny při o.i. Alternativa zdola. Předseda o.s. Autentičtí sociální demokraté, vydavatel a šéfredaktor on-line měsíčníku NETSOCAN. (www.netsocan.cz).

Seznam rubrik