Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český občan, hrdina?

Ve svém prvním článku na blogu (první pokus – občan spící, procitnuvší) jsem vzpomenul jednu absurditu. Já, občan České republiky, jsoucí zdrojem veškeré státní moci, nemám žádnou zákonnou možnost, abych mohl politika – zástupce kontrolovat nebo odvolat. Mohu tento stav nějak změnit? Jsem na to dost odvážný? Najdu nějaké spojence, kteří sdílí moji potřebu prosadit své právo? Je moje představa reálná?

Někde v mém nitru je zakořeněný celoživotní optimizmus. Mám víru, že společenský pokrok má stále šanci se prosadit a bude směřovat k naplnění slova demokracie – vlády lidu. Je však nutné říci, že současný stav je alarmující, jelikož naši planetu obléhá nějaký smradlavý bubák, nějaká platónská idea elitářství. Ten zápach nějakým způsobem stále sílí a můžeme ho cítit na každém kroku. Je to velice nakažlivé, když jsou uměle vyráběny idoly, modly, které nás mají burcovat k úpornému snažení se uspět ve společnosti. Buď jedním z nás, vtloukají nám do hlavy, máš možnosti v tomto systému prosadit se a stát se vyvoleným. Dodržuj pravidla velkého konzumu a staneš se členem elity. Je to nebezpečný trend, který odcizuje lidi od sebe, vytváří z nich nesmiřitelné protivníky a zabíjí v lidech humanitu, toleranci a smysl pro porozumění.

Myslím, že tento stav, jež má v daleké historii silné základy, prorostl dlouhodobě i naší společností a úzce souvisí s otázkou, jak dostat do popředí právo řadového občana, žádajícího svobodné rozhodování. Zde se ale nabízí další otázka, jestli občan ještě považuje zastupitelský politický systém za dostatečný, když se může podílet na rozhodování jen jednou za čtyři roky při volbách.

Když je občan nespokojený s rozhodnutími svého zástupce – politika, má následující možnosti:

• Může napsat svému zástupci své připomínky. Ten mu odpoví nebo také ne a jede se dál.

• Může vypracovat petici, posbírá nějaké podpisy spoluobčanů na podporu této petice a pošle ji státním orgánům. Ty by se touto peticí měly ze zákona zabývat a odpovědět. To je ale vše. Požadavek petice není nijak závazný pro dotčené orgány a není nijak právně vymahatelný.

• Občanovi tedy nezbývá, než vytvořit občanskou iniciativu, která bude sdružovat lidi se stejným obsahem požadavku. Ti potom vyjdou do ulic a budou demonstrovat před úřady a domáhat se svých požadavků. Dosavadní zkušenosti nám ukazují, že zástupci – politici občanů jsou dostatečně obrostlí hroší kůží, aby jejich požadavkům odolali. Oni jsou vyvolení a rozhodují. Stejně tak je to i v případě stávky zaměstnanců.

• Další možnost je požadavek zveřejnit v médiích. To může požadavek zviditelnit, dozví se o něm širší veřejnost, může dojít k nějaké diskuzi. Pro politiky to ale neznamená nic. Jen se trochu procvičí v rétorice, otřepou se a pokračujeme ve stejných kolejích.

• Ještě je tu jedna možnost, kterou nám nabízí i pan president V. Klaus. Každý si může založit svou politickou stranu. To bychom měli asi nejvíc politických stran na světě a navíc né každý občan má ambici usilovat o křeslo v parlamentě. Toto by neměl žádný opravdový demokrat ignorovat.

Je ještě nějaká další možnost v naší zemi, která proslula sametovou revolucí? Že by snad další revoluce? Kam až musí občan zajít, aby se domohl svých práv, když se rozhodne podílet přímo na moci, která mu náleží?

Pokud se poohlédnu trochu ve svém nitru, musím zde zmínit jeden můj pocit. Jestliže přemýšlím o výše uvedených možnostech, vykrystalizovala ve mně potřeba něco začít měnit. Snažit se najít nějaké řešení, které by moji zdánlivě beznadějnou situaci vyřešilo. Prostě mě to pálí, už nechci snášet tu aroganci politiků, jejich apatičnost a božskou nedotknutelnost. Vnitřně jsem se rozhodl pro nějaký vzdor. Jsem odhodlaný něco konkrétního udělat, abych jako občan současnou situaci změnil.

V jakém rozpoložení jsou ale ostatní spoluobčané? Dospěli k podobnému stavu své mysli? Jaké jsou názory široké veřejnosti?

Když se nejprve podívám na nějaké průzkumy veřejného mínění, tak podle CVVM (11/2010) „rozhodně důvěřuje“ + „spíše důvěřuje“ vládě 33%občanů, parlamentu a senátu shodně 22%.                           „Spokojených“ s politickou situací je 12% občanů, „nespokojených“ je 56% občanů.                                      V tomto případě vidíme, že důvěra v naše státní orgány a spokojenost občanů s politickou situací není růžová a není to jen momentální stav.

Můžu se jen domnívat, proč z takové nespokojenosti něco velkého nevznikne. Buď průzkumy lžou, nebo si lidé stále ještě neuvědomují, že demokracie je trochu o něčem jiném.                                                             Buď jsou poznamenáni z totalitní doby, nebo to zdědili, že za nás všechno vyřeší někdo jiný nebo nemají dost odvahy, aby šli proti proudu.                                                                                                                  Buď nevěří v žádnou změnu k lepšímu, nebo jejich handicapem je nevědomost a nezájem hledat nové věci.

Existují jistě i další zdůvodnění, proč občané zatím nenašli nějakou společnou řeč, aby mohli prosadit svá práva a je to vlastně záležitost lidí na celé naší zeměkouli. Objevují se informace z celého světa o průzkumu veřejného mínění, kdy státní orgány nemají valnou důvěru u občanů, a přesto se nespěje k nějaké zásadní změně.

Český občan se v tomto ohledu zatím neliší a je jen na něm, jak dlouho se nechá balamutit o neměnnosti současného systému a třeba jestli se vymaní konečně z historického komplexu područenství a stane se novodobým opravdovým hrdinou.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Štítkovec | neděle 9.1.2011 12:22 | karma článku: 14,71 | přečteno: 1122x
  • Další články autora

Ladislav Štítkovec

Přejezd jestřábů přes lokajské hnízdo pod prapory chameleonské aliance

Když odhodíme naivní přístup dětských her na vojáky, propagandistická klišé o novém nepříteli nebo pocitu „být pod nějakými ochrannými křídli“, zbývá nám potom jen nutnost stát se kritiky současného přístupu naší vlády k rozšiřování zájmů „American boys“ v Evropě, tedy i u nás.

22.3.2015 v 19:08 | Karma: 31,38 | Přečteno: 1152x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Gastronomie á la TTIP

Obchodní dohoda mezi EU a USA TTIP by mohla přinést v oblasti stravování nebývalé novinky, nad kterými zaplesá nejeden gurmán.

8.3.2015 v 13:13 | Karma: 20,16 | Přečteno: 517x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Arbitrážní dravci krouží nad zlatým dolem

Nadnárodní advokátní kanceláře dělají všechno pro to, aby arbitrážní mechanismus ISDS nevypadl z obchodních smluv TTIP a CETA.

15.2.2015 v 18:22 | Karma: 17,18 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Čokoláda jako lék na nesnášenlivost

Nedávno jsem znovu, s chutí zhlédl výborný film Čokoláda. Příběh lidí jedné malé francouzské vesnice z 50. let ve mně vyvolal asociace k vnímání současníků všeho cizího, jinakého, něčeho, z čeho mají strach a co může narušit jejich zaběhnutý životní rámec.

1.2.2015 v 18:40 | Karma: 8,41 | Přečteno: 634x | Diskuse| Politika

Ladislav Štítkovec

Co by zapadlo díky protizemanovské smršti aneb

když elity berou 25 let lidem vítr z plachet.

22.11.2014 v 21:36 | Karma: 33,92 | Přečteno: 2064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

Fackují ho, kopou, ničí mu foťáky. Ale stařičký král paparazzi stále fotí

29. května 2024

Seriál Jedenáctkrát mu zlomili žebra, jednou ho pobodali, sto osmdesátkrát byl v nemocnici. Naposledy...

7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství
7 tipů, jak na citlivé zuby v těhotenství

Hladina hormonů v těle se v průběhu těhotenství mění stejně jako chutě a jídelníček. Mnoho těhotných také trápí časté nevolnosti. Následkem toho...

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2362x
Sám nejsem nic, mezi lidmi existuji www.hzpd.cz