Rozpoznat kvalitní burčák může být problém
Jeden z mnoha stánku v centru BrnaFoto: Radka Stavova
Burčák je prvním výrobkem, který vinaři milovníkům vína nabízí jen pár dní po sklizni vinné révy. Hroznová šťáva kvasí tři až pět dní v závislosti na teplotě ve sklepě a ve chvíli, kdy je přeměna cukru na alkohol nejintenzivnější, vzniká burčák. V České republice se tento nápoj těší velké oblibě, nelze se tedy divit tomu, že kromě vinoték jej lze koupit i ve stáncích na ulicích nebo u silnic. Koupit kvalitní burčák může být pěkně tvrdý oříšek.
Nákup u známých vinařů upřednostňuje devatenáctiletá studentka angličtiny Jana Mynaříková. „V kamenném obchodě dobrého vinaře mám jistotu, že nedostanu třeba jablečný mošt,“ tvrdí. Špatnou zkušenost s nákupem u bezejmenného stánku sice nemá, přesto věří historkám kamarádů a známých o leckdy příšerné kvalitě zde prodávaného burčáku.
S podobnými předsudky lidí bojuje prodejkyně burčáku Zdena Kašiarová denně. Burčák na rohu ulic Česká a Joštova prodává od začátku září a za tu dobu se nesetkala s jedinou výtkou. „Lidé se sem často vrací, protože ví, že u nás dostanou burčák ve výborné kvalitě,“ konstatuje. Mnohdy si jí lidé postěžují na špatný burčák, který ochutnali jinde. Často ve vinotéce nebo vinárně.
Přesto sommeliér Lukáš Oremba nákup na stánku příliš nedoporučuje. Venkovní skladování v teple podporuje kvašení burčáku, a ten rychleji ztrácí na kvalitě. „Na stánku bych si koupil burčák jedině dopoledne, kdy je ještě úplně čerstvý. A odpoledne v případě, že ho dovezli jen před několika málo hodinami,“ dodává. Výhodou kamenných obchodů je, že burčák je uchováván v chladu a kvašení se zpomalí. „Vždy je lepší mít vytipovaného vinaře nebo firmu, kteří kvalitu burčáku garantují. Teprve potom je jedno, kde jej koupíte,“ upřesňuje Oremba.
Jak tedy poznat dobrý burčák? Nejdůležitější je barva. „Bílý burčák by měl mít barvu lehce do zelena. Pokud je spíše hnědá, znamená to, že do burčáku prodejce pravděpodobně něco přimíchal,“ upozorňuje sommeliér. Červený burčák má v ideálním případě krásnou rybízovou barvu, správná barva ale v jeho případě ještě nemusí nutně znamenat kvalitu. Nastupuje tedy druhý faktor – chuť. „Z dobrého burčáku by měl vždy být cítit i alkohol, nejenom cukry,“ dodává. Zároveň uznává, že nezkušený zákazník, který ještě neochutnal dobrý burčák, jen s obtížemi rozpozná kvalitu.
Výroba burčáku zvolna končí a tím spíš je potřeba pečlivě vybírat. „Bohužel se najdou stánkaři, kteří prodávají překvašený burčák smíchaný s jablečnou šťávou a ještě v listopadu vás přesvědčují o jeho špičkové kvalitě,“ varuje Oremba. Ale ani ten nejlepší burčák od nejlepšího vinaře, ať už ze stánku nebo z vinotéky, nelze označit slovem pravý. „Pravý burčák totiž žije maximálně hodinu a šanci ochutnat jej má jen malý okruh lidí,“ říká sommeliér Lukáš Oremba. Při skladování ve vhodných podmínkách je možné udržet vysokou kvalitu burčáku, který se mu pak velice podobá.
Při pití burčáku platí podobná pravidla jako při pití vína. Nejprve si prohlédnout barvu, potom přivonět a pak už jen náležitě vychutnávat. Na rozdíl od vína se s burčákem neťuká.
Radka Šťávová
článek byl posunut po dohodě s redakcí
Stisk Studentský deník
Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší
V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.
Stisk Studentský deník
Kúpeľňu použila ako bunker. Dnes Svitlana pracuje na Masarykovej univerzite
Botanička Svitlana Iemelianova utiekla v prvých dňoch ruskej invázie z Ukrajiny. Prijala pracovnú ponuku od Masarykovej univerzity. Prišla do Brna s jedným ruksakom a dvoma deťmi. Teraz pokračuje vo svojom výskume.
Stisk Studentský deník
Ľudia s duševným ochorením často na sociálny byt nedosiahnu
Problém dostupnosti bývania trápi mnoho ľudí s psychickými chorobami už dlhé roky. Ťažkosťou sú najmä nízke finančné príjmy či stigmatizacia. Pomôcť by mali nielen sociálni pracovníci, ale aj ombudsman.
Stisk Studentský deník
Lykožrútová kalamita spôsobila, že niektoré lesy oxid uhličitý viac produkujú ako pohlcujú
České lesy prestávajú plniť úlohu pľúc republiky. Holiny spôsobené lykožrútovou kalamitou oxid uhličitý viac vyrábajú ako pohlcujú.
Stisk Studentský deník
Lidé s rakovinou plic se mohou nově léčit v Plicním centru Masarykova onkologického ústavu
Masarykův onkologický ústav na Žlutém kopci otevřel nové centrum pneumologie a intervenční bronchologie. Nemocným jsou k dispozici nové ambulance a bronchoskopický sál, který umožňuje lékařům provádění všech zákroků a vyšetření.
Další články autora |
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů
Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...
Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let
Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...
Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP
V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...
iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji
Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....
Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě
Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...
Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát
Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...
Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků
Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...
- Počet článků 2823
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1121x
Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com
Seznam rubrik
Oblíbené stránky
- Katedra žurnalistiky FSS MU Brno
- Magazín M, časopis Masarykovy univerzity
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Facebooku
- Stisk online, studentský zpravodajský online deník (plná verze)
- Atrium, časopis Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity
- Muni TV, studentská televize Masarykovy univerzity
- Humans of FSS
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Twitteru
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na Instagramu
- Stisk, studentský zpravodajský online deník na YouTube