Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když se bavíme o Romech, tak jsou u nás odborníci všichni, říká romský aktivista Tišer

Za svůj aktivní přístup k uchování a rozvoji romské kultury mnoho dalšího převzal David Tišer Cenu Muzea romské kultury 2018. „Žijeme v nové době, kde je mnoho vzdělaných Romů. Je potřeba s těmito lidmi spolupracovat," říká Tišer.

Brno – Čtyřiatřicetiletý David Tišer je prvním romským LGBT aktivistou vůbec. Za svůj boj se stereotypy, za aktivní přístup k uchování a rozvoji romské kultury, nebo za uměleckou tvorbu a organizaci kulturního života převzal ve středu 24. října Cenu Muzea romské kultury 2018 z rukou veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové.

 

Začátky s LGBT aktivitou pro něj byly těžké. Nejprve musel navázat kontakt s komunitou a otevřeně vystoupit s tím, že je gay. Začal se s komunitou scházet, snažil si je získat, aby se mu otevřeli. Až za pár let mohl založit neziskovou organizaci Ara Art, která se zabývá podporou umění Romů a šíří povědomí o romské LGBT komunitě. Organizace také nabízí odbornou pomoc. „Byla to velmi dlouhá cesta, ale dnes už máme projektů pro LGBT romskou menšinu řadu,“ říká aktivista Tišer.

K tomu, že je gay, se přiznal ve dvaadvaceti letech. Největší oporu David našel ve své rodině, která mu se vším pomáhá. „Moje máma byla dlouho rodičovským konzultantem v mé poradně, kde se na ni obraceli rodiče homosexuálních dětí,“ říká čtyřiatřicetiletý Tišer. Podle něj je lepší, když si mohou heterosexuální rodiče popovídat mezi sebou a v organizaci už pracuje celá řada takových žen i mužů. Romská společnost ale není jednolitá. V některých rodinách homosexualita opravdu není problém jako v Davidově případě. Někteří však takové štěstí nemají, jako je tomu v případě Davidova přítele. Odvezli ho na pole, a tam ho zkopali. Utekl a 12 let se svojí rodinou neviděl. „A kvůli těmto lidem to děláme. Nechceme nic uměle vytvářet, ani nic obrovsky propagovat. Jen chceme pomoct lidem, kteří to potřebují a otevřít prostor pro diskuzi,“ vysvětluje Tišer.

David Tišer se angažoval také v politice. V roce 2017 kandidoval do Poslanecké sněmovny za Stranu zelených. „Je velmi komplikované něco změnit, když nemáme moc. A tím nemyslím pouze proto, že nemáme vlastní politiky. To by bylo jistě geniální, ale hlavně jde o to, že tu chybí participace Romů na různých úrovních,“ říká Tišer. Věří, že je potřeba aktivně zapojovat experty a odborníky Romy. „Když objíždím města, tak mnohdy v expertních skupinách není ani jeden Rom. Baví se o problematice Romů a nikomu to nepřijde divné. Když se bavíme o Romech, tak jsou u nás odborníkem vlastně všichni,“ doplňuje ironicky. To je prý potřeba změnit. „Žijeme v nové době, kde je mnoho vzdělaných Romů. Je potřeba s těmito lidmi spolupracovat a být si rovni,“ sděluje Tišer.

V organizaci Ara Art vznikly zatím tři autorské hry. První je drama Guľi daj (Sladká máma), která je obdobou české Polednice. Součástí hry jsou záběry z pogromů proti Romům v letech 2010-2012. Další hrou, kterou v Ara Artu aktivisté nastudovali, je oddychová pohádka Čirikloro, aneb Co říká ptáček. „Na pohádku se chodily dívat děti všech ras se svými rodiči. Všichni seděli vedle sebe. Rodiče i děti si povídali. To bylo opravdu něco neuvěřitelného. Došlo mi, že pohádka je nejlepší integrační prvek,“ říká David Tišer. Zatím poslední hrou divadla je minimalistické představení s názvem …a zase jsme spali Pindral. Sám David si zahrál v divadelní hře Můj soused, můj nepřítel, za kterou byl v roce 2011 nominován na cenu Alfréda Radoka.

Tišerova organizace spolupracuje s festivalem Prague Pride a také pořádá mezinárodní romskou LGBT konferenci. Podle něj jsou negativní ohlasy na jeho práci minimální, většina reakcí je pozitivních. I přes to všechno, co David Tišer za svůj život dokázal, z něj čiší nesmírná skromnost. „Nikdy jsem na nic z toho nemusel být sám, vždycky to byla kolektivní práce,“ říká upřímně Tišer. 

Čtyřiatřicetiletý David Tišer vystudoval střední sociálně-právní školu v Kolíně, která ho předurčila ke studiu romistiky na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Mezi jeho oblasti zájmu patří vzdělávání, umění a lidskoprávní oblast LGBT. Více než 10 let se věnuje vzdělávání studentů, učitelů a sociálních pracovníků. Nejčastěji na téma sociokulturních specifik Romů a boření předsudků či stereotypů. Ovládá i svůj rodný jazyk romštinu, kterou vyučoval v rámci několikaletého projektu Quality education in Romani for Europe na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Adriana Široká

Autor: Stisk Studentský deník | úterý 30.10.2018 6:46 | karma článku: 17,20 | přečteno: 1061x
  • Další články autora

Stisk Studentský deník

Mesto kvôli situácii na Ukrajine obnovuje kryt Denis

Kryt Denis v centre Brna malo turistické informačné centrum otvoriť pre turistov. Mesto sa ale rozhodlo si ho vziať späť do svojej správy. Je v ňom studňa s vodou, dieselový generátor a vzduchotechnika.

28.3.2022 v 11:26 | Karma: 8,55 | Přečteno: 95x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Brněnská střelnice poskytuje Ukrajincům výcvik zdarma

V brněnských Řečkovicích nabízí střelnice CS Solutions Brno Ukrajincům žijícím v Česku takticko-střelecký výcvik. Tříhodinový kurz jim má především pomoct osvojit si základy střelby z útočné zbraně v případě povolání na bojiště.

28.3.2022 v 10:24 | Karma: 11,00 | Přečteno: 176x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Modro-žlutá srdce na Křence. Studenti vybrali téměř 35 tisíc korun

Pomoc Ukrajincům hýbe společností. K založení sbírky se rozhodli i studenti na brněnském Gymnáziu Křenová. Jejich spolužáci a pracovníci školy si poté nakoupili odznáčky a další předměty v ukrajinských barvách za skoro 35 tisíc ko

19.3.2022 v 10:11 | Karma: 10,58 | Přečteno: 128x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Myslela jsem si, že má bolest je normální, říká pacientka s endometriózou

Endometriózou trpí jedna z deseti žen, přesto o ní veřejnost není dostatečně informovaná. Zakladatelé ENDO Talks cz se snaží výstavou na Moravském náměstí #ŽÍTENDO aneb „Proč mě nikdo neslyší?“ na nemoc upozornit.

18.3.2022 v 15:29 | Karma: 13,52 | Přečteno: 467x | Diskuse| Brno

Stisk Studentský deník

Nechci, aby lidé na mé tváři viděli vlajku, říká ruská studentka

Události posledních dnů způsobily, že se mnoho Rusů, žijících v Česku, setkalo s vlnou tvrdé diskriminace, a to i v případě, že stojí názorově na straně Ukrajiny.

8.3.2022 v 18:12 | Karma: 15,53 | Přečteno: 467x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2823
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1121x
Stisk online je studentský online deník tvořený studenty Katedry mediálních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Blog Stisku je po dohodě s redakcí Blog iDnes.cz koncipován jako skupinový. Stisk vznikl v roce 1997 jako jeden z prvních internetových časopisů v České republice, v rámci blogu iDnes se představuje od února 2009. Plná verze časopisu Stisk online je k dispozici zde.

Tiráž:
Vedoucí projektu Stisk online: Jaroslav Čuřík
E-mail: curik@fss.muni.cz
Adresa: Katedra mediálních studií a žurnalistiky, FSS MU, Joštova 10, 602 00 Brno.
Tiskové zprávy zasílejte na: stisk.munimedia@gmail.com