Roman Prymula rezignoval a omluvil se WHO

Dva dny po jmenování do čela Centrálního řídícího týmu COVID-19 profesor Roman Prymula svolal tiskovou konferenci a oznámil rezignaci na všechny své funkce.

Přiznal, že jeho osočení Světové zdravotnické organizace z toho, že její prohlášení o nesmyslnosti celoplošného nošení roušek jsou motivována politicky, bylo nešťastné a hloupé, za což se této organizaci veřejně omlouvá a současně do jejího ústředí zaslal omluvný dopis.

Na dotaz novinářky, zda mluvil i s ministrem vnitra, který se o prohlášení WHO vyjadřoval nechápavě až pohrdlivě, jestli se také omluví, odvětil jen: „Nevím, je to socialista, středoškolák a nosí červený svetr, takže skutečně nevím. Nevím. Nechci spekulovat.“

Během dalších dotazů se pan profesor odhalil víc, než by kdo čekal, a přiznal víc, než možná sám tušil, a tak se veřejnost dozvěděla, že celoplošné nošení roušek je za stávající situace, kdy je vláda lidem není schopna zajistit v požadované kvalitě a lidé nosí přes ústa kdejaké hadry, šátky a šály, skutečně nesmyslné, ba přímo škodlivé, a dokonce, v odpovědi na dotaz novináře, přiznal, že si je vědom, že tato opatření vlády, která jí dříve sám doporučoval, jsou za hranou Ústavy.

Zaznívaly také argumenty, že k nakažení dochází častěji v domácnostech než na veřejném místě, proto je mnohem pravděpodobnější, že si člověk virus z venku přinese, k čemuž přispívá i obtěžující rouška, na kterou si pořád sahá, a doma nakazí sebe nebo člena domácnosti.

„Ano máte pravdu, člověk, který má nos a ústa něčím zakrytá, si na obličej sáhne desetkrát častěji než ten, který má obličej nezakrytý,“ nerozporoval novinářčin dotaz s mírným pohnutím v hlase a současně se omluvil i za své působení v čele Ústředního krizového štábu.

V závěru dokonce připustil, že švédský model boje s koronavirem, který prakticky nijak neohrožuje ekonomiku, ani nijak nepřípustně nezasahuje do práv a svobod občanů, je vhodnou cestou, protože čísla vývoje pandemie v této zemi se nijak neliší od čísel ze zemí, kde zavedli tvrdé restrikce.

Proto vládě doporučil mnohé restrikce zmírnit a vláda tento návrh většinově přijala, aby lidé mohli už o velikonocích svobodně realizovat naši kulturní tradici.

Pouze domovy pro seniory nebudou z pochopitelných důvodů zpřístupněny. Navíc není vědecky prokázáno, že by ženy po vyšlehání pomlázkou skutečně omládly a zkrásněly, proto to vláda nebude riskovat.

Pan profesor se rozhodl, jak se rozhodl, protože žádný soudný člověk se sebereflexí nemůže po tolika hloupostech stát v čele projektu chytrá karanténa.

 

Pokud jste se začali radovat, tak zbytečně. To jen zas přišel 1. duben…

Autor: Jiří Štipský | středa 1.4.2020 16:23 | karma článku: 30,11 | přečteno: 3163x