Kdo je vlastně ten rasista???

Nedávno jsem měl možnost sledovat a dokonce se i účastnit na facebooku jedné velmi horlivé, místy až nechutné debaty o vtipu, údajně rasistickém. Toto mě donutilo zamyslet se nad tím, kdo je vlastně rasista? Ten kdo vtip vypráví nebo ten kdo tento poslouchá a vysvětlí si ho s rasistickým podtextem.

Tím bych rád řekl, že ne vždy vtip o romech, či židech, či muslimech musí být považován za rasistický, pokud si ho tak sám ve své hlavě nepřizpůsobím.

Podle teorie nebo lépe názorů některých tamních diskutérů je vlastně každý vtip, kde se objeví slovo rom nebo cikán rasistický. Ale jak by to bylo například v jakémkoliv vtipu, typu např. Rus, Američan a Čech atd.... kde bychom místo těchto dosadili Žid, rom a muslim.... V té chvíli by se z tohoto stal vtip rasistický???

To přece nemůže nikdo myslet vážně. Například toto:

Vite proč policajtova zbraň nemá intelekt?
Protože by byla chytřejší než on.

pokud ho trochu změním, třeba takto:

Vite proč cikánova mačeta nemá intelekt?
Protože by byla chytřejší než on.

Stává se tím automaticky rasistickým?

Mnoho z diskutujících v té nechutné diskuzi, o které jsem psal výše si toto myslí.

Ale dle mého názoru bych raději dělil vtipy na dobré a špatné, ať již jsou o komkoliv nebo o čemkoliv.

Dobrému vtipu se zasměju, případně ho předám dál i ostatním pro zasmání.

Špatný vtip hned zapomenu a dál se jím nezabývám. A to jsou i vtipy, které mě, ale pouze mě, na základě mých myšlenkových pochodů, přijdou jako rasistické, ale pouze proto, že si je tak já vysvětlím.

I kreslené vtipy jsou na tom stejně...

Jsou tyto rasistické, či ne? Stejně tak se hodí na romské násilníky nebo osoby, kterým se nechce pracovat, jak na násilníky a nefachčenky jiné rasy... Tudíž nemůže být řeč o žádném rasismu. A jestli ano, tak si naše společnost opravdu nezaslouží nic jiného než schovívavé pousmání...

Z tohoto všeho mi vyplývá:

Není vždy rasista ten, kdo tak z vašeho pohledu vypadá, není vždy rasista ten, kdo vtip vypráví, ale většinou je to ten, kdo si vtip nebo cokoliv jiného rasisticky vysvětlí a chce vysvětlit...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Stehno | úterý 17.4.2012 6:00 | karma článku: 27,34 | přečteno: 1734x