Však vy nakonec stejně ty domy a byty zlevníte...

Jeden z důsledků současné finanční krize, která se přelévá z USA do západní Evropy a v budoucnu zprostředkovaně ovlivní i život unás, je pokles cen akcií developerských společností (které staví domy a byty). Navíc i na ně dopadne přísnější zrak bank a pro tyto společnosti bude mnohem obtížnější získávat zdroje pro financování svých projektů. Ať se teď stavitelé a developři snaží tvářit, že se nic neděje, v blízké budoucnosti budou muset sáhnout ke snížení cen bytů i domů.

Ještě před touto krizí prosakovaly zprávy, že je čím dál větší problém udat apartmány v Krkonoších či některých městech. Developeři unisono tvrdili, že mají zájemců hodně. To je samozřejmě kec. V okamžiku, kdy by přiznali, že jejich "výrobky" leží ladem a skladem a nikdo je za ty ceny nechce, tak v jejich sítích jen tak už nikdo neuvízne. A co oni si s nima pak počnou?

Zatím to zkoušejí po dobrém, snaží se lidi nalákat na koupelnu či garáž v ceně domu, ale pokud ani to nezabere, budou muset holenkové s cenami dolů, a to poměrně výrazně. Připomeňme si: finanční krize za oceánem donutila či v brzké době donutí výrazně zpřísnit svá pravidla pro poskytování hypoték i úvěrů. Ten, komu by banka v klidu půjčila před několika měsíci, nyní už mu půjčit nemusí. Lidi vystrašení možností reálného poklesu výdělků či ztrátou zaměstnání si každou svou větší investici velmi rozmyslí. A tak se najednou může snížit počet lidí, kteří by si chtěli koupit své bydlení, o tisíce, desítky tisíc. Poslední statistické údaje už tento trend potvrdily. Devleopeři mají postaveno a najednou o byty a domy není taková mela, jako byla před lety. Ale banky chtějí od stavitelů své peníze zpět a kde je oni vezmou? Buď mají naspořeno nebo rozpustí část svých zisků a nebo budou muset prodávat, a to za cenu významně nižší.

Je jasné, že prodejci budou všem a všude tvrdit, že tento scénář nehrozí a budou se snažit své ceny držet na stejné úrovni a přidávat k nim různé bonusy a dárečky. Na někoho to zabere, ale budou tento segment lidí dostačující? Osobně se domnívám, že nikoliv. Myslím, že ceny prostě budou muset ve většině lokalit zamířit dolů. Do té doby doby budeme diváky jakési válce nervů, kdy se budou jak potenciální kupci a prodejci zkoušet, co vydrží jejich nervové soustavy. Obě strany vědí, že jedni chtějí bydlet, druzí potřebují prodat. Developeři však v této přetahované tahají za kratší konec provazu a nakonec, ač neradi, budou muset s cenami dolů...

Autor: Jiří Štefek | pátek 19.9.2008 11:55 | karma článku: 40,98 | přečteno: 13890x