Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Sociální demokraty čeká tvrdá odtučňovací kúra

Verdikt Městského soudu v Praze zaplatit Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun přišel pro ČSSD v nejméně vhodnou dobu. Nyní se ale ukáže, kdo byl ve straně jen ze zištnosti a kdo to s ČSSD vždy „myslel upřímně“.

Vedení sociální demokracie totiž nejspíš bude muset vedle snahy vyjednat si nový a nemalý bankovní úvěr oslovit i své řadové členy (a sympatizanty) s prosbou o finanční pomoc. A má-li to mít nějaký významnější efekt, budou muset dárci straně věnovat částky minimálně v řádu tisíců korun (a bude jich muset být opravdu hodně). Sociální demokracie má sice něco přes 20 tisíc členů, ale peníze pošle zřejmě jen zlomek straníků. O to větším příkladem by jim pak měli jít oranžoví náčelníci, kteří si jako ministři, poslanci, hejtmani a tak dále vydělávají měsíčně mnohonásobně více, než je průměrná mzda v České republice.

Zaplacení takové rakety způsobí ve financích ČSSD pěknou paseku. Strana bude muset tvrdě šetřit, vyházet nepotřebné analytiky, poradce a jim podobné přechytralé pijavice, prodat nepotřebná auta či budovy. Má-li ale zůstat důvěryhodná a dostát svým závazkům, bude muset hledat zdroje příjmů mezi svými straníky i sympatizanty, ostatně jako to dělala před dvěma lety ODS. A dlužno dodat, že docela úspěšně. České politické dějiny totiž pamatují i strany, které byly na vrcholu a pak je dluhy zahubily. Příkladem budiž jistá Občanská demokratická aliance (ODA), která měla v 90. letech ministry hned v několika vládách a v roce 2007 se sama rozpustila a zůstaly po ní dluhy v řádu desítek milionů korun.

Z politologického hlediska by měli mít zájem na stabilizaci ČSSD (a udržení její existence na významné úrovni) i příznivci pravice a ti, kteří by si o Lidový dům ani kolo neopřeli. Tuzemský stranický systém potřebuje silnou systémovou levicovou stranu, která bude tvořit protiváhu pravici či protestním stranám, a to bez ohledu na současnou výši preferencí. Současný stav tak může těšit maximálně ANO a Andreje Babiše, který by v zemi nejraději vládl sám. Pro něho je sice v tuto dobu ČSSD koaliční partner, ale z dlouhodobého hlediska zároveň i úhlavní nepřítel.

Samotnou kapitolou v této kauze je osoba Miloše Zemana, který se nyní tváří, jakoby se ho to netýkalo. Ačkoliv to byl právě on, kdo s Altnerem podepsal příslušnou smlouvu, teď hází odpovědnost na všechny své nástupce v čele strany. Ale fakt, že je současný prezident v podobných záležitostech poněkud méně statečný a s odvahou je na tom jako pětiletý kluk při stezce odvahy, není zas až takovou novinkou.

Pro ČSSD je ironií osudu, že tato finanční rána přichází v době, kdy startuje kampaň před podzimními volbami do Senátu a krajů. Na nějakou bombastickou kampaň a billboardy oblepenou republiku tak může zapomenout. Naskýtá se jí tak možnost vrátit se ke kořenům. Přestat říhat a mlaskat u plných stolů a vylézt z limuzín mezi prostý lid. S penězi hnutí ANO se ČSSD měřit nemohla a ani nemůže, ale v Česku ale stále žijí lidé, kteří nechtějí stát jako firmu a svůj hlas raději dají pro sociální stát.

Zajímají vás další moje články? Navštivte moji stránku http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/novinky/.

Autor: Jiří Štefek | pondělí 4.4.2016 14:33 | karma článku: 25,06 | přečteno: 2203x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Premiér a vzteklí umolousaní ratlíci

Se vzrůstajícími sympatiemi sleduji počínání Jana Fischera v premiérské funkci. Kromě toho, že se nechová jako populista a nebo vztekle nebo nabubřele jako jistí "umělci" v partajních trenýrkách a tričkách, oceňuji, že dokáže bouchnout pěstí do stolu a nenechá si do svých záležitostí mluvit stranickými politiky.

1.11.2009 v 16:29 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Půlmilion lidí v roli prosebníka, aneb když se chodí žádat o flek

Počet nezaměstnaných v České republice překonal magickou hranici půl milionu osob. A vše nasvědčuje tomu, že číslo 500.812 (8,6 %), tedy souhrnný údaj z úřadů práce o počtu osob bez pracovního uplatnění ke konci září v následujícím období ještě poroste. I někteří analytici a zástupci profesních svazů, ve svých výhledech dosud uměření a umírnění, už pomalu přiznávají, že na konci letošního roku nebo zkraje roku příštího kumulovaná míra nezaměstnanosti vzroste až na 10 % celé práceschopné populace České republiky.

8.10.2009 v 19:29 | Karma: 11,23 | Přečteno: 1538x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Štefek

Paroubek: největší chyba Stanislava Grosse

Na konci roku 2006 kolovala mezi lidmi s hlubším zájmem o politiku a veřejné dění polemická otázka „co byl největší státnický čin prezidenta Václava Klause"? Jako nejčastější odpověď tehdy zaznívala ta, že to bylo „nejmenování Jiřího Paroubka premiérem po volbách v létě 2006, když první Topolánkův pokus o sestavení vlády selhal".

25.9.2009 v 14:30 | Karma: 35,80 | Přečteno: 2318x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Tak co, drahoušci? Budete poslancovat i za osm táců?

Několika elektronickými médii a weby dnes prošla zpráva, že zítra navrhne z ODS zběhlý poslanec Juraj Raninec na jednání parlamentu snížit plat poslance do konce funkčního období současné Poslanecké sněmovny na 8 tisíc korun, což je přibližně hodnota minimální mzdy. Chce tak podat důkaz, že mu nejde o to, aby byl co nejdéle živen státem. Raninec totiž zvažuje stejně jako kolega Melčák (pro změnu uprchlík z ČSSD), že napadne narychlo přijatou změnu Ústavy, která dnes začala platit a sněmovna se tak může sama rozpustit a předčasné volby se tak výrazně přiblíží.

14.9.2009 v 21:15 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1772x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Čeští papaláši dostali vzteklinu

Bylo zajímavé sledovat plenární jednání Ústavního soudu o stížnosti poslance Miloše Melčáka, stejně jako celou kauzu, která vypukla předběžným rozhodnutím téhož soudu z minulého týdne. Soudný člověk sebou musel určitě škubnout, když viděl, jakou tu máme politickou reprezentaci, která už jen dychtí po tom, jak si znovu přerozdělí korýtka. A když se tu najednou vyskytla překážka, prskali naši papaláši sliny jako psi se vzteklinou.

11.9.2009 v 13:08 | Karma: 27,93 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik