Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čeští papaláši dostali vzteklinu

Bylo zajímavé sledovat plenární jednání Ústavního soudu o stížnosti poslance Miloše Melčáka, stejně jako celou kauzu, která vypukla předběžným rozhodnutím téhož soudu z minulého týdne. Soudný člověk sebou musel určitě škubnout, když viděl, jakou tu máme politickou reprezentaci, která už jen dychtí po tom, jak si znovu přerozdělí korýtka. A když se tu najednou vyskytla překážka, prskali naši papaláši sliny jako psi se vzteklinou.

Předem bych chtěl předeslat, že nejsem právník, ale na druhou stranu to neznamená, že pojmy jako ústava, volby, zkrácení volebního období, ústavní stížnost, pravomoci soudu, změna ústavy... atd. slyším poprvé. Stejně tak mohu být voličem jakékoliv demokratické strany, který ví, že brzké nové volby jsou potřeba, protože stávající situace si vyžaduje změnu a vláda potřebuje jasný politický profil. Nicméně rozhodnutí Ústavního soudu je potřeba respektovat a srazit podpatky, a to bez ohledu, jestli jsem se těšil k volbám nebo nikoliv. Ústavní soud rozhodl a hotovo. Tečka.

Hlavní politické strany v zemi hned horečně začaly vymýšlet, jak tuto situaci rychle vyřešit a ještě do konce tohoto roku své ovečky k urnám nahnat. Já tomu rozumím, vyházely desítky a stovky milionů korun, jsou po uši zadlužené, lidem rozdaly guláše, pivo, propisky, tašky a podobné cetky s vědomím, že se jim to vrátí na státním příspěvku za získané hlasy. Je to poznání toho, že vlastně volby či politická strana funguje především jako byznys a nástroj zisku bohatství určité omezené skupiny lidí.

Přenos od Ústavního soudu se však neobešel bez tirád. O ně se postaral především jakýsi doktůrek Lubomír Zaorálek z Ostravy, tohoto času místopředseda sněmovny za sociální demokraty. Z tohoho člověka, který se na začátku 90. let jevil jako sympatický moderní levicový intelektuál, se stává jeden z hlavních bijců ČSSD, který dokáže negovat vše a spřáhnout se třeba i s čertem, aby dosáhla jeho strana svého. A tento člověk prosím touží být ministrem zahraničních věcí! To budou mít ve světě radost...

Zaorálkův stranický šéf Jiří Paroubek po vynesení rozsudku procedil skrz zuby, že soud jedná neústavně a že zpochybňuje ustavnovení, že všechna moc patří lidu. Prezident Klaus (který mimochodem volen lidmi není a jeho poslední zvolení proběhlo jen tak tak a mnozí jeho příznivci toho dodnes litují) v reakci volá po úpravě pravomocí a postavení soudu. ODS sice tak ostře nevystoupila, ale i tak hledá způsob, jak rychle dojít k volbám i za cenu změny ústavy. Zelení, lidovci a TOP 09 zachovali chladnou hlavu a to je třeba ocenit.

Někteří politici nám tak názorně opět ukázali, že tady nejde vůbec o voliče a jejich zájmy. Pokud se někdo ohání a straší rozpočtovým provizoriem, tak prostě lže. Rozpočet může klidně schálit současná sněmovna a vláda může připravit razantaní opatření na redukci bobtnajících dluhů. Ústava nezná pojem "dočasná vláda", tak ať klidně vládne Jan Fischer do léta, pokud to nepůjde jinak. A nebo ať sněmovna vysloví Fischerovi nedůvěru a vlády se opět ujmou politici, jak v prvotní reakci před devíti dny navrhovali lidovci.

Ústavní soud i přes enormní tlak politiků i zájem médií rozhodl, tak jak rozhodl. A to poměrně přesvědčivou většinou. Tak co chcete slyšet více? Je to jasné znamení toho, že moc politiků není neomezená. A jestli po tomto rozhodnutí vrčí jako vzteklí psi, tak ať si vrčí. Protože to je to jediné, co mohou udělat. Smutné ale na tom je, že ta je za naše peníze. Na které si, mimochodem, sáhnout nedají, krize nekrize.

Autor: Jiří Štefek | pátek 11.9.2009 13:08 | karma článku: 27,93 | přečteno: 1442x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Gabriela Koukalová dala Čechům lekci z demokracie

Biatlonistka Gabriela Koukalová (ještě včera ráno Soukalová) toho za poslední dny stihla opravdu hodně. Vdát se, zvítězit v anketě Biatlonista roku a pořádně rozezlít příznivce Miloše Zemana. Za vše si zaslouží palec nahoru.

14.5.2016 v 14:36 | Karma: 48,02 | Přečteno: 28717x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman a Babiš: dva ptáčci z jednoho - nejen Čapího – hnízda

Návštěvou farmy Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman upevnil své spojenectví s majitelem farmy a šéfem ANO Andrejem Babišem. Přítomné děti z Klokánků tak dělaly stafáž piklím, které mohou výrazně ovlivnit českou politiku.

28.4.2016 v 15:58 | Karma: 30,60 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Václav Klaus se nudí. A tak udílí ODS knížecí rady

Bývalý prezident Václav Klaus se už před osmi lety vzdal funkce četného předsedy ODS. Před posledními sněmovními volbami dokonce vyhlásil, že tuto stranu volit nebude. Přesto mu stále nedá spát a i po letech jí udílí knížecí rady.

26.4.2016 v 12:32 | Karma: 21,41 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman chce zůstat prezidentem, současnou kampaň mu ale platíme my všichni

Přestože se prezident Miloš Zeman ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o druhý mandát na Hradě, jeho výjezdy do regionů už jsou regulérní volební kampaní. Jen s „nepatrným“ rozdílem: Zemanovi ji platí všichni daňoví poplatníci.

20.4.2016 v 13:23 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Vládne kus žvance světu aneb zavřít supermarkety o svátcích či nikoliv?

Vzrušená veřejná debata kolem zákona omezujícího prodejní dobu v obchodech nad 200 metrů o svátcích dokládá, jak jsme „moudří“ většinou jen tehdy, když nám jde o kus žvance a plnou lednici.

14.4.2016 v 13:01 | Karma: 26,88 | Přečteno: 3035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Nevítají přistěhovalce, jsou xenofobní, řekl Biden o Japonsku a Indii

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

„Můžete nás grilovat.“ Koalice SPOLU zahájila kampaň u piva a klobás

2. května 2024  20:41

„Ááá, náčelník přijíždí,“ zahlásil europoslanec ODS Alexandr Vondra. K poděbradské kolonádě, kterou...

Na Plzeňsku hořela hala sklárny, oheň zasáhl třetinu střechy

2. května 2024  18:22,  aktualizováno  20:15

V Heřmanově Huti na severním Plzeňsku hořelo v areálu sklárny. Podle informací iDNES.cz od hasičů,...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik