Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Skvělá úspora: Přišlo volit málo lidí, strany dostanou méně peněz!

Volby o ničem, venku ošklivo, lepší sedět doma u telky. Asi takto uvažovala drtivá většina Čechů při víkendových volbách do Evropského parlamentu. Podle prvních a předběžných odhadů byla účast u voleb asi jen čtvrtinová, to znamená ještě menší než při prvních volbách před pěti lety. A to už tehdy jsme na tom byli s účastí na unijním štíru.

Když byli pár dní před volbami hlavní lídři ODS a ČSSD dotázáni, jakou očekávají účast, řekli, že by za úspěch považovali alespoň 35 procent. Podle všeho toto jejich zbožné přání nebylo vyslyšeno. Volební místnosti zely prázdnotou a lze předpokládat, že komisaři budou mít dnes večer rychle sečteno a půjdou domů spát ještě před půlnocí.

Zůstává tu ale otázka, jak vysvětlit tak nízkou účast u voleb. Vždyť to ve finiši kampaně vypadalo, že právě její zradikalizování přispěje k vyšší účasti voličstva, protože jednotlivé strany jim vtloukaly do hlavy, jak jsou tyto volby důležité. Ale marná snaha. Jestli se potvrdí prognózy, tak to bude obrazem toho, co si Češi myslí o Bruselu a jeho politickém životě a i výrazem jistého znechucení nad politikou.

Komu ta nízká účast prospěje? Podle politologických příruček by prst měl ukázat na ODS a KSČM a možná pak i lidovce. Tyto strany mají víceméně poslušné a disciplinované voličstvo. Ale co ty ostatní? U nich je možné všechno. Při vyšší volební účasti by mohla ČSSD volby vyhrát, pokud řada jejich voličů zůstala doma, nemusí strana dosáhnout ani 25 procent a nakonec bude ráda za 5 křesel, místo 8-10 jak sní Jiří Paroubek. A Zelení, Evropští demokraté, co Jana Bobošíková? Těmto starnám může nízká účast a hrstka přesvědčených voličů přinést vstup do Europarlamentu. Ale také nemusí. Dnes po 22. hodině to bude opravdu hodně napínavé sledování, jak se budou rychle sčítat výsledky.

Jedno je víceméně jisté: nízká účast voličů znamená méně peněz pro jednotlivé strany. Na státní příspěvek má nárok každá strana, která překročí 1 % a za každý odevzdaný hlas tak dostane 30 korun. Malé strany hrajou hlavně o tuto laťku, velké strany to vidí jinak. Ty mají potřebný počet procent (5) jistý a pro ně je důležitější co největší množství získaných hlasů. Koncekonců investovaly do svých volebních kampaní tolik peněz, kupovaly si inzerci v novinách a teď to vypadá, že výnosy budou nižší než náklady. Možná je to tak dobře, jejich kampaň byla opravdu nezřídka zfušovaná a nestravitelná, tak aspoň lidé mají jistotu, že jim ze svých daní za tuto "podívanou" příliš moc nezaplatí.

Autor: Jiří Štefek | neděle 7.6.2009 16:06 | karma článku: 18,22 | přečteno: 1498x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Čeští papaláši dostali vzteklinu

Bylo zajímavé sledovat plenární jednání Ústavního soudu o stížnosti poslance Miloše Melčáka, stejně jako celou kauzu, která vypukla předběžným rozhodnutím téhož soudu z minulého týdne. Soudný člověk sebou musel určitě škubnout, když viděl, jakou tu máme politickou reprezentaci, která už jen dychtí po tom, jak si znovu přerozdělí korýtka. A když se tu najednou vyskytla překážka, prskali naši papaláši sliny jako psi se vzteklinou.

11.9.2009 v 13:08 | Karma: 27,93 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Trutnov Open Air 2009 aneb letošní ročník festivalu mýma očima

Festival na trutnovském Bojišti přezdívaný jako východočeský Woodstock o uplynulém víkendu přidal na svůj náhrdelník již 22. léto svého trvání. A opět se vydařilo, byla to sázka na osvědčené karty, tolerantní publikum a nespoutaného undergroundové ducha. Letos to bylo již poosmé, co jsem na festivalu strávil "mejdan na konec prázdnin". A jak jsem tedy viděl letošní ročník a co mě zaujalo či naopak?

24.8.2009 v 11:28 | Karma: 25,01 | Přečteno: 3805x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Chvála YouTube aneb Proč hledám polozapomenuté hity

Ten pocit zná asi každý. Čas od času se mu stane, že při nejrůznějších příležitostech (při poslechu vzpomínkového nebo retro pořadu v nějakém rádiu, návštěvě oldies hudební produkce a nebo prostě čistě náhodně) zaslechne skladbu a pak si říká "hernajz, tu už jsem neslyšel hezkou řádku let!" A pokud je takových skladeb během kratší doby více, člověku se poněkud vrací nostalgický pocit vpomínek a vybavuje si k těmto skladbám nějaké zážitky a polozapomenuté události. Každopádně z nich má dobrý pocit a ještě lepší náladu.

11.8.2009 v 15:03 | Karma: 14,44 | Přečteno: 3860x | Diskuse| Kultura

Jiří Štefek

Povídání o spořivém Slávkovi a ČSSD, která o potřebných jen mluví

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka je nejpopulárnějším politikem v zemi. Už dlouho. Nicméně ani to ho neochránilo před zájmem médií a veřejnosti po tom, aby jim řekl, kde vzal na svůj pražský byt. Nejprve se trošku holoubek kroutil, ale pak přiznal barvu. Na nákup bydlení použil i nezdanitelné příjmy, které jako ústavní činitel už hezkou řádku let pobírá. S upřímností sobě vlastní ještě přiznal, že jako ministr financí prakticky žádné výdaje neměl a že po odchodu z ministerstva do významné funkce ve sněmovně si platově taky nepohoršil a bere více než 100 tisíc čistého měsíčně.

2.7.2009 v 11:55 | Karma: 33,63 | Přečteno: 1608x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Tak nám benzin zase pěkně zdražuje...

Ta zpráva zřejmě nepotěší asi nikoho (možná jen pár ekologických aktivitstů), ale je to tak. Benzin (především ten v České republice nejpoužívanější - tedy Natural 95) v posledním období opět poměrně citelně zdražuje. Podle údajů společnosti CCS činila průměrná cena litru Natural 95 ke včerejší půlnoci 27,96 koruny. Oproti předešlému dni litr podražil o 33 haléřů a když to srovnáme s 9. dubnem letošního roku, tedy obdobím před dvěma měsíci, vyjde nám nárůst ceny na 2,28 koruny za litr.

10.6.2009 v 12:46 | Karma: 9,88 | Přečteno: 1607x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Jestli Rusko prolomí frontu, můžeme na Ukrajinu vyslat vojáky, zopakoval Macron

2. května 2024  13:18

Francouzský prezident Emmanuel Macron opět připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek...

Bezpečnostní úřad má nového šéfa. Čuřín chce víc digitalizace a méně prověrek

2. května 2024  11:51,  aktualizováno  13:15

V Národním bezpečnostním úřadu (NBÚ) je podle nového šéfa Jana Čuřína prostor pro digitalizaci a...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik