Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šíleně smutní Češi

Když se zeptáte Američana nebo Angličana jak se má, drtivá většina z nich odpoví, že se má "fine" tedy skvěle. Zeptáte-li se Čecha, většina z nich odpoví "jde to, ale dře to", "ani se neptej" a nebo někteří si ani neberou servítky a vypálí, že "to stojí za h...." (či jiné nepublikovatelné výrazy). Užíráni depresemi nebo nezájmem o cokoliv či kohokoliv se pak ani Češi nemusí divit, že je výzkum označil za jedny z nejsmutnějších Evropanů. Pozor, říká to výzkum! Ale myslím, že tentokrát na tom něco bude.

Výzkum, který prováděla londýnská nadace New Economics Foundation a porovnávala v něm data o kvalitě bydlení a výdělcích, udržitelném životě, ale i subjektivních pocitech dobrého života, zařadila Česko na 24. místo ze 30 porovnávaných národů Evropy. To jsme to dopracovali, že?

Přitom některá data by mohla mluvit přesně obráceně. Tak například je nezpochybnitelný fakt, že průměrná výše výdělků pravidelně a svižně roste, stavební výroba jakbysmet, protože lidé chtějí bydlet ve svém domě a ne v nějaké panelové králíkárně. Utrácejí čím dál více za zábavu, cestují... Tak kde je problém?

Ano, je pravda, že ekonomické rozdíly mezi jednotlivými vrstvami lidí, profesemi, a koneckonců i regiony se zvyšují. Mnoho lidí na průměrný plat nikdy nedostane, jsou zahrabáni v malých vískách či městečkách, kde po celý rok téměř pes chcípl. Ale přesto tam dál žijí a řekl bych spokojeně žijí. Naučili se s tím žít a řekl bych, že jsou mnohem veselejší a otevřenější, protože se dokážou radovat z každé maličkosti a nekladou před sebe zase nikterak velké cíle.

To velká města je jiná šajba. Kultem a měřítkem osobnosti je výkon a úspěch, kterému se snaží téměř všichni podřídit téměř vše. Je to patrno už když člověk ráno jede tramvají či metrem do práce. Tyto plechové krabice jsou z většiny napěchovány naštvanými a zpruzelými roboty, kteří vědí, že zase musejí den odsedět v kanceláři nebo někde odstát někde u ponku. Vydělají sice více peněz než lidé na vsi nebo v malých městech, ale zase tu je více lákadel a více chapadel na zlaťáky a nakonec zjistí, že jim jejich v potu tváře vydobytý žold nestačí. Že je to prostě málo. A co je to potom za život, když dřu jako pes a pak si stejně musím utrhnout od huby a nemohu si koupit ani polovinu z toho, co bych chtěl. A přitom lidi ze Západu mají všechno a v klidu si vysedávají v drahých restauracích, když jdu kolem stahán z práce. Zatracený život. Následuje smutek, vztek, deprese, uzavření se do ulity, hlavně pryč od všech a ať po mně nikdo nic nechce.

Takový běžný obrázek potrvá ještě asi několik dalších let bez ohledu na to, že se síla české ekonomiky bude stále více blížit průměru EU a stále více Čechů bude bohatší. Tady je tato nasupenost jakousi součástí DNA. Lidé jsou na sebe jako psí čumáci a jakž takž roztají, jen když si do kebule pošlou nějaké to pivo nebo stakana vodky. A aby se bavili s cizími lidmi, nebo se na sebe jen tak usmáli nebo pozdravili? Nezbláznili jste se? To co je v zemích na jihu Evropy běžné, to je tady téměř nemyslitelné.

Ač výzkumům, průzkumům a podobným šarlatánským výtvorům zpravidla nevěřím, dnes je to výjimka. Je to výjimka potvrzená vlastním pozorováním. Stejné zkušenosti má asi většina z vás. A pokud ne, tak to jste šťastný člověk, zbytek jsou šíleně smutní Češi.

Autor: Jiří Štefek | středa 18.7.2007 11:52 | karma článku: 26,50 | přečteno: 2674x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Gabriela Koukalová dala Čechům lekci z demokracie

Biatlonistka Gabriela Koukalová (ještě včera ráno Soukalová) toho za poslední dny stihla opravdu hodně. Vdát se, zvítězit v anketě Biatlonista roku a pořádně rozezlít příznivce Miloše Zemana. Za vše si zaslouží palec nahoru.

14.5.2016 v 14:36 | Karma: 48,02 | Přečteno: 28717x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman a Babiš: dva ptáčci z jednoho - nejen Čapího – hnízda

Návštěvou farmy Čapí hnízdo prezident Miloš Zeman upevnil své spojenectví s majitelem farmy a šéfem ANO Andrejem Babišem. Přítomné děti z Klokánků tak dělaly stafáž piklím, které mohou výrazně ovlivnit českou politiku.

28.4.2016 v 15:58 | Karma: 30,60 | Přečteno: 776x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Václav Klaus se nudí. A tak udílí ODS knížecí rady

Bývalý prezident Václav Klaus se už před osmi lety vzdal funkce četného předsedy ODS. Před posledními sněmovními volbami dokonce vyhlásil, že tuto stranu volit nebude. Přesto mu stále nedá spát a i po letech jí udílí knížecí rady.

26.4.2016 v 12:32 | Karma: 21,41 | Přečteno: 687x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Zeman chce zůstat prezidentem, současnou kampaň mu ale platíme my všichni

Přestože se prezident Miloš Zeman ještě nevyjádřil, zda se bude ucházet o druhý mandát na Hradě, jeho výjezdy do regionů už jsou regulérní volební kampaní. Jen s „nepatrným“ rozdílem: Zemanovi ji platí všichni daňoví poplatníci.

20.4.2016 v 13:23 | Karma: 35,72 | Přečteno: 2775x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Vládne kus žvance světu aneb zavřít supermarkety o svátcích či nikoliv?

Vzrušená veřejná debata kolem zákona omezujícího prodejní dobu v obchodech nad 200 metrů o svátcích dokládá, jak jsme „moudří“ většinou jen tehdy, když nám jde o kus žvance a plnou lednici.

14.4.2016 v 13:01 | Karma: 26,88 | Přečteno: 3035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem je přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  18:44

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Fica střelili CIA, WHO a Ukrajinec. Atentát spustil kolotoč dezinformací

17. května 2024  18:43

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica se ihned na sociálních sítích vyrojily...

Ukrajinci přeměnili sportovní letadla na stroje zkázy. Rusové jsou bezradní

17. května 2024

Premium Ukrajinci využívají k útokům na ruském území stále kreativnější postupy. Jedním z posledních je...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik