Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Paní Jílková, řekli Vám, že MF DNES není Kotel?

Mladá Fronta DNES se veřejně prezentuje jako nejčtenější seriózní deník. Většina redaktorů a redaktorek se o to (snad a upřímně) ze všech sil snaží. To, co ale předvádí paní Jílková (řekli jí, že nedělá rozhovor pro Kotel?) ve svých rozhovorech "Z očí do očí" je už daleko za hranou seriózní žurnalistiky. Její dnes publikovaný rozhovor s Jiřím Paroubkem strhl celé vydání novin hluboko pod úroveň. To se snad už nemůže líbit ani zavilým odpůrcům šéfa socialistické opozice. Ať se redakce listu, shodou okolností i můj někdejší zaměstnavatel, nezlobí, ale za tohle by jste měli dostat z jednotlivých stánků zpátky remitendy ani s jediným prodaným výtiskem novin.

V České republice se horečně mluví o reformě veřejných financích, výdajových škrtech, zvyšování dolní sazby spotřební daně, termínu zavedení eura a tak dále a když redakce nejvlivnějších novin získá souhlas šéfa opozice udělat s ním rozhovor, měla by se především věnovat těmto tématům, která hýbou společností a zajímají se o ně široké vrstvy obyvatel. Ale ejhle, rozhovor "z očí do očí" se těmto tématům nevěnuje ani jedinou otázkou. Aby se "politický vlk nažral a politická koza zůstala celá" snažila se to Jílková zachránit dotazy ohledně volby prezidenta. Přitom snad každému, kdo trochu sleduje, co se kolem celé kauzy a názoru na ČSSD na ni děje, bylo jasné, že se od Jiřího Paroubka nedozví nic nového.

Z dikce otázek (a též i z cynicky se vysmívajících poznámek v závorce o tom, kolikrát se Jiří Paroubek -během pasáže pro něj nepříjemných otázek - napil) úplně jako sláma z bot čouhá snaha politika urazit a mobilizovat ve čtenáři ty nejnižší lidské pudy. Přesně tak, jak se tomu dělo v pořadu Kotel. Tam alespoň kladli otázky lidé z publika a divák si mohl o nich udělat obrázek sám. Ale jaký si má člověk udělat obrázek o Jílkové po přečtení tohoto rozhovoru? Do toho se raději ani nechci pouštět.

Netajím se (a mnozí čtenáři mých předešlých příspěvků si toho zcela jistě všimli) tím, že k šéfovi ČSSD a jeho politice i myšlenkám mám opravdu hodně daleko. Ale to neznamená, že kvůli tomu ho člověk musí nutně nenávidět. Ale spíš naopak, respektovat a vidět v něm čitelného oponent nebo alespoň partnera do debaty. A dnešní rozhovor ukázal, že Jílková má do této role hodně, ale secsakramensky hodně daleko. Otázkou pak je, že vedení redakce tento podpásový způsob novinařiny nevadí a nebo že dotyčné paní alespoň nevysvětlilo, že tohle prostě není Kotel.

Autor: Jiří Štefek | středa 5.9.2007 12:39 | karma článku: 26,40 | přečteno: 1652x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Turbostudenti aneb když kdejaký moula musí mít akademický titul

Případ rychlokvaškových titulů na plzeňských právech odhalil české vysoké školství v jeho celé nahotě. Zároveň otevřel stavidla a neustále vycházejí najevo nové a nové případy vyokých škol, fakult a lidí, kteří získali titul jinak a poněkud za nestandardních podmínek než ostatní. Nabízí se tedy otázka, co to vlastně máme za vysoké školy?

3.11.2009 v 21:11 | Karma: 21,65 | Přečteno: 2108x | Diskuse| Společnost

Jiří Štefek

Premiér a vzteklí umolousaní ratlíci

Se vzrůstajícími sympatiemi sleduji počínání Jana Fischera v premiérské funkci. Kromě toho, že se nechová jako populista a nebo vztekle nebo nabubřele jako jistí "umělci" v partajních trenýrkách a tričkách, oceňuji, že dokáže bouchnout pěstí do stolu a nenechá si do svých záležitostí mluvit stranickými politiky.

1.11.2009 v 16:29 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Půlmilion lidí v roli prosebníka, aneb když se chodí žádat o flek

Počet nezaměstnaných v České republice překonal magickou hranici půl milionu osob. A vše nasvědčuje tomu, že číslo 500.812 (8,6 %), tedy souhrnný údaj z úřadů práce o počtu osob bez pracovního uplatnění ke konci září v následujícím období ještě poroste. I někteří analytici a zástupci profesních svazů, ve svých výhledech dosud uměření a umírnění, už pomalu přiznávají, že na konci letošního roku nebo zkraje roku příštího kumulovaná míra nezaměstnanosti vzroste až na 10 % celé práceschopné populace České republiky.

8.10.2009 v 19:29 | Karma: 11,23 | Přečteno: 1538x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Štefek

Paroubek: největší chyba Stanislava Grosse

Na konci roku 2006 kolovala mezi lidmi s hlubším zájmem o politiku a veřejné dění polemická otázka „co byl největší státnický čin prezidenta Václava Klause"? Jako nejčastější odpověď tehdy zaznívala ta, že to bylo „nejmenování Jiřího Paroubka premiérem po volbách v létě 2006, když první Topolánkův pokus o sestavení vlády selhal".

25.9.2009 v 14:30 | Karma: 35,80 | Přečteno: 2318x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Tak co, drahoušci? Budete poslancovat i za osm táců?

Několika elektronickými médii a weby dnes prošla zpráva, že zítra navrhne z ODS zběhlý poslanec Juraj Raninec na jednání parlamentu snížit plat poslance do konce funkčního období současné Poslanecké sněmovny na 8 tisíc korun, což je přibližně hodnota minimální mzdy. Chce tak podat důkaz, že mu nejde o to, aby byl co nejdéle živen státem. Raninec totiž zvažuje stejně jako kolega Melčák (pro změnu uprchlík z ČSSD), že napadne narychlo přijatou změnu Ústavy, která dnes začala platit a sněmovna se tak může sama rozpustit a předčasné volby se tak výrazně přiblíží.

14.9.2009 v 21:15 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1772x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik