Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Já mám poslanecké náhrady. Ty drž zobák a makej

To se může stát jen v Kocourkově a u nás. Soud rozhodl, že sněmovna musí doplatit exposlanci Rathovi náhrady za dobu, kterou strávil ve vazbě. Přitom - bez ohledu na Rathovu kauzu - systém náhrad brnká lidem na nervy už řadu let.

Na stravné a náklady na reprezentaci, na administrativu a odborné posudky, na cestovné, na kancelář a asistenty, na ubytování pro mimopražské zákonodárce, na telefon… na tyto a další položky každý měsíc čerpají tuzemští poslanci desetitisícové částky. Nikdo přitom nezkoumá, zda je skutečně a účelně vynaložili ke své práci. A běda pokud by se jim někdo opovážil na tyto „polobožské“ prebendy sáhnout, to se pak v jeden šik spojí leví i praví, mladí i staří, vlasatí i plešatící a své zlaťáky si ochrání. Ve sněmovním bufetu to pak náležitě zapijí.

Téma poslaneckých náhrad irituje a čeří český politický rybníček už mnoho let. A lze odhadnout, že celý systém beze změn pojede i nadále. Vedle čerstvého případu Davida Ratha přitom už média v minulosti přinesla mnoho případů, kdy zákonodárci tyto své náhrady zneužívali. Kdy vyčerpali limity náhrad do mrtě a zaměstnávali své rodinné příslušníky, odborné studie zadávali k vypracování (někdy možná i jen na oko) svým méně úspěšným spolustraníkům (tedy těm, kteří v tu dobu nemlaskali u korýtka s nimi), brali příspěvek na dojíždění a přitom bydleli v Praze. „Hvězdným“ kouskem se blýskl i současný premiér Bohuslav Sobotka, který si kdysi z náhrad ušetřil na byt v Praze.

Poslanečtí obhájci náhrad argumentují tím, že musí chodit náležitě ustrojeni, potřebují pro své rozhodování odborné posudky, a že když jim přijede návštěva, musí mít i něco peněz na to, aby ji pozvali na oběd. Korunu tomu vždy nasadí ti, kteří se bijí v prsa a říkají, jak si vstupem do sněmovny pohoršili a že před tím vydělávali víc. Možná pár takových příkladů je, ale opravdu jde jen o výjimky. Přitom ve sněmovně tyto odborníky a dříče (psáno v uvozovkách) nikdo nedrží, vždyť se na kandidátky cpali dobrovolně a pak škemrali o každý preferenční hlas.

Na tyto kratochvíle se zákonodárcům skládají všichni daňoví poplatníci. Ti do práce chodí oblečeni, musejí do ní dojíždět a – bože div se – i oni musí denně v poledne něco sníst. Za všechno musejí platit ze své kapsy. Proč by to nemohli dělat i zákonodárci, notabene když berou i násobně více peněz? Nedělejme si iluze, že když přijde za poslancem nějaký lobbista, tak mu poslanec zaplatí oběd v malostranské restauraci. Je to spíš naopak a zákonodárce si k tomu ještě odnese noty, aby věděl, jak má v konkrétní chvíli hlasovat a popřípadě i nějaký dárek, aby na schůzku nezapomněl.

V minulosti už proběhly nějaké návrhy, jak náhrady nějak uhladit a umravnit, aby už tolik neprovokovaly. Například je sloučit do jedné částky, přidat je k platu a zdanit je a odvést z nich pojištění anebo je nějak viditelně zredukovat. Nikdy neprošlo nic a nebuďme naivní, že se to změní. Ve sněmovně nikdy nezanikne „náhradová“ koalice, která naopak normálním smrtelníkům při jiném hlasování raději zvedne daně z příjmu či zvýší věk odchodu do důchodu. Ale hlavně jim bude svým chováním jakoby vzkazovat „drž zobák a makej“.

Zajímají vás další moje glosy i zpravodajské texty? Navštivte stránku http://stefkuv-zapisnik.webnode.cz/novinky/.

Autor: Jiří Štefek | středa 6.4.2016 17:45 | karma článku: 36,73 | přečteno: 1365x
  • Další články autora

Jiří Štefek

Premiér a vzteklí umolousaní ratlíci

Se vzrůstajícími sympatiemi sleduji počínání Jana Fischera v premiérské funkci. Kromě toho, že se nechová jako populista a nebo vztekle nebo nabubřele jako jistí "umělci" v partajních trenýrkách a tričkách, oceňuji, že dokáže bouchnout pěstí do stolu a nenechá si do svých záležitostí mluvit stranickými politiky.

1.11.2009 v 16:29 | Karma: 25,24 | Přečteno: 1541x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Půlmilion lidí v roli prosebníka, aneb když se chodí žádat o flek

Počet nezaměstnaných v České republice překonal magickou hranici půl milionu osob. A vše nasvědčuje tomu, že číslo 500.812 (8,6 %), tedy souhrnný údaj z úřadů práce o počtu osob bez pracovního uplatnění ke konci září v následujícím období ještě poroste. I někteří analytici a zástupci profesních svazů, ve svých výhledech dosud uměření a umírnění, už pomalu přiznávají, že na konci letošního roku nebo zkraje roku příštího kumulovaná míra nezaměstnanosti vzroste až na 10 % celé práceschopné populace České republiky.

8.10.2009 v 19:29 | Karma: 11,23 | Přečteno: 1538x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Štefek

Paroubek: největší chyba Stanislava Grosse

Na konci roku 2006 kolovala mezi lidmi s hlubším zájmem o politiku a veřejné dění polemická otázka „co byl největší státnický čin prezidenta Václava Klause"? Jako nejčastější odpověď tehdy zaznívala ta, že to bylo „nejmenování Jiřího Paroubka premiérem po volbách v létě 2006, když první Topolánkův pokus o sestavení vlády selhal".

25.9.2009 v 14:30 | Karma: 35,80 | Přečteno: 2318x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Tak co, drahoušci? Budete poslancovat i za osm táců?

Několika elektronickými médii a weby dnes prošla zpráva, že zítra navrhne z ODS zběhlý poslanec Juraj Raninec na jednání parlamentu snížit plat poslance do konce funkčního období současné Poslanecké sněmovny na 8 tisíc korun, což je přibližně hodnota minimální mzdy. Chce tak podat důkaz, že mu nejde o to, aby byl co nejdéle živen státem. Raninec totiž zvažuje stejně jako kolega Melčák (pro změnu uprchlík z ČSSD), že napadne narychlo přijatou změnu Ústavy, která dnes začala platit a sněmovna se tak může sama rozpustit a předčasné volby se tak výrazně přiblíží.

14.9.2009 v 21:15 | Karma: 30,17 | Přečteno: 1772x | Diskuse| Politika

Jiří Štefek

Čeští papaláši dostali vzteklinu

Bylo zajímavé sledovat plenární jednání Ústavního soudu o stížnosti poslance Miloše Melčáka, stejně jako celou kauzu, která vypukla předběžným rozhodnutím téhož soudu z minulého týdne. Soudný člověk sebou musel určitě škubnout, když viděl, jakou tu máme politickou reprezentaci, která už jen dychtí po tom, jak si znovu přerozdělí korýtka. A když se tu najednou vyskytla překážka, prskali naši papaláši sliny jako psi se vzteklinou.

11.9.2009 v 13:08 | Karma: 27,93 | Přečteno: 1442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  19:02

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1907x
Před pár lety ještě student vysoké školy, teď už jen a pouze pracující. Horal, do Prahy za prací migrující, nikoli však navždy emigrující. Provozovatel vlastního nezávislého serveru Štefkův zápisník a webu Léto v Krkonoších.

https://twitter.com/JiriStefek

Seznam rubrik