Báječný start Aleny Borůvkové, (ne)možné nové hvězdy ČSSD

Z výběru nové místopředsedkyně ČSSD, kdy podle stanov strany nějaká žena v jejím vedení musí být, se stává docela zajímavá podívaná, ne-li přímo psina či prča. Nejdříve se nedávno straničtí pohlaváři na svém sjezdu tak radili až se přeradili a zástupkyni něžnějšího pohlaví do svých čelných řad nezvolili. A pak ejhle, najednou se tu zjevila paní Alena Borůvková, u které se našla jakási shoda na tom, že by se místopředsedkyní mohla stát. Když mělo dojít k volbě, která by ji měla jako jedinou kandidátku na tento post potvrdit, nesešel se dostatečný počet delegátů, takže hrozilo fiasko. Rozhodnutí jak z toho ven bylo opět šalamounské.

Straničtí bossové se sjedou k nové volbě někdy v polovině června a do té doby se kandidátka na místopředsedkyni strany představí ve všech regionech. Tomuto nápadu lze zcela jistě zatleskat, protože to je v české politické kotlině docela nevídaný krok, když se aspirant na velkou funkci "obtěžuje" přijet do regionu mezi řadové stranické ovečky. Dělali to takto třeba v minulosti i ostatní?

Samotná aspirantka to zdůvodnila tím, že rozhodnutí strany považuje za moudré a chce získat silný mandát. Tady už čtenář či ten, kdo trošku více zevrudně sleduje českou politickou scénu, trošku zpozorní. Tohle už je jazyk hodně blízký komunikačním strategiím ČSSD a dá se poměrně s velkým úspěchem pochybovat, zda toto státotvorné vysvětlení vymyslela mladá politička sama bez pomoci stranických šéfů. I další vyjádření pro média jsou v poněkud podobném duchu. Jaký obrázek tak o sobě vytváří, to už záleží na každém člověku samotném.

A je ještě jedna věc, která při startu politické dráhy nepůsobí velice věrohodně. Podle dnešních novin i internetových zpráv paní Borůvková zpochybnila nahrávku, na níž poskytuje novinářům rozhovor. To tu ještě nebylo. Ale jak z toho ven? Pokud půjde věc k soudu, jak politička zvažuje, a vše se tam prokáže (což nejspíš asi ano), bude to docela ostuda a zřejmě asi důvod k tomu hodit do ringu ručník. Je zřejmé, že paní Borůvková podcenila úlohu a sílu médií. Možná ji k tomu měli i více připravit v Lidovém době, aby věděla jak funguje novinařina v České republice.

Bude zajímavé sledovat, jak se celá věc vyvine dál. Je však patrné, že start nebyl příliš povedený a že to je jeden z dalších kuriózních vlastních gólů v síti ČSSD. Ale určitě nebyl první ani poslední.

Autor: Jiří Štefek | pátek 24.4.2009 11:24 | karma článku: 31,72 | přečteno: 2363x