Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Udělejte dobrý skutek!

S tímto heslem mě zastavila slečna, když jsem s kočárkem projížděla vestibulem metra Florenc. Zprvu jsem se jí chtěla zeptat, jestli tuší, kolik je mateřská, ale pak jsem jí řekla, že dělám dobré skutky jinou formou, a to materiálně. Už se mi nechtělo vyprávět, že jsem vzala tašku hraček a oblečků pro miminka a zavezla je do Klokánku. Slečna mě totiž vůbec nevnímala, byla jako stroj s naučenou formulí. Otočila jsem se a jela dál k Náměstí republiky. Zastavila mě slečna z hnutí Hare Krišna. Hezky nazdobená, s košíčkem v ruce, a jestli bych jim nepřispěla na jejich farmu za městem a že si můžu vybrat nějakou tu jejich „dobrotu“. Byla zvláštní a měla takový ledový, téměř nepřítomný pohled. Pokračovala jsem dál. Před Palladiem mě tentokrát zastavil hezky vyfešákovaný kravaťáček, ale se stejným záměrem, jako první slečna. Myslela jsem si, že patří k týmu společnosti T-Mobile nebo VZP, ale chtěl peníze pro děti. Měl také košíček, ale v něm postavičky s magnetkem a jeho úsměv mi připomínal úsměv svědků Jehovových. „Už mě zastavila vaše kolegyně,“ říkám mu. A on: „Jóóó? A máme tady ještě Kofoláčka! Posledního!“ No, také zajímavý tah. Každopádně po tomhle setkání jsem nabyla přesvědčení, že tihle rekruti jsou roboti.

Když jsem šla před několika lety s mým tehdejším přítelem po ulici, taky nás zastavily slečny s kasičkami. Ten jen řekl, že přispívá jinak, nasadil neoblomný výraz, vzal mě za ruku a táhl mě pryč. Tenkrát jsem si říkala, jak u mě hluboce klesl. Ale prostě to tak bylo. Každou první sobotu v měsíci pořádal s přáteli tzv. Pečení pro děti. Každý něco doma napekl, buchty, koláče nebo dortíky, a pak je ve svém volném čase prodávali v jedné pražské pasáži. Ceny nebyly určeny, kolik kdo byl ochotný zaplatit, bylo jen na něm. Pak výtěžek věnovali dětskému domovu, nebo nemocnici, každopádně si nikdo z nich nevzal ani korunu. Když mě oslovila ta výše zmíněná slečna, dělá také ona dobrý skutek? Nebo za ten dobrý skutek bere finanční odměnu? Ale od toho je tady zákon, který určuje, kolik procent maximálně může společnost použít na administrativu, tedy i na toho človíčka na ulici. A podle mých informací, bývají kontroly dost přísné. Jsou ale i takoví, kteří nejsou placeni vůbec, ale to se týká studentů a charitativních akcí konajících se jednou ročně.

V žádném případě nechci nikoho odradit od přispívání, ale když vás někdo zastaví na ulici, zjistěte, jestli má speciální zalepenou kasičku, a pokud budete mít chvilku, nebojte se zeptat na společnost a na co jsou ty peníze určeny. To mi také poradil můj zdroj, když jsem vyprávěla o Kofoláčkovi a že nevím, co si o tom mám myslet. Naštěstí je mezi námi spousta lidí, bez kterých by nebylo možné zakoupit v nemocnici některé přístroje, zpříjemnit život opuštěným dětem, nebo přispět na speciální křeslo pro vozíčkáře, který si ho nemůže dovolit a jehož příběh se objevil v novinách. A ti lidé pořád věří v hloubku dobrého skutku. Před několika dny probíhala kulturní akce, kde se vybíralo ve prospěch Konta Paraple a konečná neuvěřitelná částka mluví sama za sebe.

Ale je ještě druhá strana mince a myslím, že s tou se setkal asi téměř každý, a to hlavně v Praze. Určitě jste už někdy zaslechli větu: „Nemáte pár drobných? Teď mě okradli i s doklady a nemám na vlak!“ nebo „Vy mě určitě pochopíte, vy jste taková sympatická, vy mi určitě pomůžete, už tři dny jsem nejedl.“ Ano, bohužel Praha je útočištěm takových lidí a ti vás vždy zaskočí. A na ně nestačí kontrolní otázky, abyste se ujistili, jestli to ten člověk myslí upřímně a je opravdu v nesnázích. Například na Letné mě zastavil jeden muž a zkoušel na mě svou historku. Koukám na něj, je zdravý, má dvě nohy a dvě ruce, věk kolem čtyřiceti… Rozhodovala jsem se, jestli se začít smát, nebo ho poslat do… Nakonec jsem se jen usmála a řekla, že mu nic nedám. Vrcholem bylo jeho zvolání: „Aspoň na pizzu mě pozvi!“ To jsem už jen kroutila hlavou nad tou drzostí. Předčila mě ale moje sestřenice, že to prý ještě nic není, že někteří už ani nelžou! Přišel za ní chlap a řekl jí, ať mu dá peníze na ruma. Moje sestřenice je drobná menší blondýnka, tak si říkám, to se ten chlap fakt nestyděl? A teď mě budou asi všichni považovat za feministku, ale všimli jste si, že většinou „žebrají“ chlapi? Ale to jsem trochu odbočila… Prostě využijí moment překvapení. Například: „Jééé, vy jste Češka, to je úžasné, tady jsou jen samí turisti,“ a vy se usmějete a řeknete: „No jóóó, plné město turistů.“ A on pokračuje: „ A nedala byste mi drobáky na jízdenku?“  Konec konverzace. A vy jste zklamaní, že to byl další, kdo z vás chce vytáhnout peníze a ne si prostě jen tak poklábosit při čekání na tramvaj.

Ale někdy se zarazíte a říkáte si: „A co když...?“ Před nedávnem jsem jela s kočárkem po ulici a pán s hůlkou se polohlasem zeptal, jestli bych mu nedala nějaké peníze. Zeptala jsem se, na co a on špitl, že na léky. Omluvila jsem se mu, že moje mateřská není žádná sláva a pokračovala jsem v cestě. On tam stál dál. To jsou chvíle, kdy si nejste jisti. A kdybych už zas vydělávala, udělala bych ten dobrý skutek? A byl by to dobrý skutek?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Štefančíková | sobota 2.10.2010 8:01 | karma článku: 39,62 | přečteno: 5890x
  • Další články autora

Iva Štefančíková

Ubohost politiků strefovat se do slušných lidí

Během jednoho týdne dva hulvátské útoky na starostu Prahy 7, Jana Čižinského, mne a mé přátele ze sedmičky zvedly ze židle. Úroveň některých politiků klesá do bahna víc a víc. Etika, či slušnost upadá v zapomnění, sprostota vede.

20.9.2022 v 13:00 | Karma: 17,28 | Přečteno: 773x | Diskuse| Ostatní

Iva Štefančíková

Může být Čižinský primátorem Prahy? Zajisté.

Čím víc se blíží volby primátora města Prahy, tím víc se političtí sígři v médiích trefují do Jana Čižinského. Proč?

19.9.2022 v 13:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 253x | Diskuse| Politika

Iva Štefančíková

Pět bluesových es

Podání klasického blues s fusion téhle party si nejde nezamilovat. Tohle je tip na krásně strávený večer, nebo aspoň jedna z možností...

26.4.2017 v 16:00 | Karma: 10,88 | Přečteno: 282x | Diskuse| Kultura

Iva Štefančíková

PŘEKVAPENÍ PRO BRANKÁŘE VACLÍKA?

Původně jsem chtěla článek nazvat: "Proč se nic neděje s Tomášem Vaclíkem?". Záhy jsem ale zjistila, že kolem našeho českého fotbalového brankáře, který nyní chytá za švýcarský klub FC Basel 1893, se toho děje docela dost.

9.1.2017 v 16:00 | Karma: 14,19 | Přečteno: 667x | Diskuse| Sport

Iva Štefančíková

Pro Havla zahrají na "šestce" i Ostraváci

Vzpomínkami na Václava Havla se to v posledních dnech jen hemží a protože měl Havel blízko k rockové a undergroundové hudbě, pocty tohoto rázu jsou pro organizátory samozřejmostí.

20.10.2016 v 16:00 | Karma: 9,59 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

V Tatrách zemřel český turista. Plánoval sám vystoupit na Gerlachovský štít

21. května 2024  22:37

Při pádu zemřel ve Vysokých Tatrách na Slovensku 43letý český turista. Podle horské služby plánoval...

V Rusku zatkli kvůli podvodu bývalého generála. V minulosti kritizoval vedení

21. května 2024  21:50

V Rusku zatkli a umístili do vazby bývalého velitele 58. armády Ivana Popova, který je podezřelý z...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3753x
Rockerka, máma, už dlouho Ostravačka v Praze.