Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čtyři roky plné hudby, čtyři roky s Idou Kelarovou

Až někdy v hudebním klubu na pódiu uvidíte téměř dvoumetrového dlouhána v lehce extravagantním oblečku a v neodmyslitelném kloboučku, převážně dámském, zřejmě se díváte na Jakuba Xaviera Baro. Ale známější je pod pseudonymem Ibyšek. Nejčastěji jsem ho potkávala na Starém městě pražském. Na zádech krosnu, v jedné ruce kytaru a v druhé menší kombo. To byl celý jeho majetek. Ale jediné, co vždycky řešil, bylo, aby přišel včas na koncert a aby dělal to, co ho baví. Tedy muziku.

K té se dostal už v pěti letech.Trsátko nahrazoval desetníkem a od šesti let zpíval ve sboru a později hrál v různých metalových a folkových kapelách.

Největší hudební školou mu byla MEZINÁRODNÍ ŠKOLA LIDSKÉHO HLASU Idy Kelarové,o které se dozvěděl z dokumentu Igora Chauna S IDOU ZA ZRCADLEM (2003). Dokument bez komenáře se střídmými titulky, hudbou a emocemi nabitý průběh zachyceného Idina workshopu bylo to, co Ibyho oslovilo.

Ibyšek byl žákem Idy Kelarové čtyři roky, studium se skládalo převážně z workshopů a seminářů, kde se hrály a zpívaly romské písně. V roce 2003 Ida Kelarová založila mezinárodní sbor Apsora, což v romštině znamená slza. Členové pocházeli z celé Evropy, Nového Zélandu, Austrálie, taky z Izraele. Iby tento sbor s pražskou základnou vedl samostatně i pod zkušenou rukou Idy a další workshopy a letní školy se konaly v Bystrém u Poličky a Hartmanicích na Moravě. Nedílnou součástí byl každoroční festival romské hudby GYPSY CELEBRATION na hradě Svojanov. Hrálo se tři dny za sebou, každý celovečerní program byl jinak stylově zaměřený (tradiční romská hudba, moderní romská hudba – funky, jazz atd.). A každý večer po koncertech se zpívalo a jamovalo až od rána.

Přestože v médiích neběžela na festival žádná upoutávka, bylo vždy plno a hosté byli z celého světa. „To díky tomu, že Ida je známá po celém světě, kde dělá workshopy, koncertuje a kde má spoustu přátel. Byly to nejkrásnější zážitky mého života. Čtyři roky plné hudby,“ říká Ibyšek nadšeně. Na otázku, jaká je Kelarová učitelka, říká: „Je to ten typ člověka, který neustoupí z toho, co chce, a to se mi líbí. Takový učitel tě vždycky něco naučí. Samozřejmě mám rád i ty liberální, kteří mají autoritu právě díky tomu. Ale protože život je drsný, tak drsní učitelé, jako je Ida, jsou třeba.“

Přesto, že je Ibyšek „gadžo“, vychází převážně z romské hudby a hraje hodně tradičních cigánských písní. Říká, že se mu vždycky líbila kombinace zpěvu a akustické kytary jako třeba Dave Matthews bandu nebo Eddieho Veddera z Pearl Jam, ale to, že dnes dělá, jak říká, styl GYPSY NOISE, vyplynulo ze zkušeností z Idina vedení. „Hrát na workshopech s cikánskou kapelou mě moc bavilo. Dříve jsem o tom nepřemýšlel, ale vyšel jsem z toho, protože to byla moje škola. Teď s mojí mezinárodní kapelou IBY & CHIPSY EMPIRE ve složení: Iby – kytara zpěv, Jakub Lenz (cz) – el. kytara, vokály; Mayim Alpert (us) – kontrabas, baskytara; Omar Rojas (mex) – bicí, perkuse; Tom N. Levecchia (us) – trumpeta; Byron Asher (us) - clarinet, sax, děláme nové písně a texty mě napadají i v romštině. I když ten jazyk neumím zrovna dobře, napíšu text intuitivně a kupodivu vždycky dává smysl. Ale máme i české nebo anglické texty. Právě doděláváme aranže několika nových písní, protože bychom rádi vydali příští rok CD. Deska bude celá autorská, je čas posunout se dál.“

IBY & CHIPSY EMPIRE vznikla z tria IBULON, což je zkratka prvních dvou písmen ze jmen členů kapely. Švédský fenomenální baskytarista Ulf Gjerdingen nyní žije v Bruselu a bubeník Ondra Vomáčka v Londýně. S IBULONem hráli převážně po malých pražských klubech, které byly uzpůsobené pro vystoupení tří, maximálně čtyř muzikantů, ale ne pro nespoutané tanečníky. Což ale nikomu nevadilo. Tančilo se, kde to šlo a atmosféra připomínala tu lepší, vzrušující stránku latinské Ameriky. Díky šikovné manažerce Ireně Taskowksi z Bosny, si IBULON zahrál na romském světovém festivalu 1000 YEARS ON JOURNEY v londýnské hale Barbican Centre, což je něco jako u nás Kongresové centrum. „Poslali jsme nahrávku, produkci se to líbilo a tak jsme letěli. Jen s kytarama, Ondra s paličkama. Všechno na pódiu bylo perfektně připravené a vybavené. Vystoupily tam kapely z celého světa, třeba rumunská kapela TARAF DE HAIDOUKS. V Praze jsme před tím fungovali asi rok a do Barbican Hall jsme se dostali jako jediná česká kapela. V noci po koncertě jsme v Londýně potkali skupinku Angličanů, kteří chtěli vědět, kde jsme hráli a až z jejich překvapeného výrazu nám došlo, jaké jsme měli štěstí.“

Zajímalo mě, jestli měl Ibyšek nějaké negativní reakce na to, že je bílý a hraje romské věci. Povyprávěl mi zážitek z Letné, kde zpívali a hráli na kytaru malí kluci. Řekl, že písničku, co hrají, zná, a oni na to, že to nemůže znát, protože je gadžo. Zahrál ji a zazpíval a ten nejmenší z nich řekl, že táta má narozeniny, aby mu šel zahrát. Bylo léto, Iby byl dohola a vypadal trochu jako skinhead. Chlapec ho zavedl k nim domů, kde seděla celá početná rodina. „Chvíli na mě koukali, až mě zamrazilo. Tak jsem vzal rychle do ruky kytaru a nakonec jsem hrál celou noc. Bylo to super. Oni jsou rádi, že někdo hraje jejich hudbu dobře,“ dodává.

V posledních měsících se Iby občas ukáže po boku Aničky Polívkové. Lehce se nadechnul divadelního prachu, ale jeho příspěvek do tohoto světa je převážně hudební. Doprovází její představení PŘÍPADY Dr.TOURETTA. „Je o potřebě se vyjadřovat, předvádět se, o záhadě jménem mozek a o jeho neuvěřitelných zvláštních poruchách, mimo jiné i o tourettismu. Tourettici jsou jiní, mají například tiky, nebo občas neovladatelně vykřiknou nějaké sprosté slovo, ale když se soustředí na tvůrčí činnost, malují nebo zpívají, opustí je to a oni můžou být na chvíli klidní. Ta podosobnost, nebo co to je, která způsobuje tourettismus, je najednou pryč,“ říká Ibyšek. „Tourettismus je hlavně sociální problém, protože většina lidí neví co je. Stane se, že potkají někoho takového v tramvaji a smějí se mu. Což je to nejhorší, co můžou udělat. Ta nemoc ale v představení vlastně slouží jako příklad. Myslím, že spousta lidí může dělat něco zajímavého, co by je udělalo šťastnými, co by je naplňovalo, dávalo jejich životu smysl. Ale protože jim to chybí, mají pak potřebu například psát nesnášenlivé komentáře pod články na internetu, což by jinak nedělali, protože by na to neměli čas a energii,“ vysvětluje. 

Další společný projekt Anny Polívkové a Jakuba X.Baro jsou jejich autorské písně. Anna píše texty a zpívá, Jakub skládá hudbu a o své kolegyni říká, že ji napadají i melodie a jde jí to. Že to je její neobjevená rovina. Tlačí ji, kdykoli je příležitost na živé vystoupení, a ta se naskytne tento pátek 11. června v baru Nota ve Štěpánské ulici. Bude to první pražská koncertní premiéra projektu AnIby NEŘEKLA, že nebude zpívat POPŮVKY, jak humorem sobě vlastním tento počin nazvali.

Na zmíněném místě, kde je zahrádka a kde se může hrát déle než jen do dvaadvacáté hodiny večerní, se chystá také letní Rabování s Ester Kočičkovou. A vedle jamování herců, muzikantů a zpěváků si Iby s Ester střihnou také pár romských písniček.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Iva Štefančíková | pátek 11.6.2010 0:00 | karma článku: 20,64 | přečteno: 3408x
  • Další články autora

Iva Štefančíková

Ubohost politiků strefovat se do slušných lidí

Během jednoho týdne dva hulvátské útoky na starostu Prahy 7, Jana Čižinského, mne a mé přátele ze sedmičky zvedly ze židle. Úroveň některých politiků klesá do bahna víc a víc. Etika, či slušnost upadá v zapomnění, sprostota vede.

20.9.2022 v 13:00 | Karma: 17,28 | Přečteno: 773x | Diskuse| Ostatní

Iva Štefančíková

Může být Čižinský primátorem Prahy? Zajisté.

Čím víc se blíží volby primátora města Prahy, tím víc se političtí sígři v médiích trefují do Jana Čižinského. Proč?

19.9.2022 v 13:00 | Karma: 11,99 | Přečteno: 253x | Diskuse| Politika

Iva Štefančíková

Pět bluesových es

Podání klasického blues s fusion téhle party si nejde nezamilovat. Tohle je tip na krásně strávený večer, nebo aspoň jedna z možností...

26.4.2017 v 16:00 | Karma: 10,88 | Přečteno: 282x | Diskuse| Kultura

Iva Štefančíková

PŘEKVAPENÍ PRO BRANKÁŘE VACLÍKA?

Původně jsem chtěla článek nazvat: "Proč se nic neděje s Tomášem Vaclíkem?". Záhy jsem ale zjistila, že kolem našeho českého fotbalového brankáře, který nyní chytá za švýcarský klub FC Basel 1893, se toho děje docela dost.

9.1.2017 v 16:00 | Karma: 14,19 | Přečteno: 667x | Diskuse| Sport

Iva Štefančíková

Pro Havla zahrají na "šestce" i Ostraváci

Vzpomínkami na Václava Havla se to v posledních dnech jen hemží a protože měl Havel blízko k rockové a undergroundové hudbě, pocty tohoto rázu jsou pro organizátory samozřejmostí.

20.10.2016 v 16:00 | Karma: 9,59 | Přečteno: 209x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Skončí Veselý v Radě ČT za urážky Vášáryové? Ani nevím, kdo to je, říká herečka

21. května 2024  13:39,  aktualizováno  14:46

Slovy člena Rady České televize Lubomíra Xavera Veselého vůči bývalé velvyslankyni v Rakousku,...

Flandry jsou opět naše, hlásají separatisté. S africkou modelkou na plakátech

21. května 2024  14:35

Krajně pravicová strana Vlámský zájem dlouhodobě usiluje o odtržení severní části Belgie. V kampani...

Prodavač si ve stánku zapojil svůj terminál, řeznictví okradl o sedm milionů

21. května 2024  14:29

Mezi milionáře se svojí zlodějskou pílí vypracoval muž z Tachova, který podle policie...

Novorozená štěňata kdosi hodil do kontejneru, ujala se jich adoptivní matka

21. května 2024  14:27

Šest asi dvoudenních štěňat někdo vyhodil do kontejneru na okraji Zbraslavic na Kutnohorsku. Z...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3753x
Rockerka, máma, už dlouho Ostravačka v Praze.