Jak to vnímám já: Za darmiko ni kuře….

Znáte to, kdo by se dneska plahočil denně 30 km za prací tam a 30 km z práce zpět, utratil spoustu za dopravu, aby dostal jen minimální mzdu (almužnu)? Po pravdě: nikdo

 

 

 

Setkávám se s lidmi, kteří jsou léta vedeni na Úřadu práce, ať už z toho důvodu, že mají třeba jen základní vzdělání nebo malé děti a ne a ne sehnat práci.

O tom, že nabídek práce je dostatek, o tom žádná. Ale těžko může matka od dvou malých dětí, z nichž ani jedno nechodí do školy, dělat na tři směny. A je úplně jedno, zda doma chlapa má nebo nemá. Když má a pracuje, nebo nemá, není kdo by děti vypravil do školky nebo přivedl ze školky. Možná někdo namítne, že má babičky nebo kamarádky, ale co když nemá?  Nebo babičky pracují a kamarádky zadarmo nebudou brát na sebe povinnosti? Co když by ráda pracovala, ale práce pro ženy s malými dětmi prostě není? Jednosměnné provozy nejsou a když jsou (třeba jako místa uklízeček) jsou hodně prestižní a je nadlidský úkol, takové místo získat. Taky jste si všimly, že uklízečky jsou povětšinou už ženské v důchodu? Školky přes noc taky nefungují a kterépak podniky dneska mají podnikové školky a kde třeba zkracují ženám pracovní dobu?

Dalším kamenem úrazu je minimální mzda.

No, upřímně, dojíždět do třísměnného provozu za 58,70 na hodinu (neboli  9 900,- Kč měsíčně, když průměrná mzda v Česku je něco přes šestadvacet tisíc), nelze se divit, že lidé raději zůstanou skoro za tytéž peníze doma na dávkách, protože pak dostanou doplatky na bydlení a příspěvky na bydlení a  jsou jim poskytovány dávky životního minima. A tohle je to, co budí nevoli - tedy to, co prudí většinu pracujících, že zatímco oni pracují a leckdy jen za mrzký peníz, jsou v naší společnosti tací, co si přijdou k penězům bez práce.

 

Inu, jaké jsme si to udělali, takové to máme.

Když to systém umožňuje, tak proč to nevyužít?

Jsme z tohoto pohledu sociálně štědrý stát nebo neumíme hospodařit s penězi?

Stále si říkám sama pro sebe a beru to dle svého laického názoru nebo chcete-li, dle selského rozumu, protože ekonomické vzdělání nemám, zda by se nevyplatilo razantně zvýšit minimální mzdu, aby byla rovná alespoň  polovině výše průměrné mzdy?

Že jsem padlá na hlavu?

No, já si myslím, že kdyby se životní minimum ustálilo na současný stav, byla by to pro spoustu lidí motivace, rozumněj: chodit do zaměstnání, než pobírat dávky. Protože nabídka minimální mzdy, která by byla o nějakou tisícovku vyšší, by byla motivující. Dle tabulek MPSV činí životní minimum pro 2 dospělé osoby a 2 děti ve věku 8 a 16 let 10 560,- Kč. Tedy částku, která je garantována státem. Kdyby jeden z rodiny pracoval a dostával minimální mzdu (taky garantovanou státem), která  dnes činí 9 900,- Kč, je logické, že usoudí, že dojíždět za prací za tuhle almužnu fakt nemá smysl.  Ale kdyby byla minimální mzda vyšší (jářku 20 tisíc), tak aby motivovala k tomu chodit raději do zaměstnání a jistě by to i ozdravilo společnost. Samosebou, že jako průměrně vzdělaná opice vím, že první, kdo by se kvůli navýšení minimální mzdy ozval, by byly podnikatelé, a pak zaměstnavatelé, pro které by to znamenalo vyšší odvody na zdravotní a sociální pojištění a pro leckteré zaměstnavatele by to znamenalo snížení stavu počtu zaměstnanců…Takže by to prý situaci ještě zhoršilo.

No?

Pro mě je to diskutabilní téma.

 Proč vysoké odvody na sociální pojištění, když by odpadla doplácení do životního minima a to je asi pěknej ranek peněz!

Zaměstnáváme prý taktéž příliš cizinců, jsou prý ochotní dělat za méně peněz a skoro stále. Často si říkám, zda jsou to zaměstnanci nebo??? a doplňte si dle libosti. Chováme se k nim jako civilizovaný stát? A pak, rozhýbají naší ekonomiku, když peníze často posílají do svých domovských států? Ha?Čecháčci prý jsou líní a podřadnou práci nevezmou. No, když za podřadnou práci mají stejně jako za to být doma na dávkách, co by vstávali do práce? To by byli padlí na hlavu. Kdyby "podřadná" práce byla slušně honorována, ještě by se o ní prali...

Motivace chybí.

Motivace.

A hnacím motorem dnešního světa jsou prachy.

Prachy vážení!

O tom snad nemusíme diskutovat.

A věřte tomu, že z dvacet tisíc by si i ty maminy to hlídání dokázaly zajistit. A spousta letargických čekatelů na práci by ihned vyskočila z postele. Větší příjmy, znamená větší kupní síla a jestli si dobře pamatuji na nějakou hodinu ekonomie, kupní síla dokáže rozhýbat ekonomiku. Takže z mého logického pohledu, když lidi budou mít více peněz, za které budou moci více nakupovat, bude lépe!

Jsem názoru, že zvýšit minimální mzdu o 100 procent, vylidní se Úřady práce  a lidi se o práci budou doslova prát. Daně by se pak mohly snížit, protože nač tak velké odvody na státní politiku?

Ruku na srdce, myslím si, že kdyby si někdo dal tu práci a vše řádně propočetl, určitě by to bylo ku prospěchu celé společnosti… Jenomže by to byl razantní počin, do kterého se asi nikomu nechce!

Ale jak zmiňuji - nejsem ekonóm. Nerozumím tomu přerozdělování peněz z jednoho ranku do druhého a třetího a ožebračování dělníků a je jedno jaké národnosti!

Jen z prostého náhledu: je-li průměrná mzda 26 tisíc je hanbou, že je uzákoněná minimální mzda je ani ne deset tisíc v porovnání s tím, co se dnes platí za pronájem bytu, je to směšná částka!. Já bych byla pro to, aby minimální mzda byla uzákoněna jako polovina průměrné mzdy a to by se pak najednou děly věci. 

Nevěříte?

Ale fakt nejsem ekonom ...možná jen snílek!

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Ladislava Šťastná | středa 2.3.2016 7:07 | karma článku: 21,56 | přečteno: 918x