Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak to vnímám já: V zajetí diet.

S příchodem nového roku si dáváme předsevzetí - jedním z nich je: Zhubnu! Taky jsem si ho dala. Letos zhubnu!

Četla jsem si v tomto týdnu o mýtech a o hubnutí.

Jé,  i já bych mohla zvěčnit své vlastní zkušennosti. Ověřila jsem si, že s trochou pevné vůle zhubne každý. Chce to jen disciplínu a jde to! Ověřila jsem si to dokonce sama na sobě. Jen s tou pevnou vůlí je to horší. Tedy alespoň u mě. Ta mě vždycky zradí.

Zavázala jsem se tedy sama sobě, že budu jíst pravidelně, že budu dodžovat intervaly mezi jídly a jíst v malých porcích několikrát denně. Snídani si neodpustím nikdy, bez té já nejsem schopná provozu a navíc se bojím riskovat migrénu. Takže snídaně je u mě v pohodě  - většinou jen jogurt. Svačiny nestíhám ani dopoledne, natož odpoledne, oběd stíhám v poklusu, často z papíru - dneska jsem ho třeba nestihla, ale měla jsem z domova připravený zelný salát, ke kterému jsem si chtěla koupit pečivo a sýr nebo plátek šunky. Někdo se možná zhrozí, no fuj - to je ale kultura stolování, jíst z papíru! Prostě to někdy jinak nejde. A pak po práci následuje večeře. U mě je to většinou jogurt, nebo kus tvrdého sýra, kafe a čaj. Do toho všeho ještě během dne nějaká ta káva, čaj, málo vody, hodně stresů a když mám nervy na pochodu, tak i čokoláda... Stačí kaštánky v čololádě nebo milena. A nervy - ta mám skoro denně. Často po tom hladovění mě dohoní tahle má mlsná a má sebepevnější vůle dostane na frak.

Já vím, že je to blbě...

Že hladovění je špatné - tělo se prý bojí, že nedostane najíst a dělá si tukové zásoby... Že jak mi kolísá cukr, vyžaduji jeho okamžité doplnění...

...vím, že musím více pít, abych ošálila tělo, měla pocit plného žaludku, a aby tělo odplavovalo nějaké ty zplodiny a přimělo tukové polštáře k tomu, aby se daly na ústup.

Všechno tohle mám v malíku.

Jsem dietář teoretik s bohatými převzatými zkušennostmi...

No, pít obyčejnou vodu není pro mě problém. Pořídila jsem si do práce džbán, ráno jsem ho načepovala  kohoutkovou vodou a vypila jsem první sklenici, druhou... a běhala jsem na WC na můj vkus často. Mám pít nejméně tři litry - no, to je v přepočtu jen patnáct dvoudecových skleniček za den... Pro mě nepředstavitelné! V práci jsem vypila za více jak deset hodin tři a po práci do půlnoci pak další 4. A měla jsem pocit, že mi obyčejná voda leze i z uší... To prostě nejde! To je nadlidský úkon. K tomu se nepropracuji... Je pravda, že zvýšením pitím jsem častěji běhala na onu malou místnost a to i v noci - takže pití vody mě donutilo k jedinnému - k pohybu...

Věřím, že časem dám aspoň dva litry tekutin denně. Že se rozhýbe en můj metabolismus, protože zmenšit si žaludek chirurgicky mi přijde zbabělé a podlé. Sama jsem se vykrmila, sama svou váhu snížím. Včera jsem si přečetla, jak vypadá jídelníček po bandáži žaludku. Upřímně pozřít za prvních pět neděl jen tekutou stravu za den o obsahu výše 2cm v hrnečku a pokračovat v tekuté a kašovité stravě několik dalších měsíců zhubnu taky i bez bandáže...

Prý ženské tělo hubně jinak, než to mužské, protože je zatížené dietami. No, ty já naštěstí nikdy nějak moc nepraktikovala. Dvakrát za život se mi sice povedlo nějaké kilo sundat, ale o dietách v pravém slova smylu se mluvit nedalo. Hladověla jsem záměrně. Kila šla vždy dolů jako po másle...

...a stejně rychle pak nahoru...

Prý je to špatně.

Prý jojo efekt.

Tak tuhle zkušennost mám!

Dobrá.

Zkusím to tedy  tak, jak to má být správěně - vědecky. Budu doržovat pitný režim a jíst malé porce pětkrát denně.  Zjistila jsem sice, že je to na mě moc často. Trochu mi vadí to z mého pohledu obrovské množství tekutin, ale zkusit to mohu. Zatím mi to ještě nejde - tak často jíst a tak hodně pít, protože to prostě nemám kam dávat... Jsem přeplněná a mám obavy, že efekt je opačný - tloustnu!

No a pak je tu pohyb. Ne jen ten na WC. Zatím mi to nejde vyrazit na procházku nemám čas (kde ho má taky pracující ženská brát) ale do práce i z práce jsem vždy chodila pěšky.  Procházky tedy praktikuji o víkendech.

Váhu si někoik  posledních měsíců bez diet kupodivu držím, ráda bych jí ale poopravila směrem dolů. Do léta tak o dvě konfekční velikosti. No, jenomže i v současné době musím v něčem chodit. Dosluhují mi černé kalhoty, objednala jsem si ty samé i ve stejné konfekční velikosti 48. Dneska přišly. Než zhubnu, ještě je unosím, pok je mohu trochu zabrat. Oblékla jsem je a připadala jsem si v nich jako jitrnice. Zapnula jsem je, ale přes pás se vyvalil špek. To nemůže být osmačtyřicítka? Koukla jsem na štítek. Je. Porovnala jsem je s kalhotami, které běžně nosím - rozdíl v pase byl o devět centimetrů (Ty současné jsou mi malinko volnější, oblékám je zapnuté jako tepláky). Chápete to? Za rok se změnšila velikost o 9 cm v pase...

No,  jestli se změnilo značení oděvů musím hubnout hned o tři velikosti.

Uf!

Takže mě do léta čekají denně tři litry vody a sprinty na WC a to by bylo, abych své tělo nepřelstila. Když to nebude fungovat můžu zase přestat jíst úplně nebo praktikovat můj ozkoušený model - snídat, obědvat a pak už nic. To před deseti lety zabralo. 

Teď jen doufám, že v létě nebude velikost 44 odpovídat dnešní velikosti 40.....

Autor: Ladislava Šťastná | středa 14.1.2015 7:00 | karma článku: 6,03 | přečteno: 348x
  • Další články autora

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Mladý může – starý musí…

...tak nějak se to říká, že, když člověk zaslechne zprávu o úmrtí člověka. V případě Karla Gotta, po oznámení jeho diagnózy, bylo opravdu jen otázou času, kdy titulky novin zaplní zpráva o jeho skonu.

2.10.2019 v 20:20 | Karma: 17,44 | Přečteno: 814x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Na důchody si počkáme a kdo ví, zda se jich dočkáme?

Když ve filmu Což takhle dát si špenát? omládlý Fanda Liška ve škole sděloval, že ho přece musí zajímat jaký bude mít důchod, bylo to úsměvné. Koho by v deseti letech zajímala výše penze, když má do důchodu daleko?

19.9.2019 v 20:20 | Karma: 17,14 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Někdy se ví, co Bůh chystá…

No, řeknu vám otevřeně, že zpráva o nemoci Karla Gotta mě zas tak moc nezaskočila. Už někdy zjara jsem říkala, že se mi nelíbí to, co se okolo zpěváka děje. Když jsem slyšela písničku, co nazpíval se dcerou Carlotte řekla jsem si:

12.9.2019 v 20:20 | Karma: 26,70 | Přečteno: 1056x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: "Kdož su boží bojovníci..." aneb taky svádíte boj o hřiště?

Tak si představte, že když jsem byla malá každé poledne (a tuším i půlnoc) zněla tato znělka z kostelní věže. A považte, že naše malé městečko má bojovného ducha stále. Právě bojujeme o rákosníčkovo hřiště.

26.2.2019 v 7:07 | Karma: 14,79 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ostatní

Ladislava Šťastná

Jak to vnímám já: Když pod označením luxusu v Praze, pozřu maso z nemocné krávy, ale draze

mám se cítit blaze? No, řeknu vám, že po přečtení titulku o hnijícím mase nemocných krav dovezených z Polska, prodávaných jako argentinské hovězí v pražských luxusních restauracích jsem si řekla,

7.2.2019 v 7:07 | Karma: 22,20 | Přečteno: 864x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 394
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 883x
Kdo jsem? Obyčejná ženská, co téměř šedesát let hlavně vnímá svět kolem sebe a občas má pocit vyjádřit se k situaci ze svého pohledu.

Seznam rubrik