Jak to vnímám já: Připravte se na válku...

...tak takovýto titulek na mě  včera ráno vykoukl a mohu vám sdělit, že se mi málem zastavila krev v žilách. Máme se obávat válečného konfliktu?

Asi ano, když Německo chce údajně zcela vážně vyzvat své občany k vytvoření zásob jídla a pití nejméně na dobu deseti dnů... Četla jsem ten článek opakovaně a nejenom, že ve mě oprávněně vyvolal obavy z budoucnosti, představovala jsem si, co by podobný titulek uvedený v českém tisku vyvolal. V tu ránu by nebylo ke koupi téměř nic...

Nešla jsem po práci do obchodu, tak nemohu posoudit, jak se zpráva o zásobování sousedů promítla do vyplenění obchodů v našem příhraničním městě. Protože lidi reagují okamžitě a takový titulek, mohl oprávněně vyvolat pořádnou paniku i v naší české kotlině.

Zároveň jsem dnes přemýšlela kdo a proč by chtěl zatahovat opět Evropu do války? Není těch přírodních katastrof s měnícím se klimatem dost?  Není dost nemocí, které předčasně krátí roky?

Válek snad už bylo dost a jestli někdo má potřebu předvádět své přebubřelé ego, může chodit do posilovny a nechat sebou smýkat po žíněnce...

Já vím, že už se na starém kontinentu dlouho neválčilo a už ve škole nám říkali, že jedině zbrojní průmysl dokáže oživit ekonomiku, ale proč by za to měli platit životy nevinní? Ti, co válku nechtějí a nepodporují a budou muset narukovat?

Proč si prostě mocipáni někde neudělají nějaké hřiště a tam si sami vyzkouší své síly?

Takže jestli-že Německo připravuje takové nařízení, je víc než jasné, že asi něco visí ve vzduchu, Taky si to myslíte? Protože jestliže má mít podle německého deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung populace zásoby jídla, které vydrží 10 dní a připravit se tak na případ války či přírodní katastrofy není to jen tak samo sebou. Tvůrci zprávy, která nese název Koncept civilní obrany, prý dodávají, že situace  přírodní katastrofy či války je "nepravděpodobná", ale zároveň by se občané měli "připravit na situaci, kdy bude ohrožena  naše existence, což nemůže být v budoucnosti kategoricky vyloučeno"... Takže - cože?

Máme taky začít plenit obchody a dělat si  taky zásoby jídla na několik dní?

Nebo se to české země netýká?  

Nebo není třeba informovat o blížícím se konfliktu Čechy?

Co vlastně visí ve vzduchu?

Na co se máme připravit?

No jasně, že mi  včera od rána běhal mráz po zádech, při pomyšlení, že by mělo dojít na válečný konflikt. Já tedy žádnou válku nechci.  Myslím si, že každý má svých trápení dost i bez válečných konfliktů  a nikdo nechce vidět umírat své blízké či příbuzné a nikdo nemá zájem, aby jeho okolí bylo zničeno, rozbombardováno a zpustošeno... Takto se přece nemůže chovat člověk moudrý...Homo sapiens sapiens?

A jestli někdo má za lubem, že je třeba rozpoutat válečný konflikt, mám sto chutí po švejkovsku zařvat:

"Lidi neblbněte - jsou tu lidi!"

 

 

Autor: Ladislava Šťastná | úterý 23.8.2016 7:07 | karma článku: 27,70 | přečteno: 1348x